Instruktørerne bag Elbæk-film: »Vi er stadig i tvivl, om Uffe er genial eller en tosse«

Instruktørerne bag Elbæk-film: »Vi er stadig i tvivl, om Uffe er genial eller en tosse«

På en kold decemberdag i 2012 trak Uffe Elbæk sig som radikal kulturminister efter massive beskyldninger om inhabilitet og nepotisme i den såkaldte Cirkusgate. For få måneder siden stod han som folketingsvalgets helt store overraskelse, da han i spidsen for det nystiftede parti, Alternativet, kunne fejre en mindre jordskredssejr.

Hele vejen blev Uffes op- og nedture fulgt på tæt hold af instruktørerne Christian Holten Bonke (’Ballroom Dancer’) og Jeppe Søgaard Nielsen. Det er der kommet den todelte DR2-dokumentarserie ’Uffes Alternativ’ ud af, og historien, den fortæller, er på mange måder historien om Den Grimme Ælling. En hånet og måske let naiv stakkel må gå så grueligt meget igennem for til sidst at stå hævet over de andre som den smukkeste sejrherre.

Man hvad der endte som det skønneste eventyr, kunne sagtens være endt som et ydmygende mareridt.

»Hvis Alternativet ikke havde fået sine vælgererklæringer, så havde det jo været en tragikomisk fortælling om en drømmer, der satte sig op mod den store DJØF-højborg her«, siger Christian Holten Bonke og kigger rundt i Folketingets Snapsting, hvor vi sidder, og hvor folk vandrer forbi i velstrøgne lyseblå skjorter og slips.

»På den måde må man sige – også hvis man tænker på, at han først blev kulturminister og senere gik igennem hele AFUK-sagen – at der virkelig faldt en appelsin ned i vores turban«.

Jeppe Søgaard Nielsen, der debuterer med ’Uffes Alternativ’, tilføjer:

»For at være helt ærlig troede vi, at vi lavede en græsk tragedie om en mand, der trodser guderne – og bliver kanøflet. Men Uffe tog røven på os. Flere gange«.

Instruktører Søgaard&BonkeJeppe Søgaard Nielsen og Christian Holten Bonke.

Filmen taler selvfølgelig sit klare sprog. Men hvordan oplever I Uffe personligt?

Holten Bonke: »Han er jo utrolig i den forstand, at han bliver ved med at kæmpe for sin sag, selvom han bliver latterliggjort af alt og alle«.

Søgaard Nielsen: »Flere gange var vi i tvivl, om Uffe var genial eller rent faktisk en tosse. Det er vi måske stadigvæk. Men en ting er sikkert, og det er, at han aldrig stopper med at overraske«.

Holten Bonke: »Skillelinjen mellem den private og den politiske Uffe er helt klart mindre tydelig, end den er hos de fleste andre politikere herinde på Borgen. Der er også noget interessant over hans alternative, aktivistiske iværksætteri. Men også hans naive facon. Vi så to udfald: enten ville han selv blive til den her glatte politiker, eller også ville han blive spist af maskinen og spyttet ud på den anden side. Ingen af delene skulle så vise sig at være rigtige«.

I har arbejdet med projektet i fem år. Hvordan startede det?

Holten Bonke: »Vi havde simpelthen fået politikerlede. Den der politikerretorik var vi enormt provokerede af. Men hvordan og hvornår bliver man glat og korrumperet?

Helt konkret startede det med, at jeg fulgte jeg en Venstre-politiker, en Dansk Folkeparti-politiker og så Uffe op til folketingsvalget i 2011. Men vi kunne simpelthen ikke sælge idéen, for de var alle tre ukendte dengang, og man ønskede ikke at favorisere nogen inden valget. Og efter valget var det kedeligt, mente man«.

Søgaard Nielsen: »Jeg kom ind i projektet, da vi talte sammen og fandt ud af, at det måske var en god idé bare at holde sig til Uffe. Men alting ændrede sig selvfølgelig, da Uffe ringede og sagde: ’Jeg starter et nyt parti’«.

I bruger en meget enkel stil i filmen. Der er ingen interviews, og man ser eller hører aldrig jer selv. Hvorfor?

Holten Bonke: »Vi gik efter en Direct Cinema-stil for at få et mere virkeligt indblik i den politiske verden. Når det handler om politik, er det en udfordring at bruge interviews. Det kunne hurtigt ende i en reklame, hvor Uffe bare sad og øsede ud af sine visioner«.

Søgaard Nielsen: »Vi syntes også, at vi var i stand til at udelade interviews med det enorme materiale, som vi har samlet i årenes løb. Også med den meget tætte access, vi har haft til Uffe og de andre i filmen. Billederne var simpelthen nok i sig selv«.

Uffe ElbækUffe Elbæk under optagelserne til ‘Uffes Alternativ’.

Men det betyder jo også, at I ikke stiller nogle kritiske spørgsmål overhovedet?

Holten Bonke: »Vi mener ikke, at den skarpe, politiske vinkling er vores opgave. Cristoffer Guldbrandsen (instruktøren bag film som ’Fogh bag facaden’ ,’Dagbog fra midten’ og ’Den hemmelige krig’, red.) vil nok mene noget andet. Hans film er så udleverende, at folk jo næsten bliver latterliggjort.

»Vi mener derimod, at det er journalisternes rolle at stille de politiske og kritiske spørgsmål. At de så ikke altid gør det, er en anden sag. Men forhåbentlig vil man gøre det efter at have set vores film«.

Hvilke spørgsmål kunne det for eksempel være?

Holten Bonke: »Alternativet mistede virkelig sin uskyld op til valget. For eksempel var Uzma Ahmed-sagen hård (Alternativets integrationsordfører blev mod sin vilje sat i pressekarantæne oven på en række udtalelser, der stred imod Alternativets værdier, red.). Uffe gik ud af De Radikale, fordi det var for topstyret, og lige pludselig ekskluderer han selv et partimedlem, fordi hun ikke ville indrette sig efter hans topstyring«.

Søgaard Nielsen: »Nej, den del er han nok ikke så glad for, at vi har med. Én af Alternativets debatdogmer er, at man godt må fejle. Men åbenbart må man ikke fejle for meget«.

’Uffes Alternativ’ bliver sendt i to afsnit på DR2. Første afsnit den 28. september kl. 20.45 – andet afsnit den 5. oktober kl. 20.00.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af