Biograferne dropper filmudgaven af ‘1864’

Sjældent har en dansk tv-serie fået så meget omtale, som da Ole Bornedals ‘1864’ løb over skærmen sidste efterår – og man kan vist rolig sige, at det ikke kun var af den positive slags.

Den oprindelige tanke var, at man ville komprimere den 10 timer lange serie til en to timers-spillefilm, der skulle udsendes i biograferne. Men den plan har ikke længere gang på jord, skriver Politiken. Flere biografer har takket nej til filmen, og filmens distributør SF Film, der tidligere vurderede, at den ville have et publikum på 200.000 mennesker, mener ikke længere, det er rentabelt at sende den ud på de store lærreder.

Rygtet vil vide, at spillefilmudgaven står stærkere end serien, fordi mange af de ting, kritikerne var utilfredse med, er udeladt. Men det virker nu også som en underligt bagvendt verden at sende en fortælling i biograferne, som en betragtelig andel af Danmarks befolkning allerede har set hjemme foran tv-skærmene. For hvem vil betale 90-100 kroner for en historie, man allerede har oplevet, når der er så mange andre titler, der lokker i biografen?

Filmudgaven af ‘1864’ vil dog blive vist i udlandet, ligesom den vil kunne lejes på streamingtjenesterne. Selv er instruktør og manuskriptforfatter Ole Bornedal ikke overrasket over, at filmen aldrig kommer i de danske biografer. Til Politiken skriver han:

»Hvis DR i sin tid havde åbnet op for, at filmen først havde haft premiere i biograferne, havde det været en anden fortælling. Men spillefilmen er dog lavet og solgt til flere lande, så den får sit liv i udlandet«.

Genoplev ‘1864’ med vores anmeldelse af hele serien.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af