1. Kate Beckinsale i ‘Love & Friendship’
I Whit Stillmans (’Damsels in Distress’) filmatisering af Jane Austens roman ‘Lady Susan’ leverer et sprudlende veloplagt cast virkelig morsomme replikker med deres knivskarpe tunger placeret dybt inde i kinden. Mere spillevende dialog skal man lede længe efter.
Kostumefilmen genforener Kate Beckinsale med Chloë Sevigny (de to spillede over for hinanden i Stillmans ’The Last Days of Disco’), og hun er intet mindre end vidunderlig i hovedrollen, der illustrerer, i hvor høj grad skinnet kan bedrage. Når det kommer til kærlighed og giftemål er Susan Vernon, som holder enhver situation i sin hule hånd, nemlig så beregnende, at det halve kunne være mere end rigeligt.
Den relativt ukendte Tom Bennett spiller med fin komisk timing og stor energi den formuende og spektakulært ubegavede Sir James Martin, der falder i kløerne på Beckinsales manipulerende dame, som i første omgang udser ham til sin datter, Frederica, der ikke ligefrem er begejstret for idéen.
Whitman blev Oscar-nomineret for manuskriptet til sin første og hidtil bedste film, ’Metropolitan’ fra 1990, der ramte datidens rige, intelligente og veltalende newyorkere på kornet. Men ‘Love & Friendship’ er hans glansnummer – og en af årets absolutte must-sees.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
2. Cynthia Nixon i ’A Quiet Passion’
Miranda fra ‘Sex and the City’ spiller digteren Emily Dickinson i dette nye drama af Terence Davies, manden bag ’Distant Voices, Still Lives’, ‘Of Time and the City’ og ‘The Deep Blue Sea’. Sidstnævnte er vel at mærke kærlighedsfilmen med Rachel Weisz og Tom Hiddleston fra 2011 – og altså ikke Renny Harlins hajfilm, ‘Deep Blue Sea’, fra 1999!
Hans nye er en både mørk og en anelse udmarvende skildring af en moderne kvinde med uheld i kærlighed og et ønske om at opnå velfortjent anerkendelse før sin død.
Nixons rolle er krævende, for hun tilbringer det meste af filmen i oprevede tilstande og plages jævnligt af smerter og kramper. Det er en af den slags præstationer, Oscar-akademiet typisk falder i svime over, og det er spændende at se Nixon få noget af en revival i disse år, for hun er også glimrende som kræftsyg mor i ’James White’, der får dansk premiere næste uge.
I andre roller ses Jennifer Ehle (fra miniserie-udgaven af ’Pride and Prejudice’ fra 1995) som Emilys søster Vinnie og Keith Carradine som deres principfaste far.
’A Quiet Passion’ forventes at få premiere i England til september, og nu må vi se, om den også når de hjemlige breddegrader.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
3. Isabelle Huppert i ’Things to Come’
Femte spillefilm fra den kun 35-årige instruktør Mia Hansen-Løve – der, sit danskklingende navn til trods, er franskmand – har fået flotte anmeldelser.
’Things to Come’ er et velobserveret drama, hvor filosofilæreren Nathalie (Isabelle Huppert) forlades af sin mand efter 25 års ægteskab. Derefter må Nathalie, der både er mor for sine to voksne børn og sin egen ustabile mor, revidere sit liv og skabe sig en ny fremtid.
Hupperts troværdige spil binder den til tider ufokuserede film sammen.
‘Shadow Dancer’
4. Andrea Riseborough i ’Shepherds and Butchers’
Det er med Andrea Riseborough, som det er med årets juryformand, Meryl Streep. Hendes præstationer er altid af højeste karat. Senest har vi set hende i ’Birdman’, og hun gjorde det også rigtig godt i ’Oblivion’, men allermest fantastisk var hun i James Marshs ’Shadow Dancer’ fra 2012.
I ’Shepherds and Butchers’, et mellemvare-retsalsdrama, viser hun igen klassen som en benhård advokat, der i Sydafrika i 1987 skal prøve at få dødsdømt en fængselsvagt, der er anklaget for at have dræbt syv mænd. Den unge mand har selv været til stede under stribevis af henrettelser, hvilket sandsynligvis er grunden til, at han er gået fra forstanden. Steve Coogan spiller hans forsvarer.
Riseborough er for øvrigt snart aktuel med en rolle i anden sæson af ’Bloodline’, der er på vej til Netflix.
Læs også: Berlinale: Filmene, vi glæder os mest til på årets festival