Oscar-overraskelser: Syv frække staldtips for dem, der tør satse

Oscar-overraskelser: Syv frække staldtips for dem, der tør satse

Har du sat alle dine penge på, at Leonardo DiCaprio vinder en Oscar? Jamen tillykke med dine storgevinst på syv kroner.

Skal du løbe med en ordentlig profit, er du nødt til at satse på det uventede, og heldigvis er der altid et par overraskelser undervejs, når Oscar-priserne uddeles, så det er bare om at ramme rigtigt. Her kommer vores faste Oscar-ekspert Mads Kjær Larsen med sine bud på, hvor overraskelserne kan lande. No guts, no glory.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ’Cartel Land’ for bedste dokumentarfilm

Alle eksperter har udskreget ’Amy’ til storfavorit i kategorien for bedste dokumentarfilm, fordi den har støvsuget kritikerpriserne samt vundet ved både Critics’ Choice Awards samt BAFTA.

Men selvom ’Amy’, som den mest sete og omtalte af de fem nominerede film, har en stor chance, når udpegningen af en vinder lægges ud til en simpel afstemning blandt 6.000 akademimedlemmer, hvoraf mange med garanti ikke har set alle de nominerede film, så er der primært to grunde til, at ’Amy’ ikke er helt så stor en favorit, som den almindeligvis gøres til: Ved dokumentarfilmskabernes egen prisuddeling i januar vandt Joshua Oppenheimers ’The Look of Silence’ forbundets pris, mens DGA (instruktørernes forbund) i kategorien for bedste instruktion af en dokumentarfilm pegede på en tredje af de Oscarnominerede film, ’Cartel Land’.

Husk på, at der nærmest altid popper en overraskelse eller to op på Oscar Night, så den kan lige så godt komme her som noget andet sted. Derfor: Sats pengene på ’Cartel Land’, der alt andet lige har en større umiddelbar interesse for et amerikansk publikum med sin granskning af narkokonflikterne i nabolandet Mexico – samt dens forgreninger til grænsestaten Arizona – end en doku-collage om en britisk popstjerne.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. George Miller for bedste instruktion

Det mest oplagte oven på DGA- og BAFTA-hæderen til Alejandro González Iñárritu for hans arbejde på ’The Revenant’ vil være at pege på ham som Oscar-vinder i kategorien for ’bedste instruktion’. Men pas på: For ikke alene vandt Iñárritu kategorien sidste år i Oscarsammenhæng (han missede ved BAFTA, så det britiske akademi følte nok i højere grad, at det ’skyldte’ ham en pris i år), han vandt også Oscars for sin rolle som medproducent og manusforfatter på ’Birdman’.

Nok er Iñárritu en feteret filmskaber, der har ramt et all time peak målt på brancheanseelse, men er det virkelig en god ide at sætte pengene på en mand, der ikke alene vandt én, men hele tre Oscars så sent som sidste år? Kan det ikke tænkes, at Iñárritu -mætheden så småt er ved at indfinde sig i medlemmernes bevidsthed?

Hvis du er frisk på at satse, bør du i stedet sætte pengene på George Miller, brancheveteranen, der vendte så voldsomt vellykket tilbage i 2015 med ’Mad Max: Fury Road’, der om noget er en fornem opvisning i en instruktørs realisering af sin egen singulære vision. Af reverens for ikke bare Millers formåen, men også en fejring af hans comeback til toppen af filmfødekæden, ligner australieren en ikke usandsynlig vinder.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Kate Winslet for bedste kvindelige birolle

De fleste regner med, at Alicia Vikanders stærke gennembrudsår i Hollywood vil resultere i en Oscar for hendes birolle (*host* kategorifusk *host*) i Tom Hoopers parfumerede omgang Oscar bait, ’The Danish Girl’. Men hvad baserer man denne skråsikre fornemmelse på?

Alle de kritikerpriser, Vikander har vundet, vandt hun nemlig for den noget mindre Oscar-venlige ’Ex Machina’. Og Kate Winslet vandt både en Golden Globe samt en BAFTA for sin birolle som titelfigurens højrehånd i ’Steve Jobs’. Så hvorfor ikke satse på, at Akademiets respekt for Winslet er så gennemtrængende, at hun vinder sin anden Oscar på søndag?

Vikanders tid skal snart nok komme. Og så ikke et ord om Winslets shaky polske accent…

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Christian Bale for bedste mandlige birolle

På papiret er kategorien for bedste mandlige birolle helt åben. Nok er Sylvester Stallone den sentimentale favorit og Oscar det oplagte sted at fejre ’Rocky’-figuren, en institution i amerikansk film. Men vurderet på kolde fakta, ser kapløbet helt anderledes ud: Mark Rylance vandt Bafta’en for sin rolle som den russiske spion Rudolf Abel i ’Bridge of Spies’, Idris Elba vandt SAG-prisen for ’Beasts of No Nation’ (han er så ikke Oscar-nomineret, men alligevel…) og så er der lige ham der Christian Bale.

Hvis man følger nyere Oscar-logik, så vinder PGA-vinderen (producenternes forbund) Oscaren for bedste film, og den film er ’The Big Short’. Kunne det ikke snildt tænkes, at bedste film-vinderen også vinder en skuespilpris, når den nu er nomineret? Med andre ord: Læg følelserne på hylden og sats på Bales glasøjede finansspekulant!

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ’Mustang’ for bedste fremmedsprogede film

’Son of Saul’, det ungarske Holocaustdrama, er alle eksperters favorit til at vinde Oscaren for bedste fremmedsprogede film, ikke mindst på grund af filmens modtagelse i Cannes i maj 2015.

Men selvom der i de senere år i højere grad har været overensstemmelse mellem forhånds-(og kritiker-)favoritten og den faktiske vinder (’A Separation’, ’The Great Beauty’, ’Amour’), er det traditionelt en kategori, der åbner for overraskelser. Der går sågar hårdnakkede rygter om, at ’Son of Saul’ kun med det yderste af neglene klarede cuttet og kom med på den indledende shortlist bestående af ni film, hvorudfra medlemmerne peger på de fem finalister.

Måske er filmen så barsk og så kompromisløs i sin form, at den bare ikke lige har det, der skal til for at overbevise 6.000 medlemmer – hvoraf hovedparten ikke er arthouse-entusiaster – om, at den er den rigtige vinder.

Så hvis du er modig, så sæt pengene på en anden kritikerrost film, der tilmed er en væsentlig mere crowdpleaser-orienteret oplevelse, nemlig den franske kandidat, ’Mustang’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ’The Big Short’ for bedste klipning

De fleste anser Margaret Sixel, den kvindelige klipper på ’Mad Max: Fury Road’, som favorit i denne kategori, men tænk over det: Hvor mange gange har man ikke set den sandsynlige bedste film-vinder vinde også for sin klipning, og hvor mange gange har man derudover ikke set vinderen for bedste klipning være en hurtig og friskt klippet film, der opretholder en hidsig rytme som en angivelse af fortællingens høje puls.

Så selvom god klipning ingenlunde er lig med hurtig klipning, er der mange (og mange af dem er med garanti Akademimedlemmer) der forveksler de to egenskaber. Derfor vil det ikke være noget dårligt sats at pege på ’The Big Short’ (også) i denne kategori.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. ’Straight Outta Compton’ for bedste originalmanuskript

Det kan godt være, at ’Spotlight’ har vundet stort set alt, hvad der kan krybe og gå i denne kategori sæsonen igennem (inklusive en WGA og en BAFTA), men hvad nu hvis hele ’#OscarsSoWhite’-debatten har sat sig så meget på tværs i Akademiets sårede selvfølelse, at man for enhver pris vil give en luns til en ’sort’ film der, hvor muligheden byder sig til?

I så fald er den glanspolerede musik-biopic om hiphop-pionererne N.W.A det mest oplagte sted at lade et pludseligt anfald af politisk korrekthed komme til udtryk. At den ’sorte’ film så er skrevet af hvide forfattere, er i den forbindelse et nok så sigende aber dabei

Læs hele vores Oscar-dækning HER.

Hold Oscar Night i Empire Bio med Soundvenue og forpremiere på ‘Room’ – læs mere og køb billet HER.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af