Den britiske skuespiller Tom Hiddleston elsker spionfilm, og han drømmer om at blive den næste James Bond. Han ser sin rolle som spion i Susanne Biers første tv-serie ’Natportieren’ som en god forberedelse, hvis han skulle blive tilbudt rollen som storcharmøren over dem alle.
I tv-serien, der er baseret på en John le Carré-roman spiller Hiddleston den tidligere soldat Jonathan Pine, der har trukket sig tilbage og nu arbejder som natportier på et hotel. Men freden forstyrres, da han bliver kontaktet af den britiske efterretningsagent, Angela Burr (Olivia Colman), der vil have Pine til at infiltrere våbenhandleren Richard Ropers (Hugh Laurie) forretninger. Roper bliver beskrevet af John le Carré som »den værste mand i verden«, så det bliver en hektisk opgave for den belevne og nyudsprungne spion.
Vi mødte Tom Hiddleston under dette års filmfestival i Berlin, hvor ’Natportieren’ blev præsenteret for pressen.
Hvordan vil du beskrive Susanne Bier som instruktør?
»Hun er enestående. Hun har en unik evne, som jeg nok aldrig har set før, til at opfatte, hvad der er sandfærdig og ægte adfærd hos en skuespiller. Hun fortæller i helt utvetydige vendinger, hvis hun ikke tror på det, man laver. Så får man at vide »Tag det om! Jeg tror ikke på dig«. I begyndelsen opfattede jeg det som en meget… direkte måde at kommunikere på. Men jeg blev afhængig af denne ligefremhed. Hun har et velfungerende adfærdskompas. Hvis ‘Natportieren’ er spændende og kvalitetstung, så skyldes det hendes krævende og disciplinerede tilgang til det at instruere skuespillere«.
Var hun skrap?
»På den bedst tænkelige måde. Det er vigtigt at være hård, fordi energien på et filmset ellers hurtigt fordamper, øjeblikket forsvinder lynhurtigt. Vi er i en branche, der handler om at fange lys i en flaske, og man har brug for en meget stærk person til at holde tøjlerne. Jeg nød hendes hårdhed«.
Hvad tiltrak dig ved ‘Natportieren‘?
»Jeg har altid elsket spionthrillers. Da jeg læste første episode, følte jeg desuden, at jeg kunne bidrage med noget til rollen som Jonathan Pine. Han fascinerer mig, fordi han både er en modig og sårbar karakter. Hans psykologiske kompleksitet var interessant«.
Mit arbejde består i at undersøge den menneskelige psyke, og derfor er arbejdet faktisk det samme, selvom rollerne er forskellige. Det betyder ikke noget, om jeg spiller skurk i en Marvel-film eller spion i en tv-serie. Jeg kan lide bredden i mit projekter, men det er kun karaktererne og deres miljø, der er forskelligt. Men jeg ville aldrig lade mig begrænse af en bestemt genre eller et bestemt format«.
Men du har altså en forkærlighed for spionthrillers?
»Ja, jeg elsker de tidlige John le Carré-historier. Som ‘Dame, konge, es, spion’. Den nød jeg virkelig, også som tv-serie og film. Og så er jeg stor fan af James Bond og har været det, siden jeg barn. Bond var en del af min barndom, som det er for så mange englændere, og han er naturligvis den helt store stjerne i genren. Så er der Borne-filmene, som er ekstraordinære, og som faktisk var med til at ændre James Bond-universet. Jack Bauer i ’24 timer’ er endnu en helt, der handler modigt for almenvellet«.
Det er spionens mod, som jeg er så fascineret af. En spion vælger at leve, ikke bare på kanten af, men uden for det almindelige liv. Han har ikke normale relationer, som vi andre har. Han har ikke et normalt liv«.
Ville du takke ja, hvis du blev tilbudt rollen som James Bond?
»Ja! Selvfølgelig! Hvis den dag kom, ville det være et stort øjeblik i mit liv«.
Men rygterne siger, at du er en af favoritterne til at overtage rollen efter Daniel Craig?
»En af favoritterne? Virkelig? Det kan jeg ikke sige noget om…«
Din rolle i ‘Natportieren’ minder dog om James Bond, ikke?
»For at være helt ærlig, så diskuterede Susanne og jeg det. For det var så nemt at sammenligne de to figurer. Vi talte også om Jason Bourne og ikke mindst om Tom Ripley-karakteren. De har alle evnen til at gemme sig i mængden, måske med James Bond som en undtagelse. Men jeg tog et ret bevidst valg om at spille Jonathan Pine som John le Carré har skrevet ham, sårbar og med et dyb moralsk kerne. I romanen bliver han beskrevet som en mand, der evigt flygter fra følelsesmæssige forviklinger, som en samler af andre menneskers sprog, som et nattevæsen i selv-eksil og som en sømand uden destination. Den beskrivelse fandt jeg så enormt fængslende«.
Tom Hiddleston er aktuel i Susanne Biers første tv-serie ‘Natportieren’, der er baseret på en John le Carré-roman. Serien har premiere den 17. april kl. 20.00 på DR1.