Debutanten bag den danske gyser ’Shelley’: »Usympatiske kvinder er enormt spændende«

Han er fra Iran, har studeret til arkitekt i Sverige og er nu – fem år efter sin afgang fra filmskolen i København – klar med den stærke danske gyser ’Shelley’, der er aktuel på CPH PIX. Her udnytter han effektivt, at han kan se på den skandinaviske kultur udefra.
Debutanten bag den danske gyser ’Shelley’: »Usympatiske kvinder er enormt spændende«

CPH PIX: Ali Abbasi har vist sin gyser ’Shelley’ på festivaler verden over. Og alle steder, om det så er i Sydkorea, Rumænien eller USA, er reaktionen den samme: ’Shelley’ er en udpræget skandinavisk, eller endda dansk, film.

»Det er jo lidt sjovt, i og med at jeg kommer fra Iran. Jeg er vokset op i krig, og da jeg gik i skole, blev vi tre-fire gange om dagen sendt ned i kælderen i sikkerhed, fordi der konstant var bombardementer. Nu er jeg her og står på en måde udefra og ser ind. Noget af det, der virkelig kendetegner Danmark og danskere, er en fornemmelse af, at det ikke kan gå rigtigt galt. Det ender altid godt. Så hvis der sker noget, der river verdensbilledet i stykker, så er det meget voldsomt for jer«, siger Ali Abbasi.

Det er med det udgangspunkt, han har skabt ’Shelley’. Her møder vi et dansk par, Kasper og Louise, som har slået sig ned i et ødebeliggende hus uden elektricitet og internet. Louise kan ikke få børn, så da en ung rumænsk hushjælp, Elena, flytter ind, overtaler de hende til at blive rugemor for det barn, de ellers ikke kan få. Elena bliver gravid, men straks begynder tingene at gå galt. Ondskaben vokser indeni hende i den ulmende uhyggelige film, som har fået en flot modtagelse af de internationale kritikere.

»Jeg har altid været interesseret i temaet omkring de magtforhold, der er i samfundet, men også i de skjulte magtforhold, der er mellem kvinder. Samtidig synes jeg, at usympatiske kvinder som karakterer er enormt spændende. Hvis man skal tage hele denne her ligestillingssnak seriøst, er det ikke nok bare at vise rollemodellerne, altså kvinder, der kan blive statsministre og detektiver og alt muligt, så skal man også kunne vise en selvstændig, stærk, arketypisk kvinde, der har et grundlæggende problem med sit barn«, siger 34-årige Abbasi.

Danskernes grundlæggende tillid

Det var mere eller mindre tilfældigt, at han overhovedet endte til Skandinavien. Han studerede først til arkitekt i Tyskland, men da han skulle besøge nogle slægtninge i Sverige, slog han sig ned her. Siden tog han turen videre til filmskolen i Danmark.

»Jeg kan godt lide den vibe, der er her. Samfundet er struktureret og opbygget helt anderledes her end i Iran. Det gik hurtigt op for mig, at der findes en grundlæggende tillid her i Danmark. I stoler på hinanden, indtil man ikke bør gøre det. Alle andre steder er det jo omvendt. I Iran stoler du ikke på nogen. Det er ikke en selvfølge, at det er sådan«, siger han.

Ali Abbasi er, som han selv siger det, kommet ind i den danske filmbranche »ad bagvejen«. Efter at have set sit oprindelige bud på en første spillefilm gå i vasken, blev han og det relativt nystartede danske filmselskab Profile Pictures prøvekaniner for en ny low budget-ordning gennem Det Danske Filminstitut.

Ali Abbasi
Ali Abbasi

’Shelley’ er derfor kommet til verden med et budget på mellem tre og seks millioner kroner, men det har ikke stoppet Ali Abbasis film i at generere stor opmærksomhed på et væld af festivaler, heriblandt Berlinalen tidligere i år.

»Jeg har været meget, meget heldig, for jeg har svært ved at se, at jeg kunne have lavet ’Shelley’, som jeg gerne ville, hvis den skulle være blevet produceret et andet sted. Og så har det virkelig været vigtigt, at både Cosmina Stratan (den rumænske skuespiller, der spiller Elena, red.) og Ellen Dorit Pedersen (den norske skuespiller, der spiller Louise, red.) ville være med, selv om de skulle gå ned i løn«, siger Ali Abbasi.

Optimistisk okkultisme

Nu skal ’Shelley’ så stå sin prøve i Danmark. Ali Abbasis gyser kommer i kølvandet på blandt andet ’Sorgenfri’ og ’Når dyrene drømmer’, der med varierende held og succes blandt biografpublikummet har forsøgt at udforske genren ’dansk gyser’. Ifølge Abbasi selv har ’Shelley’ tydelige referencer til ’Eksorcisten’, ’The Omen’ og ’Rosemary’s Baby’. Samt ikke mindst Lars von Triers ’Antichrist’.

»En anden ting, der optager mig med Skandinavien, er, at man lever højteknologisk og på mange områder er helt fremme i skoene socialt og videnskabeligt. Men I er også i tæt kontakt med naturen. Det er, som om naturen ekspanderer til at være noget nærmest religiøst for jer. Og alle de gyserfilm, jeg har set, kommer ud af religion«, siger Ali Abbasi.

Han tænker sig lidt om, før han fortsætter:

»Stanley Kubrick blev engang spurgt om, hvorfor alting i ’The Shining’ skulle være så dystert. Han svarede, at han syntes, det var en optimistisk film. Det er et fedt svar, synes jeg. For mig er alting, der giver os en indikation af, at der kan være mere mellem himmel og jord, end vi tror, en optimistisk måde at se verden på. Det kan jeg virkelig abonnere på. Og jeg vil gerne tilføje noget, som ikke er lavet før. Det handler ikke kun om at sælge billetter«.

fd191bed-c673-41ef-9b91-763ff2dc4dd2

Skete der uhyggelige ting under optagelserne af ’Shelley’?
»Ja, der var faktisk en enkelt dag deroppe under optagelserne, hvor der skete noget mærkeligt. Første dag, hvor Björn Andresen (som spiller en healer i filmen, red.) var med, sad vi og talte ude i huset på settet. Vi havde arrangeret det sådan, at der var så lidt elektrisk lys som muligt, også uden for settet. Jeg fortalte ham, at jeg ikke tror på spøgelser. Du skal ikke være så sikker, sagde Björn så. Han har en ret vild karisma og energi. Og mens han talte, så begyndte alle stearinlysene omkring os bare at falde ned. Ét efter ét«.

Hvad skal du kaste dig over, nu når ’Shelley’ har fået premiere i Danmark?
»Jeg er i gang med en film om trolde, der stjæler babyer og sælger dem til pædofile. Den er baseret på en bog af John Ajvide Lindqvist, som skrev ’Lad den rette komme ind’. Den blev jo til en super god film, så forhåbentlig kan jeg matche den. Efter ’Shelley’ har jeg faktisk fået lyst til at lave en rigtig horrorfilm«.

Læs også: Kommentar – endelig en rystelse under dansk film

Læs også: Alle vores CPH PIX-anmeldelser samlet på ét sted

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af