‘Amateurs in Space’: Dansk duos braste rumdrømme løfter sig til en almengyldig fortælling
Tænk nu hvis? Tænk nu hvis man kunne flyve ud i rummet? Og tænk nu hvis man selv kunne bygge rumraketten?
Det er denne vanvittige tanke, Kristian von Bengtson og Peter Madsen i 2008 fandt sammen om at ville føre ud i livet. Ved første øjekast virker de som det perfekte match til at sende det umulige projekt i luften: Kristian von Bengtson havde arbejdet i rumfartsindustrien, mens Peter Madsen havde bevist sin tæft for at gøre luftkasteller til virkelighed ved ene mand at konstruere verdens største hjemmebyggede u-båd.
Så Kristian von Bengtson skal designe selve rumskibet, mens Peter Madsens ansvar er løfteraketten. Og Madsen skal også til sin tid være den første person, der bliver skudt ud i tomheden.
Men problemerne er tydelige fra starten: Som små revner og sprækker, der efterhånden åbner sig og til sidst sønderriver projektet. Allerede da de blot er to mand i en lagerhal på Refshaleøen, er der tegn på splittelse – de har for eksempel hver deres glas Nescafe – og Peter Madsen har fra starten en ret klar opfattelse af rigtige og forkerte måder at arbejde på. Han mener, at Kristian von Bengtsons tilgang til projektet er professionel, fordi han har fritid og familie ved siden af, mens Peter Madsens tilgang er amatørens, fordi han ikke har noget andet i sit liv. Og Madsen mener vel at mærke, at amatørismen er lidt finere.
Max Kestners relativt konventionelle dokumentarfilm følger projektet i både stort og småt: Fra første kaffekop over faldskærmstests til prøveopsendelser med verdenspressen som tilskuere.
Det voksende drama internt i projektet illustreres både af adskillige situationer med meget anspændt stemning foran kameraet og ikke mindst af bunkevis af interne e-mails, hvor tonen er endog særdeles hård – Peter Madsen sender gerne gruppemails ud, der slutter med »fat det dog!!!«.
Den ofte noget grå og mudrede virkelighed på Refshaleøen i København i vanlig nøgtern Max Kestner-stil krydsklippes med arkivoptagelser fra rumrejsernes guldalder i 1960’ernes USA, som synes at være et fælles fascinationspunkt for deltagerne i projektet. De bruger blandt andet en del tid på at sørge for, at skriften på siden af raketten står med den korrekte rumskibs-font.
At projektet i sidste ende kuldsejler skyldes ikke teknisk uformåen eller andre fysiske begrænsninger. Den sværeste barriere at overvinde er ikke jordens enorme tyngdekraft men den menneskelige psyke: Hvis man ikke kan dele sin kreativitet med andre, så lander man pladask på jorden, når man sigter mod stjernerne.
Kort sagt:
Max Kestners jordbundne rumdrømme-drama ‘Amatuers in Space’ handler om et storstilet projekt, som aldrig for alvor forlader startrampen. Alligevel løfter dokumentarens skildring af braste drømme sig op til en almengyldig fortælling om ambitioner, ære og menneskets begrænsninger.
Læs også: Interview med Max Kestner – drømmen om en rumrejse på vitawrap fra den lokale købmand