’Casting JonBenet’: Stærkt fascinerende Netflix-dok om uopklaret barnemord

Seksårige JonBenét Ramsey var en populær skønhedsdronning i start-90’ernes USA. Stædigt opmuntret af sin mor, også en tidligere skønhedsdronning, dominerede JonBenét de fleste af landets børnekonkurrencer.

Men ingen vindertitler gav hende større eksponering end den, der ventede i slutningen af 1996, hvor fotos af JonBenéts smilende og sminkede ansigt ryger på samtlige medieflader. For natten mellem 25. og 26. december bliver JonBenét myrdet i sit eget hjem.

Hvem, der myrdede hende, er aldrig blevet opklaret, selvom flere omstændigheder peger på de mest makabre muligheder, nemlig enten hendes far, mor eller storebror, og barnemordsagen er stadig en af århundredets mest omtalte. Det overraskede derfor de fleste, da dokumentaren ‘Casting JonBenet’ fik premiere på Sundance Film Festival i år. For instruktøren Kitty Greens vinkling af sagen var helt ny og, om muligt, endnu mere fascinerende end sagen selv.

Green vil instruere et dokudrama, og hun hyrer omkring 70 amatører og semi-professionelle skuespillere ind til auditions, hvor de i rollen som en nøgleperson fra sagen bliver bedt om at genskabe den ved at spille scener, der beskriver sagens vigtigste vendepunkter: opdagelsen af liget, offentlige udtalelser, politiafhøringer etc. Scenerne gentages af forskellige skuespillere, så vi får forskellige tolkninger af de samme begivenheder – fem-seks udgaver af JonBenét, fem-seks typer af modergråd, fem-seks måder at forhøre på.

Det er i sig selv interessant at opleve nuancerne i sagens indhold i de forskellige skuespilpræstationer. Hvordan den samme rolle kan antage forskellige udtryk, hvor subjektive tolkninger er og dermed det overordnede, tankevækkende og vigtige perspektiv om, at sandheden kan variere afhængigt af optik.

Men Green går skridtet videre, når hun bryder disse spillede scener med ikke-fiktionaliserede optagelser, hvor skuespillerne træder ud af deres rolle og taler om sagen som privatpersoner. De er alle fra lokalområdet og har derfor en tilknytning til eller mening om sagen.

Disse interview-bidder giver os i starten en personlig mosaik af whodunnit-teorier, hvor skuespillerne leger detektiver i jagten på en syndebuk. Hvem myrdede JobBenét? Det er der mange meninger om, og krydsklipningen mellem myriaden af skuespillernes stemmer og ansigter giver os en fornemmelse af en flok.

Til tider et samstemmigt, moralsk kirkekor: »Det må have været så forfærdeligt. Det er jo det værste, der kan overgå én. Sikke en tragedie«. Til tider en konspiratorisk landsby på vej til lynching: »Den familie var fucked up. Selvfølgelig var moren involveret. Faren har måske haft sex med datteren. Broren var jo mærkelig«.

Men langsomt krakelerer deres fordømmelse af sagens amoralske karakter, og de begynder at betro sig til kameraet om deres eget menneskelige forfald og fejlbarlighed. Nogle har oplevet dødsfald, nogle har fået kræft, andre har kæmpet med seksuelle overgreb eller forældres alkoholmisbrug.

Når talen falder på børn, bliver grænsedragningerne mellem ’dem og os’ for alvor udfordret. Ville de selv beskytte deres barn, hvis det havde begået en kriminel handling? Ja. Har de selv oplevet vold med børn involveret? Ja. Har de selv været meget aggressiv over for et barn? Ja…

Greens undersøgende og multifacetterede metodik giver dokumentaren et metareflektorisk lag, der langsomt vender vores optik indad, og det er så uhyre elegant orkestreret. Fra en kollektiv ransagelse af en kompliceret mordsag bliver det til en kollektiv selvransagelse af menneskets komplicerede natur og instinkter.

‘Casting JonBenet’ kaster lys over sagen som en prisme, og den giver os et psykologisk spejl på mordsagers sensationalistiske karakter ved at vende spejlet mod vores egne personlige historie og dermed gøre os alle til ofre, bødler, mennesker.

Tilbage til billedet af den seksårige JonBenét Ramsey. Det ser ofte så grotesk forvrænget ud, når et lille barn udklædes som voksen og således også de ikoniske fotos af en sminket JonBenét iført similismykker og stilistiske hatte. Når symbolet på perfektion kombineres med et morbidt mysterium, bliver det groteske til gys: komplekst, uforklarligt, fascinerende.

Hvem, der myrdede JonBenét, er irrelevant. Det er vores iboende trang til at dyrke spørgsmålet, der er sagens kerne.


Kort sagt:
I 1996 bliver den seksårige skønhedsdronning JonBenét Ramsey fundet myrdet. 20 år senere er en af århundredes største mordsager stadig ikke opklaret. Prisbelønnet dokumentar tager tilbage til lokalområdet og lader de tilbageblevne fortælle om deres oplevelse af sagen. Det bliver til en mosaik af erindringer, der ender med at fortælle en større historie end sagen selv.

Dokumentarfilm. Instruktion: Kitty Green. Spilletid: 80 min.. Premiere: Den 28. april på Netflix
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af