’Menashe’: Charmerende indiedrama fra eksotisk jødisk newyorkermiljø

4 6
’Menashe’: Charmerende indiedrama fra eksotisk jødisk newyorkermiljø
'Menashe'

CPH PIX: En dejlig kone, et dejligt hjem og dejlig mad. Det er lykken for en mand ifølge den ortodoks jødiske rabbiner i enkemanden Menashes hadistisk-jødiske lokalsamfund i Brooklyn, New York, i Joshua Z Weinsteins bittersøde og charmerende indiedrama.

Menashe har ingen af delene, efter hans kone er død. Og da trossamfundet mener, at et barn skal vokse op i et hjem med to forældre, har rabbineren beordret, at Menashes tween-søn Rieven skal bo hos sin morbror, indtil Menashe finder en ny kone.

Menashe er dog ikke interesseret i at indgå i et hasteægteskab. Han vil bare gerne bo sammen med sin søn og kæmper derfor for at bevise sit værd som alenefar. Som en lige dele uduelig og uheldig klutz er det dog op ad bakke. Han har de bedste hensigter og masser af kærlighed til sin søn, men kommer konstant for sent, kager rundt i køkkenet og laver fejl på sit arbejde – som at tabe et helt lad gefiltefisk, fordi han glemmer at lukke lasvognens bagdør. »Du har aldrig respekteret mig!« råber han ad svogeren, som svarer, at det har han ret i.

Menashe er frustrerende, men elskelig i sin uduelighed, og som en jødisk ‘Kramer vs. Kramer’ håber man inderligt på, at det lykkes ham at få myndigheden over sin søn. Konflikten er dog ikke sort-hvid. Selv sønnen, der elsker sin far, overvejer, om onklen kan tilbyde ham mere stabilitet. Menashe Lustig, der skuespildebuterer i hovedrollen, har den rette blanding af sympatisk akavethed og melankoli, der gør, at man ikke kan lade være med at holde af ham.

Den bittersøde og charmerende ‘Menashe’ er dokumentarinstruktøren Weinsteins første fiktionsfilm, og man mærker tydeligt hans dokumentariske baggrund. Filmen er naturalistisk fortalt, optaget på location i Borough Park i Brooklyn med ikke-professionelle skuespillere, der taler jiddisch. Det ultraortodokse jødiske miljø virker autentisk, og vi kastes ud i historien som fluer på væggen i den lukkede verden uden at bruge tid på pædagogiske forklaringer af trossamfundets principper eller traditioner.

Det er et eksotisk miljø at få indsigt i – en kvinde, Menashe er på date med, brokker sig over en rabbiner, der lader kvinder køre, og spørger, hvad der dog er i livet andet end familie og børn. Men kampen for sit barn og for at få hverdagen til at hænge sammen er universel.

Læs også: Alle vores CPH PIX-anmeldelser samlet på et sted

Læs også: Efter en mumlende bølgedal hersker originalerne igen i amerikanske indie-film

Spillefilm. Instruktion: Joshua Z Weinstein. Medvirkende: Menashe Lustig,Ruben Niborski,Yoel Weisshaus,Meyer Schwartz. Spilletid: 81 min.. Premiere: Vises 29. september, 1. oktober og 6. oktober under CPH PIX
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af