‘Generation War’, ’NSU German History X’, ‘Honigfrauen’.
Det er måske ikke titler, der umiddelbart vækker genklang i danske ører. Man skal da heller ikke lade sig forlede af de anglificerede navne, for bag dem gemmer sig nemlig en række af de senere års mest succesfulde tyske tv-serier.
Og der er flere på vej. I år lancerer nemlig både Netflix og Amazon deres første tysksprogede serier, ligesom 2017 også byder på Europas hidtil dyreste ikke-engelsksprogede tv-produktion i form af det stort anlagte periodedrama ’Babylon Berlin’ om de mytiske mellemkrigsår i den syndige storby.
Denne nye guldalder blev for alvor indvarslet ved uddelingen af sidste års internationale Emmy Awards, hvor DR tidligere har excelleret med priser til blandt andet ’Ørnen’ og ’Rejseholdet’. Her hjemtog Tyskland tre statuetter ud af seks nomineringer – blandt andet for bedste serie i form af ’Deutschland 83’ om den unge grænsevagt Martin Rauch, der presses til at gå undercover som spion i Vesttyskland for at sikre sin mor en livredende levertransplantation.
Vil man forstå den tyske serierevolution, er netop ’Deutschland 83’ et godt sted at starte. Serien var ikke alene den første tyske serie til at blive vist på et amerikansk netværk, den havde også premiere i USA, før den blev vist i hjemlandet – oveni købet på originalsproget. I Storbritannien blev seriens første episode sågar den bedst ratede udenlandske tv-serie i britisk tv-historie og slog dermed både dansk-svenske ’Broen’ og den franske sensation ’The Returned’.
Paradoksalt nok fik serien, der er en co-produktion mellem amerikanske AMC (som blandt andet har stået bag ’Breaking Bad’) og den tyske tv-station RTL, dog aldrig den samme succes i hjemlandet, som den fik hinsides. Mange tyskere havde simpelthen svært ved at sympatisere med en Stasi-agent som hovedperson og acceptere det socialistiske regimes verdensbillede som ramme for serien.
Svære vilkår for tv-serier
At ’Deutschland 83’ ikke fik den samme succes i Tyskland, skyldtes imidlertid ikke kun tyngden fra det historiske åg, men også rammevilkårene for tv-serier i landet. Og for at forstå disse er man nødt til at kigge på landets stagnerende filmscene.
For selvom det ikke ligefrem skorter på produktioner i landet – der bliver produceret mere end 500 film om året – og støtten er på massive 2,5 mia. kr., er det en brøkdel i forhold til, hvad for eksempel musik og teatre modtager. De mange film må derfor kæmpe om de knappe midler.
Således er der ikke blot for mange tyske film til landets biografer, de har også svært ved at klare sig i konkurrencen med de amerikanske blockbustere, både kommercielt og kunstnerisk. Andelen af solgte billetter til tyske film har i mange år været under 20 procent (i Danmark ligger den nærmere 30 procent), og på sidste års Berlinale var der kun en enkelt tysk produktion med i konkurrenceprogrammet.
En stor del af de førnævnte 500 film bliver derfor også produceret direkte til tv med alt, hvad dertil hører af konnotationer om slapstick-humor, melodramatisk romantik og konventionelle krimier. Der er med andre ord langt mellem snapsene, hvilket ellers kan være tiltrængt med alle de Nutella-madder.
På flere af ugens dage kan man således også finde originalproducerede film på store tv-kanaler som ARD og ZDF. Mange tyskere har som følge heraf vænnet sig til filmen som det naturlige fortælleformat, og er uvante med de moderne føljetonseriers kausale struktur. De mest succesfulde serier på tysk tv har af samme grund fortrinsvist været procedurale episodeserier som hospitals-soapen ’In aller Freundschaft’, det romantiske krydstogtsdrama ’Das Traumschiff’ eller verdens længst kørende politikrimi ’Tatort’, hvor hvert afsnit ofte er en lille film i sig selv på 90 minutter, og forløsningen forekommer inden episodens udløb.
Pres udefra
Som skaberen af ’Deutschland 83’, Jörg Winger, har udtalt til The Guardian, er problemet med tysk fjernsyn netop, at der arbejdes med et kompromisbaseret kvalitetsbegreb: »For mange mennesker har indflydelse på produktet, og det er ikke sådan, man skaber fremragende drama«. I stedet efterlyser han mere risikovillighed og kompromisløshed – og serier, der er målrettet globaliseringens generationer. Paradoksalt nok har det krævet et eksternt pres og et par friske øjne, før tyskerne opnåede denne selverkendelse.
En bemærkelsesværdig ting ved den nye bølge af serier er nemlig, at de for størstedelens vedkommende er produceret i samarbejde med multinationale produktionsselskaber. Selv de serier, der er allermest indlejrede i den tyske historie, er skabt under stærk udenlandsk indflydelse. Således er både koldkrigsdramaet ’The Same Sky’ og bemeldte ’Deutschland 83’ skrevet af henholdsvis en britisk og en amerikansk manuskriptforfatter (begge kvinder i øvrigt), og de to serier har nærmest genoplivet det tyske periodedrama, som ellers er blevet beskyldt for at hæmme nytænkningen i landets filmindustri.
Ved den prestigefyldte branchefestival MIPTV i Cannes, hvor DR historisk har afsat mange af sine serier til et internationalt marked, har Tyskland da også været stærkt repræsenteret de seneste år med serier som det Neuköllnske gangsterdrama ’4 Blocks’ og den ’Bedrag’-lignende ’Bad Banks’, og landet blev derfor også udnævnt til Country of Honour i 2016. I 2017 vandt endnu et periodedrama, den stort anlagte ’Babylon Berlin’ (lavet af Hollywood-instruktøren Tom Tykwer), endda hovedprisen Grand Jury Award.
Serien er med sine 300 skuespillere, ditto antal locations og 5000 statister Tysklands dyreste tv-produktion nogensinde og kommer selvsagt med tårnhøje forventninger til sig. Ved premieren tidligere i oktober slog den da også seerrekord på betalingsnetværket Sky og skulle ifølge de første anmeldelser være et mesterværk.
Som dansker må man dog vente til næste år med at se, om hypen holder stik, når DR – ligesom 60 andre tv-stationer verden over – blænder op for serien.
Netflix og Amazon lancerer tysksprogede serier
Modsat tidligere er den tyske kontekst altså ikke længere en hæmsko, men i nogle tilfælde måske endda med til at øge seriernes eksportpotentiale. Markedet for tyske serier er derfor også udvidet hinsides de germanske områder, og betalingsbalancen mellem Danmark og Tyskland ligner for serier efterhånden den for andre varer og tjenester: at Danmark importerer mere fra Tyskland, end vi sender den anden vej.
Denne udvikling er også gået op for de internationale streamingtjenester, der i de senere år er begyndt at producere originals til regionale markeder. Men hvor Netflix og HBO hurtigt blev populære i Danmark, har de haft sværere ved at penetrere et notorisk konservativt tysk marked, hvor mange kabeludbydere har deres egne on demand-tjenester, og dvd-salget stadig er betragteligt. Flere af dem lancerer deres første tysksprogede serier i år, lang tid efterregioner som Østeuropa, Latinamerika og Skandinavien er blevet indtaget med serier som ’Burning Bush’, ’Narcos’ og ’Lillyhammer’.
Som den første internationale streamingtjeneste lancerede Amazon således tidligere i år den tysksprogede tech-krimi ’You Are Wanted’ i 200 lande på samme tid med synkronisering på de europæiske hovedsprog og mulighed for undertitler på blandt andet portugisisk, japansk og hindi (!). 1. december følger Netflix efter, når de i samarbejde med producenterne bag den tyske Oscar-vinder ’De andres liv’ præsenterer den hypede serie ’Dark’, der at dømme efter de foreløbige trailere skulle minde om en tysk udgave af ’Stranger Things’.
At amerikanske mastodonter som Netflix og Amazon søger mod Tyskland, siger ikke blot noget om, hvor attraktivt markedet er, men spejler også det aktuelle politiske billede, hvor mange kigger til Angela Merkel for globalt lederskab. Med tanke på, hvad den amerikanske kulturindustri opnåede af populærkulturel indflydelse i de år, hvor det var USA, der indtog positionen som verdens leder, forekommer perspektiverne for de tyske serier endog meget gunstige.
Og som danskere har vi oven i købet en unik mulighed for at sidde på første parket til denne udvikling, hvis vi får øjnene op for de tyske tv-serier.
Her er seks anbefalinger til de bedste aktuelle og mest lovende tyske serier, som man bør tjekke ud/holde øje med:
‘Deutschland ’83’
Et klassisk spiondrama om den unge grænsevagt Martin, der for at skaffe sin syge mor en livsvigtig operation bliver tvunget til at gå undercover som spion i Vesttyskland – og efterhånden, som serien skrider frem, må påtage sig mere og mere fatale missioner. Stortalenterne Jonas Nay, Ludwig Trepte (kendt fra blandt andet ’1864’) og Sonja Gerhardt indtager de bærende roller, og særligt førstnævnte spiller rollen som Martin Rauch (eller Moritz Stamm, som hans dæknavn lyder) med et espeløvs ængstelighed. Serien byder også på danske Jens Albinus i en ikke uvæsentlig rolle som NATO-ambassadør.
Se den hvis du kan lide: ’The Americans’
Kan ses på C More.
‘You Are Wanted’
Den 36-årige Matthias Schweighöfer er tysk film og fjernsyns wunderkind, og det faktum, at han har overtalt Amazon til ikke blot at spille hovedrollen, men også instruere og producere deres første tysksprogede satsning, burde være bevis nok herpå. Han er da også ganske troværdig som den hurtigtlevende hotelmanager Lukas Franke, der får stjålet sin identitet og, inden han får set sig om, er spundet ind i et net af løgne, terror og statshemmeligheder.
Se den hvis du kan lide: ’The Night Manager’, ’Mr. Robot’, ’Person of Interest’
Kan ses på Amazon Prime.
’Dark’
1. december blænder Netflix op for ’Dark’, der efter sigende skulle være tæt på en tysk version af successerien ’Stranger Things’. Bag serien står schweiziske Baran bo Odar, der står bag den kritikerroste ’Who Am I’, men som senest, som så mange andre europæiske instruktører før ham, blev kvast i Hollywood-maskineriet med fiaskoen ’Sleepless’. Serien har unge Louis Hoffmann, som danske seere måske vil kende fra ’Under Sandet’, i hovedrollen, men byder også på Oliver Masucci, der næsten personificerede selveste Adolf Hitler i den succesfulde mockumentary ’Er ist wieder da’.
Se den hvis du kan lide: ’Stranger Things’
Kan ses på Netflix fra 1. december.
’Babylon Berlin’
Med et budget på 40 millioner euro er mellemkrigskrimien ’Babylon Berlin’ den dyreste ikke-engelsksprogede tv-produktion nogensinde, og det er da også et ovenud imponerende setup serien har alene rent produktionsmæssigt: Musik af Brian Ferry, mere end 300 roller og 5000 statister samt tre paralle production units med hver deres instruktør, heriblandt stjerneinstruktøren Tom Tykwer, er nogle af de elementer, som forventes at gøre serien til en milepæl i europæisk tv-historie. Samtidig er det en unik samskabelse mellem public service-kanalen ARD og den kommercielle udbyder Sky, hvilket er en model, man håber vil kunne skabe et nyt paradigme på streamingmarkedet. Serien er allerede solgt til en lang række lande og Netflix har købt den til det amerikanske marked.
Se den hvis du kan lide: ’Boardwalk Empire’
Kan ses på DR og ARD i løbet af næste år. Kommer senere på HBO Nordic.
’The Same Sky’
Selvom det som nævnt ikke skorter på historiske dramaer i Tyskland, skiller koldkrigsdramaet ’The Same Sky’ sig dog ud fra mængden. Manuskriptet er nemlig skrevet af britiske Paula Milne på engelsk for derefter at blive oversat til tysk, og det er tydeligt at mærke hendes friske perspektiv på en ellers ofte dramatiseret periode i tysk historie.
Paula Milne er dog ikke det eneste input udefra. Den for danskere velkendte Sofia Helin (Saga Norén i ’Broen’) spiller en af hovedrollerne som den ensomme alenemor Lauren Faber, der bliver charmeret af en af de såkaldte Romeo-agenter, som Stasi anvendte til at manipulere sårbare kvinder i Vesttyskland. Serien er desuden instrueret er ’Der Untergang’-instruktør Oliver Hirschbiegel.
Se den hvis du kan lide: ’The Americans’
Blev vist på DR2 tidligere på efteråret og kan ses på amerikansk Netflix.
‘4 Blocks’
’4 Blocks’ handler om gangsterbossen Toni Hamady, der drømmer om at kunne tage en afkørsel fra hans kriminelle løbebane for at hellige sig livet som familiefar og ejendomsimpresario. Desværre er hverken hans svoger Latif eller broren Abbas (spillet af rapperne Massiv og Veysel) enige i denne prioritering, og de to hærdebrede brød kører i stedet deres eget show. Som afløb for Tonis frustrationer viser hans gamle fortrolige, Vince, sig som en kærkommen hjælper – hvis det da ikke lige var fordi han var blevet politiagent i mellemtiden.
’4 Blocks’ leverer ikke blot et indblik i den berlinske underverden, men også i de arabiske familieklaner, som styrer virkelighedens Neukölln, og serien har fået stor ros for sit rå, men også realistiske portræt af bydelen.
Se den hvis du kan lide: ’Gomorrah’, ’The Last Panthers’
Kan ses på TNT og Amazon Prime.
Læs også: De 15 mest ventede serier i resten af 2017