Salma Hayek taler ud om Weinstein: »Han er også mit monster«

Salma Hayek taler ud om Weinstein: »Han er også mit monster«
Salma Hayek i 'Frida'.

Salma Hayek arbejdede sammen med Harvey Weinstein på sit passionsprojekt ‘Frida’, der sikrede den mexicanske skuespillerinde en Oscar-nominering. Nu står Hayek frem med de barske sandheder om arbejdet med Weinstein, der gik fra et drømmescenarie til rendyrket mareridt.

I et langt essay i The New York Times beskriver skuespillerinden, hvordan Weinsteins sexchikane haglede ned over hende under produktionen, hvor hun måtte kæmpe mod hans »Machiavelliske vrede«.

Listen over tilnærmelser er lang: Hayek skriver, at hun blandt andet var nødt til at sige nej til »at tage et bad med ham, lade ham se hende bade, lade ham give hende en massage, lade en nøgen ven give hende en message, nej til at give ham oralsex. Nej, nej nej«.

I sidste ende bukkede hun under for at efterkomme Weinsteins ønsker om en nøgenscene med en anden kvinde i filmen, som gjorde, at hun fik et fysisk sammenbrud.

»I hans øjne var jeg ikke en kunstner. Jeg var ikke en gang en person. Jeg var en ting: Ikke en nobody, men en body«.

»Det var klart for mig, at han aldrig ville lade mig færdiggøre filmen, uden at han fik tilfredsstillet sin fantasi på den ene eller anden måde. Der var ingen plads til forhandlinger«, skriver skuespillerinden.

Essayet er stærkt foruroligende og en af de mest uhyggelige skildringer af Weinsteins metoder og natur, der har været fremme. Salma Hayek ransager også sin egen samvittighed om, hvorfor det tog hende over to måneder at stå frem, mens hun sender et stærkt budskab om, hvor accepteret sexchikane er, når man vælger en præsident med flere anklager om sexchikane og overgreb mod sit navn:

»Jeg havde hjernevasket mig selv til at tro, at det var ovre, og at jeg havde overlevet. Jeg gemte mig fra ansvaret om at tale ud med undskyldningen om, at nok mennesker allerede var involveret til at kaste lys over mit monster. I realiteten prøvede jeg at redde mig selv fra udfordringen om at forklare flere ting over for mine elskede: Hvorfor jeg afslappet havde nævnt, at jeg var blevet mobbet, som så mange andre af Harvey, men havde udeladt et par detaljer. Og hvorfor vi i så mange år har været hjertelige over for en mand, som sårede mig så dybt«, skriver hun blandt andet.

»Vi er endelig blevet bevidste om en last, der har været socialt accepteret og har fornærmet og ydmyget millioner af piger som mig, for i hver kvinde er der en pige. Jeg er inspireret af dem, som havde modet til at stå frem, specielt i et samfund der valgte en præsident, som har været anklaget for sexchikane og overgreb af mere end et dusin kvinder, og hvem vi alle har hørt udtale, hvordan en mand har magten til at gøre, hvad han vil mod kvinder. Ikke mere«, fortsætter Hayek.

Harvey Weinstein har allerede udsendt en pressemeddelelse, hvor han afkræfter tilnærmelserne mod Salma Hayek over for USA Today. Han fortæller blandt andet, hvordan han satsede på Salma Hayek, selvom større skuespillerinder gerne ville have rollen, mens han fastholder, at »alle sexchikaneanklager, som portrætteret af Salma ikke er præcise, og at andre, der var vidne til dem, har en anden opfattelse af, hvad der skete«.

Læs også: De bedste film i 2017 – top 10-1

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af