Årets Oscar-nomineringer landede i dag og kan gennemtrawles i deres helhed HER. Men hvad skal man særligt bide mærke i? Vores Oscar-ekspert Mads Kjær Larsen dirigerer i retning af, hvad der overraskede, og hvad der er særligt interessant.
1. Fuldfed dansk succes
Vi vidste på forhånd, at det var en årgang uden de efterhånden sædvanlige danske Oscar-håb i kategorierne bedste fremmedsprogede film og bedste kortfilm, hvor vi har sejret nærmest over evne de seneste år.
Med dette i betragtning må man konstatere, at hele fire nomineringer med dansk islæt er lidt af en triumf, der gør det endnu sjovere at se Oscar-showet gennem danske briller 4. marts. ’The Square’ – som altså stadig, bevares, er en svensk film – har som bekendt danske Claes Bang i den store hovedrolle samt Christopher Læssø i en birolle, ligesom der er danske penge i projektet. Den blev nomineret for bedste fremmedsprogede film.
Erfarne Dan Laustsen kom som den blot anden dansker i historien (efter Mikael Salomon, nomineret for James Camerons ’Dybet’) med i feltet for bedste fotografering for Guillermo del Toros ’The Shape of Water’.
Og endelig er der massiv dansk tilstedeværelse i kategorien for bedste dokumentar. ’Last Men in Aleppo’ er en dansk-syrisk produktion co-instrueret af danske Steen Johannessen, mens Netflix-dokumentaren ’Strong Island’ er dansk co-finansieret og klippet i Danmark af Janus Billeskov Jansen.
Danmark havde ikke en chance, men greb dem alle.
2. Ja, Gerwig og Peele blev nomineret for bedste instruktør
Rigtigt meget af opmærksomheden har på forhånd samlet sig om kategorien for bedste instruktør, ikke mindst efter at Natalie Portman kastede sin all male-shade på kategorien under Golden Globes. Men Greta Gerwig blev nomineret for sin fornemme spillefilmdebut ’Lady Bird’ (hun blev også personligt nomineret for sit manuskript til selvsamme), hvilket nok har fået den kollektive liberale intelligentsia til at drage et lettelsens suk. Gerwig bliver dermed den femte kvinde i historien (efter Wertmüller, Campion, Coppola og Bigelow), der opnår en nominering som instruktør. Så langt, så Metoo.
Men også i forhold til OscarsSoWhite-debatten (der er blevet sat noget i skyggen af efterdønningerne fra Weinstein-affæren) var der godt nyt på instruktørfronten. Jordan Peele – en anden debutant, og for god ordens skyld: sort mand – blev nomineret for sin højeksplosive samtalestarter, den fandens originale ’Get Out’.
Instruktørgrupperingen i Akademiet plejer at vælge det sofistikerede eller fremadsynede over det bagstræberiske eller blot kapable. Det bekræftede man med valget af Gerwig og Peele (samt med den mere overraskende indlemmelse af Paul Thomas Anderson for ’Phantom Thread’ – mere herom lige om lidt).
3. ’The Shape of Water’ nuppede 13 nomineringer
Der var ’The Shape of Water’ og alle de andre… Guillermo del Toros smukke hyldest til koldkrigsæraens b-film og den romantisk kærlighed, der ligger på lur, når man mindst venter det, var med 13 nomineringer meget tæt på rekorden for flest nomineringer (14 stk., hvilket kun er overgået ’All About Eve’, ’Titanic’ og… ’La La Land’). Sidstnævnte kan så passende fungere som en reminder om, at træerne ikke nødvendigvis vokser ind i himlen for Del Toros film. Der er nogle afgørende ugers strabadserende kampagneindsats, der ligger foran filmen, men udgangspunktet er fortrinligt, det kan ikke benægtes.
Ikke mindst var det vigtigt for ’The Shape of Water’, at den klarede sig godt hos Akademiets største enkeltgruppering, nemlig skuespillere, der generøst gav filmen tre nomineringer i de fire skuespillerkategorier: Der blev plads til Octavia Spencer (på bekostning af blandt andet Holly Hunter i ’The Big Sick’) for kvindelig birolle og til Richard Jenkins (på bekostning af en fra ’Call Me By Your Name’-duoen Armie Hammer og Michael Stuhlbarg). Helt ventet var det til gengæld at der blev plads til den kvindelige hovedrolle Sally Hawkins.
Positivt var det også, at der blev plads til filmen i den ellers meget stærkt besatte kategori for bedste originalmanuskript, hvor filmen klemte sig ind foran film som ’I, Tonya’, ’Phantom Thread’ og ’The Post’ – på trods af det ’medfødte’ handicap, at den er en billedskøn genrefilm, en type film, der typisk har svært ved at gøre sig i manuskriptkategorierne (bare tænk på, at ’Titanic’ missede her tilbage i 1997)
4. ’Three Billboards’ missede afgørende nominering for bedste instruktør
’Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ klarede sig på mange måder fortrinligt ved nomineringsannonceringen. Man scorede nomineringer for original score (det var uventet), for klipning (i meget stærkt selskab) samt hele to nomineringer i kategorien for mandlige birolle (Woody Harrelson og Sam Rockwell). Det er første gang siden 1991 (hvor Ben Kingsley og Harvey Keitel blev nomineret for ’Bugsy’), at to mænd fra samme film har opnået en nominering i birollekategorien.
Men alt var ikke lutter lagkage for ’Three Billboards’. Udover at det må vække til bekymring, at konkurrenten ’The Shape of Water’ opnåede forrygende 13 nomineringer, så missede filmen en ellers oplagt nominering i den næsttungeste kategori, for bedste instruktør. Her blev der i stedet lettere sensationelt peget på Paul Thomas Anderson for ’Phantom Thread’ (mere om den lige om lidt).
Det er kun sket ganske få gange i nyere Oscarhistorie at en film uden en instruktørnominering har vundet for bedste film (’Driving Miss Daisy’, 1989, og ’Argo’, 2012).
Man har talt en del om, at ’The Shape of Water’ skulle overkomme næsten umulige odds, fordi filmen ikke opnåede den vitale SAG-ensemble-nominering tilbage i december, men det er altså et nogenlunde tilsvarende handicap for ’Three Billboards’, at den ikke opnåede en instruktørnominering.
5. Kategorien for bedste klipning spændte ben for to af favoritterne
Hvis ’Three Billboards’ lige skal have tid til at slikke sårene over den manglende instruktørnominering, så kan det formentlig – ved nærmere eftertanke – være et mellemstort plaster på såret, at to af filmens øvrige mulige konkurrenter til bedste film-Oscaren gled i svinget ved at misse den normalt så vitale kategori for bedste klipning, en kategori, der har ry for at være make or break i forhold til at have en chance også i forhold til ceremoniens største pris.
Både ’Get Out’ og ’Lady Bird’ missede nomineringen for bedste klipning (noget som jeg faktisk havde spået på forhånd), og det gav plads til ’Baby Driver’ og ’I, Tonya’, der da også er kendetegnet ved en noget mere ’ekspressiv’ klipning.
6. Overraskende succes til PTA’s latecomer, ’Phantom Thread’!
Den største overraskelse overhovedet var vel nok, at Paul Thomas Andersons ’Phantom Thread’ scorede hele seks nomineringer, heraf i de helt tunge kategorier for bedste film, instruktør, mandlige hovedrolle og (meget overraskende, men yderst fortjent) kvindelige birolle til pragtfulde Lesley Manville. Herudover blev det til to nomineringer for original score (til Radioheads Jonny Greenwood) og kostumedesign (den eneste nominering, som føltes helt sikker på forhånd).
Bloggere og brancheinsidere har haft travlt med at dømme Andersons film ude på det seneste. Man oplevede, at kampagnen for filmen kom for sent og for sløvt i gang. Men nogle gange skal der altså ikke andet end god, gammel kritisk bevidsthed til, så skal Akademiet nok selv finde frem til guldklumperne.
7. Ingen James Franco for bedste mandlige hovedrolle
Metoo- og Time’s Up-bevægelsen kunne registrere sit vel nok mest prominente offer i udeladelsen af Golden Globes-vinderen James Franco, der har været ude i lidt af et stormvejr de seneste par uger efter afsløringen af fem kvinders anklager om seksuel uterlig opførsel af varierende grad.
Afsløringerne kom frem i lyset, efter at afstemningen var gået i gang, og derfor troede de fleste iagttagere, at Franco ville klare skærene, fordi han lå rigtigt lunt i svinget. Men nej, Franco blev fældet, og spørgsmålet er så, om han ikke godt kan leve med det med tanke på, at det ville have været en akavet affære at tage til Oscaruddeling med så tunge skyer hængende over sig.
8. Tysk favorit missede for bedste fremmedsprogede film
Jeg havde vovet pelsen, at den svenske guldpalmevinder ’The Square’ ikke ville finde nåde for Akademiets øjne trods den store hæder fra den franske riviera. I stedet blev det endnu mere overraskende forhåndsfavoritten ’In the Fade’ fra Tyskland, der snublede før målstregen.
Fatih Akins film med Diane Kruger i hovedrollen havde ellers vundet både Golden Globe og Critic’s Choice Award som optakt, men Akademiet bekræftede den gamle sandhed, at når det kommer til fremmedsprogede film kan man ikke regne med noget som helst på forhånd. Det skal man så heller ikke ærgre sig for meget over, for det samlede udvalg står ikke svagere uden den tyske film. Heja Sverige!
9. Netflix havde succes med både ’Mudbound’ og dokumentarfilm
Netflix klarede sig moderat over forventning i forbindelse med Oscarannonceringen. Man scorede fire nomineringer for dramaet ’Mudbound’ (hvilket må siges at være en tangering af succeskriteriet i forhold til forhåndsforventningerne). Til gengæld overpræsterede man i kategorien for bedste dokumentarfilm, hvor der både blev plads til ’Strong Island’ (en personlig ’Black Lives Matter’-fortælling) og ’Icarus’ (om russisk statsdoping). Det skete på bekostning af forhåndsfavoritten ’Jane’. Dermed er alt åbent til the big night, hvilket i sagens natur også gælder for den danske produktion, ’Last Men in Aleppo’, der som nævnt opnåede en flot nominering).
Træerne voksede dog ikke ind i himlen for Netflix: Der blev ikke plads til ’Okja’ i kategorien for visuelle effekter, som mange eksperter ellers havde forudset.
10. Briterne fik ’Darkest Hour’ mere end tørskoet i land
Mange havde på forhånd udtrykt skepsis i forhold til om den meget klassiske svungne britiske Churchill-biopic ’Darkest Hour’ ville komme til kort i en tidsalder, hvor der knapt nok er noget, der kan tituleres som ’Oscar bait’ længere. Bafta-akademiet havde dog begavet filmen med ni nomineringer for nylig, men var det bare udtryk for hjemmebanebegejstring?
Nej, skulle det vise sig: ’Darkest Hour’ blev lettere overraskende inkluderet i kategorien for bedste film og scorede i alt flotte seks nomineringer (herunder den suverænt mest ventede, for mandlige hovedrolle – Gary Oldman – men også i kategorier som production design, kostumedesign, make-up og hår samt fotografering).
Eneste lille skuffelse var, at Dario Marianellis dramatiske original score ikke blev medtaget. Her scorede John Williams i stedet karrierens 52. nominering for ’Star Wars: The Last Jedi’.
11. Og for indie-musik-elskerne derude: Sufjan Stevens nomineret!
Sørme om der ikke blev plads til Sufjan Stevens’ fine lille sang ’Mystery of Love’ fra ’Call Me By Your Name’! Sangen (samt Stevens’ andet bidrag, ’Visions of Gideon’) spiller en ret central rolle i Guadagninos fornemme homo-romance, så Stevens kan med god ret sende en varm hilsen videre til sin instruktør, der bestemt ikke har underprioriteret hans sange i den færdige helhed.
Jeg gættede faktisk alle fem nominerede, hvilket jeg vil tillade mig at pride mig af de næste par uger, for det er som regel så godt som umuligt at forudsige, hvilke sange der kommer op af hatten.
12. Første kvinde nogensinde nomineret for bedste fotografering
Hurra! For første gang nogensinde blev en kvinde nomineret for sin fotografering på en spillefilm. Den ære tilfaldt Rachel Morrison for ’Mudbound’. Dermed skulle det vise sig, at det ikke blev et afgørende benspænd for Morrison, at hendes film fremdeles er blevet nydt på laptops og fladskærme rundt om i verden, eftersom filmen er distribueret af Netflix.
Læs også: Her er alle årets Oscar-nominerede