1. ‘You Were Never Really Here’
Den skotske instruktør Lynne Ramsay, der gav os fantastisk ubehagelige ’We Need to Talk About Kevin’ i 2011, vender endelig tilbage til det store lærred. ’You Were Never Really Here’ blev særdeles velmodtaget på sidste års Cannes-filmfestival, hvor den vandt prisen for bedste manuskript (sammen med ’The Killing of a Sacred Deer’), og Joaquin Phoenix vandt for bedste mandlige hovedrolle.
Han spiller den PTSD-ramte krigsveteran og lejemorder Joe, som hyres til at hente en senators kidnappede datter hjem. Mens han gennemtravler den kriminelle underverden, dukker hans traumatiske fortid frem for hans indre i både poetiske og brutale billeder.
Premiere 22. marts. Soundvenue og DriveNow afholder forpremiere i Empire Bio allerede 14. marts.
2. ‘Så længe jeg lever’
Produktive Ole Bornedals stod sidste år bag den store publikumssucces ’Dræberne fra Nibe’, som blev den næstbedst sælgende biograffilm i 2017. Nu er han tilbage med en film, der ser mere alvorligt ud, men bestemt også har stort biografpotentiale. ’Så længe jeg lever’ omhandler nemlig det danske folkeeje, sanger John Mogensen, som døde kun 48 år gammel og i filmen bliver spillet af Rasmus Bjerg.
Bornedal plejer ikke at være bange for at tale til de store følelser, så dem får vi sandsynligvis at se, når Mogensens tumultariske forhold med sin kone, spillet af Helle Fagralid, udfolder sig på lærredet.
Premiere 8. marts.
3. ‘120 slag i minuttet’
Det franske drama ‘120 slag i minuttet’ gjorde også flot væsen af sig på sidste års filmfestival i Cannes. Instruktør Robin Campillo modtog således fire priser, blandt andet juryens specialpris og FIPRESCI-prisen, som gives af det internationale forbund af filmkritikere. Til sidstnævnte pris lød ordene: »En film om kærlighed. En film om livet. Livet som er stærkere end døden. En film som er et glimt af håb«.
Filmen følger en gruppe unge homoseksuelle mænd, der i 1990’erne gør alt for at skabe opmærksomhed og oplysning om den farlige og hastigt udbredende HIV-sygdom. Det er kun de færreste, som lytter, hvorfor de beslutter sig for at tage drastiske metoder i brug. Samtidig æder sygdommen flere af gruppens medlemmer op indefra.
Premiere 8. marts.
4. ‘Red Sparrow’
Jennifer Lawrence promoverede forleden sin nye koldkrigsspionfilm med ordene: »Er jeg god i den? Hvem ved. Jeg er nøgen i filmen, så tag ind og se den«. Udover nøgenscener skulle ’Red Sparrow’ også være tætpakket med spænding, action og følelsesmæssige op- og nedture.
Lawrence spiller den russiske, pensionerede ballerina Dominika Egorova, som, for at kunne passe sin syge mor, siger ja til et job for den russiske efterretningstjeneste. Med speciale i manipulation og forførelsens kunst skal hun nu forsøge at vinde en CIA-agents (Joel Edgerton) tillid. Men med et ben i begge lejre hvem kan hun så overhovedet stole på?
Premiere 1. marts.
5. ‘The Florida Project’
Sean Bakers portræt af samfundets bund, som bor på farverige, men lurvede moteller i skyggen af Disney World, er et årets mest sprudlende og rørende filmoplevelser. For selvom de portrætterede mennesker knokler for at betale næste måneds husleje, er de sprængfyldte med energi.
Specielt filmens seksårige hovedperson Moonee (Brooklynn Prince) og hendes jævnaldrende legekammeraters abekattestreger bringer smil frem. Deres hyperaktive og overentusiastiske opførsel afbalanceres perfekt af motelbestyreren Bobby, spillet af Willem Dafoe, der skiftevis er autoritær og faderligt omsorgsfuld over for de håbløse beboere.
Premiere 1. marts.
6. ‘Happy End’
Endelig får vi lov at se mesterinstruktøren Michael Hanekes nyeste film, der sidste år deltog i hovedkonkurrencen om Guldpalmen i Cannes. Filmens rollelisten prydes blandt andre af de erfarne stjerneskuespillerne Isabelle Huppert og Jean-Louis Trintignant, som Haneke tidligere arbejdede sammen med i henholdsvis ’Pianisten’ og ’Amour’.
Handlingen udspiller sig i den franske havneby Calais, hvor en dysfunktionel middelklassefamilie slås med hver deres personlige problemer. De egoistiske individer ænser knap nok, at menneskene i en nærtliggende flygtningelejr er i en langt større knibe. Det ser ud til, at Haneke vanen tro spidder det civiliserede samfunds hykleri og funktionsforstyrrelse.
Premiere 29. marts.
7. ‘Tomb Raider’
Snart vender 90’er-heltinden Lara Croft tilbage til biograflærredet, og denne gang er det i skikkelse af den svenske Oscar-vinder Alicia Vikander. Croft går i den nye film i sine fars fodspor, da hun besøger en mystisk ø ved den japanske kyst, hvor han sidst blev set. Snart befinder hun sig i en frygtelig knibe – og selvfølgelig med verdens eksistens i sine hænder.
Premiere 15. marts.
8. ‘Ready Player One’
Steven Spielberg spytter filmene ud for tiden, og inden vi får lov til at se hans seneste Oscar-bidrag ’The Post’ herhjemme, er det tid til science fiction-baskeren ’Ready Player One’. I filmen tager næsten hele jordens befolkning del i det virtuelle spilunivers OASIS, inklusive hovedpersonen Wade Watts, spillet af Tye Sheridan.
Da OASIS’ stinkerige skaber pludseligt dør, skydes en konkurrence i gang om hans formue, som ligger gemt et eller andet sted i et virtuelt easter egg. Det reducerer selvfølgelig ikke tilslutningen af deltagere til universet, som bugner med 80’er-referencer.
Premiere 29. marts.
9. ‘Loving Vincent’
Efter seks års intens produktion blev animationsfilmen ‘Loving Vincent’ i år honoreret med en Oscar-nominering. Filmens langstrakte produktionsforløb skyldtes en yderst tidskrævende animationsteknik, hvor hvert et billede er malet med oliemaling på lærred.
Animationsstilen er inspireret af filmens hovedperson, den verdenskendte hollandske maler Vincent van Gogh. Filmen foregår et år efter kunstnerens selvmord, hvor den unge mand Armand Roulin, som egentlig bare skulle aflevere malerens sidste breve til sin bror, går i hans fodspor og undersøger, hvad der førte til den pludselige død.
Premiere 29. marts.