Benny fra Olsen Banden er gået bort

Benny fra Olsen Banden er gået bort
Morten Grunwald bagerst som Benny i legendarisk positur i 'Olsen Banden i Jylland'.

Morten Grunwald er død, og dermed lever danmarkshistoriens mest berømte forbrydertrio kun videre i de film, der heldigvis stadig er uomgængeligt nationalklenodie.

Grunwald spillede som bekendt den optimistiske Benny over for Ove Sprogøes forbrydergeni Egon og Poul Bundgaards nervøse Kjeld i Erik Ballings 14 suveræne folkekomedieskildringer af verdens mest socialdemokratiske heist-bande.

Benny var Grunwalds glansrolle (med Frede i ‘Slå først Frede’ som runner-up), men det var bestemt ikke det eneste sted, han markerede sig gennem sin lange karriere. Han var i en periode filmkonsulent på Det Danske Filminstitut, og han var teaterdirektør for Betty Nansen og Bristol Teatret. På teatret nåede han at spille mange fine roller, den seneste ‘3 x Beckett’ i sommer på Østre Gasværk, en venue, som han i sin tid selv var idémanden bag. På film blev hans svanesang en yderst stærk rolle som støttende ægtemand for sin ALS-ramte hustru i Bille Augusts rørende ‘Stille hjerte’.

Olsen Banden fejrer i år 50-års-jubilæum, som Grunwald dog har måttet melde afbud fra på grund af sin sygdom. Han var ramt af kræft gennem længere tid, og familien oplyser over for Politiken, at han sov stille ind efter en kort indlæggelse på Sankt Lukas-hospicet.

Morten Grunwald blev 83 år gammel.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af