’BlacKKKlansman’ blev kaldt Spike Lees store comeback, men man kunne lige så vel argumentere for, at han aldrig har været væk.
I over 30 år har den amerikanske instruktør og provokatør været indbegrebet af afroamerikansk film: En stilskaber, der kanaliserer sort kultur i legesyge, underholdende og højenergiske fortællinger. Og en sylespids samfundskritiker, der ikke er bleg for at tale magten direkte imod og udstille USA’s dårlige racesamvittighed. Det er alt det, der har gjort ham til en frontfigur, som nye sorte instruktører som Jordan Peele (’Get Out’), Justin Simien (’Dear White People’) og Boots Riley (’Sorry to Bother You’) uomtvisteligt står på skuldrene af.
Det er nærmest umuligt at opstøve Spike Lees film på streamingtjenesterne, men det kompenserer Cinemateket i København nu for i en serie med seks af mesterens såkaldte joints på det store lærred, præsenteret af Soundvenue.
Filmene inkarnerer den spændvidde, Spike Lee har demonstreret gennem karrieren. ’Do the Right Thing’ er en af de bedste amerikanske film nogensinde, en sitrende fortælling om årets varmeste dag i Brooklyn i 1989, hvor hedebølgen får temperamenterne i kog, og et katastrofalt sammenstød mellem politiet og beboerne truer i horisonten.
Det er en film, der stadig er dybt aktuel i lyset af de senere års politibrutalitet, samtidig med at Spike Lee er forbløffende nuanceret i sit blik på de mekanismer, der antænder flammerne. Og så kan man tilmed fornøje sig med purunge udgaver af John Turturro, Giancarlo Esposito (Gus Fring i ’Breaking Bad ’) og Samuel L. Jackson.
Også i ’Jungle Fever’ stikker Spike Lee hånden i hvepseboet med fortællingen om en forelskelse mellem en sort mand og en hvid kvinde. Wesley Snipes har en af sine bedste roller i karrieren, mens Samuel L. Jackson – en af instruktørens faste skuespillere – for alvor træder i karakter.
’Get on the Bus’ er en af Spike Lees mest roste film: Om en gruppe mænd, der alle stiger på bussen i Los Angeles for at tage til demonstration i Washington D.C. og lærer hinanden at kende undervejs trods store forskelligheder.
’Clockers’ kan ses som en forløber til ’The Wire’ med sin historie om to politimænd (Harvey Keitel og John Turturro), der efterforsker et mord, som en familiefar erklærer sig skyldig i, selvom det måske er hans gangsterlillebror, der har begået det.
Og i den fine jazzfilm ’Mo’ Better Blues’ spiller Denzel Washington en trompetspiller, hvis liv pendulerer i op- og nedture, og i ’Inside Man’ er selvsamme Denzel tilbage i en af Spike Lees eneste genrefilm, en intelligent og overraskende heist-historie, der blev instruktørens største kommercielle succes.
Spike Lee er en central del af amerikansk filmhistorie, og hans værker står stadig stærkt i dag. Der er al mulig grund til at udnytte den sjældne chance for at se dem i biografen på dansk grund.
Cinemateket viser de seks Spike Lee-joints fra 5. november til 30. december – læs mere her.