’Run Like a Girl’: Kvindelig kenyansk maratonløber er inspirerende
CPH:DOX. Katrine W. Kjær, der fik hele Danmark til at diskutere adoption med fimene ‘Mercy Mercy – adoptionens pris’ fra 2012 og ‘Amys vilje’ fra 2019, har med ’Løb som en pige’ skabt endnu et portræt af en viljestærk afrikansk powerkvinde.
Filmen følger maratonløberen Visiline Jepesho fra Kenya gennem fire år – fra hun som ungt talent drømmer om en løbekarriere gennem hendes første store sejr og internationale gennembrud ved Paris Marathon i 2016, til hun er blevet en succesfuld sportskvinde, der forsøger hele sin storfamilie.
Visiline er en skøn hovedkarakter, blid og optimistisk, sej og handlekraftig. Hun accepterer på én gang tilværelsens vilkår og sætter sig for at ændre sin egen skæbne. »Mænd og kvinder er ikke lige. Det er uretfærdigt, men det er kulturen. Men i sport er vi lige«, siger hun til kameraet. Det er inspirerende at følge hende løbe sig til et bedre liv – også selvom det fører nye udfordringer med sig i form af grådige familiemedlemmer, der vil have flere penge. Således må hun minde sin far om, hvad familien kom fra.
Selvom Visiline og hendes historie er spændende, synes jeg desværre ikke, at filmen udfolder dens dramatiske materiale. Vi kommer aldrig rigtigt tæt på Visiline eller i kødet på konflikterne med hendes familie og manager. Det ser ud til at ligge til Visilines natur at tænke positivt, eller måske er det en nødvendig strategi for at sætte sig op til at vinde et maraton.
Men det gør hende også til en lidt glat filmkarakter. Ud fra et dramatisk synspunkt (men sikkert ikke fra et sportsmæssigt) har man lyst til at komme bag den evigt optimistiske vi klarer den-attitude. På et tidspunkt siger Visiline, at hendes værste frygt er at slå fejl som løber og blive tvunget til at tage hjem og være en »landsbykvinde«.
Det ville jeg gerne have hørt mere om.
Læs også: Alle vores CPH:DOX-anmeldelser samlet på ét sted
Læs også: De 15 mest essentielle film på CPH:DOX 2019
Læs også: De danske perler, du skal se under CPH:DOX 2019