De største ubesvarede spørgsmål efter ‘Game of Thrones’-afslutningen

Selvom det allersidste afsnit 'Game of Thrones' generelt sørgede for at afrunde hver karakterbue lige efter manuskripthåndbogen, efterlod finalen en række ubesvarede spørgsmål. Vi ser nærmere på de 9 væsentligste – inklusive en intern joke, vi nok aldrig får at høre.
De største ubesvarede spørgsmål efter ‘Game of Thrones’-afslutningen
De tre Stark-søskende i 'Game of Thrones'-afslutningen.

1. Blev hjulet brudt?

Det blev sorgramte Drogon, der befriede Westeros fra den fordærvede Jerntrone efter sin moders død. Dermed var fundamentet lagt for en ny styreform, og selvom det ikke blev til den helt store reformation, som Samwell Tarly ellers lagde op til med sit demokrati-forslag, antydede de følelsesladede strygere og den løsslupne stemning ved The Small Councils første møde, at hjulet omsider var blevet brudt.

Bran som konge er omtrent så langt, man kan komme fra de tidligere magtliderlige despoter, mens der er al mulig grund til at tro, at hverken Tyrion, Davos, Sam eller Brienne vil begynde at smede rænker som deres forgængere i de ledende rådgiver-roller.

Alligevel tog jeg mig selv i at stille spørgsmålstegn ved den nærmest lykkelige udgang. For kører udviklingen i Westeros ikke bare i tomgang? Arveretten, som tidligere har været årsag til alt ondt, er ganske vist blevet afskaffet, men det er stadig en flok adelige, der har magten. Og det er vel kun et spørgsmål om tid, før nogen af dem bliver trætte af gumpetunge Brandon Stark og forestiller sig selv som regent?

I kraft af Brans overnaturlige evner har han givetvis en fordel, som hans forgængere ikke havde, men jeg ser ingen grund til ikke at tro, at alt, vi har været igennem, ikke blot kan gentage sig. Folk smilede nok også, da Robert Baratheon vristede tronen fra den gale konge Aerys Targaryens jerngreb. Men der gik kun nogle årtier, før folk havde glemt, hvad de havde været igennem på grund af Targaryen-slægten, hvorefter det hele kunne udspille sig igen.

Er menneskeheden overhovedet i stand til at lære af historien (med eller uden The Three-Eyed Raven)?

2. Hvad blev der af sidste led i Aryas øjne-profeti?

Helt tilbage i sæson 3 proklamerede Melisandre, at Arya ville komme til at lukke »brune øjne, blå øjne, grønne øjne – lLukkede for evigt«, og med mordene på Kingsguard-medlemmet Meryn Trant i sæson 5 og The Night King i indeværende sæson har hun hakket de første to af. Men hvad blev der af de grønne øjne?

Mange havde spekuleret i, at Arya skulle være banekvinde for enten Cersei eller Daenerys, der begge havde grønne øjne, men det blev som bekendt ikke tilfældet. Med Aryas åbne slutning som opdagelsesrejsende er det dog bestemt ikke udelukket, at den unge kriger vil få rig mulighed for at lukke grønne øjne i fremtiden. Enten det, eller også er profetier slet ikke så udslagsgivende, som vi giver dem credit for.

Drageperspektiv.

3. Hvor er Drogon på vej hen?

Drogon lagde King’s Landing bag sig med Daenerys i kløerne efter at have smeltet Jerntronen ned til grunden og nær dræbt Jon. Efterfølgende sprang serien adskillige uger i tid, og her lod det til, at den mægtige drage helt havde forladt Westeros.

I en ganske kort bemærkning fortalte Sam, at dragen sidst blev set flyve mod øst, hvor det store kontinent Essos ligger. Det var her, Drogon blev udklækket sammen med sine to søskende, og det var her, Daenerys oplevede sin storhedstid, inden hun fortabte sig i kampen om tronen.

Meget kunne tyde på, at dragen er vendt tilbage til sit fødested for at stede sin moder til hvile og leve sine dage ud. Et andet bud er, at Drogon har i sinde at vende tilbage til Old Valyria, hvor Targaryen-slægten huserede, inden de erobrede Westeros.

Grey Worm og Missandei i det nye afsnit ‘Game of Thrones’.

4. Hvad skal Grey Worm i Naath?

Grey Worm tjente sin dronning til det sidste, ja faktisk fortsatte han med at bestyre King’s Landing i Daenerys’ navn flere uger efter hendes død. Men da han havde sørget for, at forræderne Tyrion og Jon fik en behørig straf – henholdsvis en modvillig tjans som Hand of the King (som om, Tyrion) og en livstidsdom ved Muren – rejste han mod øen Naath, stedet hvor hans store kærlighed Missandei blev født.

Det var her, Grey Worm og Missandei fantaserede om at tage hen, kort inden de hvide vandreres angreb på Winterfell. Den elskovstur gik dog som bekendt i vasken, men det lader til, at Grey Worm vil ære hendes minde ved selv at drage derover. Spørgsmålet er så, hvad en hær Unsullied skal få tiden til at gå med, men mon ikke man kan regne med, at Grey Worm har i sinde at beskytte øen mod de slavehandlere, der i sin tid bortførte Missandei?

Jon Snow med skramme i det nye afsnit ‘Game of Thrones’.

5. Hvad er meningen med The Night’s Watch?

Jon Snow fik en full circle-afslutning, da han endelig løsnede sin manbun og drog tilbage mod Muren for at afsone sin livstidsdom som Lord Commander af The Night’s Watch. Men hvad er egentlig pointen med broderskabet af sortklædte mænd, nu hvor The White Walkers er borte, og wildlingerne er Westeros’ allierede?

Seriens sidste sekunder, hvor Jon leder Tormund og resten af The Free Folk ud gennem Muren, antyder, at The Night’s Watchs opgave nu er at opretholde diplomatiet og samtidig sikre den uudforskede Nordpol for nye trusler. Og så er det sikkert meget belejligt for Westeros’ adel fortsat at have en fangelejr langt væk fra resten af civilisationen.

Maisie Williams som Arya Stark.

6. Hvor er Arya på vej hen?

Siden slutningen af sæson 1 har Arya konstant været på farten. Fra Winterfell til King’s Landing forbi både Harrenhal og Braavos og hele vejen retur. Og i seriens allersidste afsnit erkendte hun, at det faktisk var sådan, hun havde det bedst – langt fra korsetter og hvad der ellers hører sig til som kvinde ved hoffet.

Som den første nogensinde (?) satte hun kursen stik vest for at udforske de uopdagede havmasser og udvide landkortet. Og hvis man havde troet, at hun ville vende tilbage til sine uafhængige faceless-rødder, kunne man godt tro om. Det massive ulvehoved på skibets sejl taler sit tydelige sprog om, at den unge Stark ikke længere har i sinde at vende sit ophav ryggen.

7. Hvad skete der med dothrakierne?

Det var lidt af et mysterium, da dothrakiernes anfører meddelte, at horden nærmest kun var blevet halveret efter slaget mod The Night King. Det var åbenbart all show, da de mange flammende klinger blev slukket i mørket.

Plothullet førte dog til et stærkt billede i den afsluttende episode, hvor de krigsglade hesteryttere hyldede Daenerys for foden af trappen til The Red Keep. Efter dragemoderens død forsvandt de dog sporløst. Men hvor blev de af?

Vi ved, at dothrakier kun følger styrke, så vi kan nok antage, at de har forladt Daenerys’ sag, lige så snart hun stillede træskoene. Men er de mon taget tilbage til Essos, eller er de i gang med at udforske Westeros? Sidstnævnte lover nok ikke godt for freden i Bran the Brokens kongedømme.

The Night King.

8. Hvem var Azor Ahai?

Profetien om The Prince That Was Promised har kun figureret i periferien af ‘Game of Thrones’, siden Melisandre brugte begrebet til at beskrive Stannis i sæson 2. Til gengæld har den været heftigt omdiskuteret på alskens fanfora.

Fra serien ved vi, at betegnelsen er kønsneutral og at profetien omhandler en frelserskikkelse udsendt af The Lord of Light, som skal redde menneskeheden fra mørket. De mere konkrete detaljer stammer alle sammen fra George R.R. Martins bogserie. Her får vi at vide, at »Azor Ahai genfødes midt i røg og salt for at vække drager af sten, når en rød stjerne bløder, og mørket samler sig«. Profetien forkynder desuden, at Azor Ahai skal trække et flammende sværd, Lightbringer.

Op til ‘The Long Night’ troede de fleste, at Azor Ahai ville være den, der dræbte The Night King. Beskrivelsen fra bøgerne passer dog ikke synderligt godt på Arya. Men med lidt god vilje (okay, meget) kan man derimod godt tolke, at Jon Snow er den genfødte Azor Ahai – og at mørket i virkeligheden stammer fra Daenerys. Det kræver dog, at man blander divergerende information fra både bøgerne og serien, hvilket allerede er et tvivlsomt fundament.

I bøgerne beskrives Jons sår efter The Night’s Watchs mytteri som rygende, mens han blandt andet bliver stukket af broderskabsmedlemmet Bowen Marsh, der græder salte tåre (i serien er det den unge dreng Olly, der fælder tårerne). I serien ser vi også, at Jon bliver undfanget, mens Ned knæler ved siden af barselssengen med den faldne Kingsguard Arthur Daynes legendariske sværd, Dawn, i sine hænder. Sværdet er angiveligt blevet smedet af en falden stjerne.

Så langt så godt. Jon kan dog dårligt siges at vække drager af sten – medmindre man tolker det symbolsk, og at hans eget Targaryen-ophav skal ses som en vækkelse. Samtidig var det ikke et flammende sværd, han brugte til at fælde Daenerys, men en anonym dolk.

Dog er det, der taler allermest for Jon som Azor Ahai, alligevel, at bøgerne også beskriver, hvordan profeten ofrede sin kone, Nisa Nisa, ved at stikke hende i hjertet med sit nysmedne sværd, hvorefter det antændte og blev til Lightbringer.

Der er nogle, der hævder, at Lightbringer her skal ses som endnu en metaforisk størrelse, som sagtens kan være en person. Så måske var det Jons sjæl, der antændte, da han dræbte sin dronning for at sikre almenvellet. I så fald passer alle brikkerne – men det er i bedste fald et stretch.

De fleste kan nok være enige om, at Azor Ahai-profetien, som i serien primært beskrives med den forenklede The Prince That Was Promised-version, aldrig forlod tegnebrættet i seriens forfatterrum. Det ville trods alt have krævet en ordentlig røvfuld eksposition nogensinde at kunne forløse de mange detaljer.

Peter Dinklage som Tyrion Lannister i det nyeste afsnit ‘Game of Thrones’.

9. Får vi nogensinde slutningen på Tyrions bordel-joke?

I de sidste sekunder hos Tyrion og The Small Council hører vi Lannister-hånden indlede en joke med ordene: »Jeg tog engang et æsel og en bikage med ind på et bordel«, hvorefter der klippes til en montage af de tre Stark-søskende.

Det er tredje gang, at Tyrion er begyndt på den selv samme joke og blevet afbrudt. Første gang var i sæson et, da han blev holdt fanget af Lysa Arryn, og anden gang var umiddelbart inden slaveherrerne angreb Meeren, hvor vi dog fik yderligere to ord: »Bordelmutteren sagde…«.

Måske får vi punchlinen i en af de kommende spinoffs?

Læs også: Anmeldelse af ‘Game of Thrones’ sidste afsnit – »Det sluttede anderledes, end jeg nogensinde havde forestillet mig«

Læs også: Når du er færdig med at tilsvine slutningen på ‘Game of Thrones’, så tænk lidt over det store billede

Lyt til SOUNDVENUE STREAMER: Podcasten siger farvel til verdens største serie og snakker spoilers i finalen

Læs også: Hvilken fortælling fortalte ‘Game of Thrones’ egentlig?

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af