’Bloodshot’: Vin Diesel ser rødt i karantænens bedste bud på en god gammeldags actionfilm

’Bloodshot’: Vin Diesel ser rødt i karantænens bedste bud på en god gammeldags actionfilm
'Bloodshot'.

Raymond Garrison (Vin Diesel) lever det fede liv i actionbaskeren ’Bloodshot’.

Han sparker røv som elitesoldat, og når han kommer hjem på orlov, venter hans smukke kone på ham i lufthavnen klar til at køre ham hjem i ægtesengen.

Men en morgen er noget anderledes. Konen er væk, og det varer ikke længe, før deres hjem stormes af soldater, der bedøver og kidnapper ham – selvfølgelig ikke uden kamp. Det er trods alt Vin Diesel, vi har med at gøre.

Da Ray vågner igen, er han bundet fast til en stol med sin kone placeret over for ham. Det er her skurken, Martin Axe (Toby Kebbell), kommer dansende ind i scenen til tonerne af Talking Heads’ ’Psycho Killer’, så selv de mest tungnemme seere forstår, at han er en mean motherfucker. Han skyder og dræber både Ray og konen.

I næste scene ser vi Ray vågne op i et hightech-laboratorie, hvor han bydes velkommen af videnskabsmanden Emil Harting (Guy Pearce) og assistenten K.T. (Eiza González). De forklarer, at han er blevet genoplivet som en nærmest usårlig cyborg-soldat – med kodenavnet Bloodshot. Og før vi ved af det, sætter den reinkarnerede soldat hævntogtet ind efter psykopaten, der slog ham ihjel.

Det lyder jo alt sammen meget lige til, men kigger man på sit ur, opdager man, at der ikke engang er gået 30 minutter. Så hvad skal der ske nu? Her bliver interessen for alvor vakt.

Vin Diesel i ‘Bloodshot’.

Manuskriptforfatterne Jeff Wadlow og Eric Heisserer (Oscar-nomineret for ’Arrival’) har sammen med instruktør David S. F. Wilson skabt en overraskende intelligent – om end ikke videre original – actionfilm, som flittigt låner elementer fra Bill Murray-klassikeren ’Groundhog Day’, ’Universal Soldier’ og ’Edge of Tomorrow’.

’Bloodshot’ bygger på tegneserien af samme navn fra Valiant Comics, der bedst kan beskrives som Marvel og DC’s frække lillebror. Forlaget er især elsket for deres farverige univers af antihelte, og det er derudover et friskt pust at være vidne til en superhelt, der ikke er drevet af andet end et personligt hævntogt.

På trods af tegneseriens ofte voldelige paneler er filmatiseringen relativt blodfattig. Det rådes der heldigvis blod på med et imponerende gennemtrængende lyddesign, hvor man virkelig kan høre knoglerne brække på alle de skurke, Diesel får fat i.

Vin Diesel er sammen med Dwayne Johnson det tætteste, vi kommer på en moderne 80’er-action-bøf, og hans fysik og badboy-charme har altid været et større trækplaster end hans evner som skuespiller. Det ved filmen heldigvis godt, og den sparer da heller ikke på scener, der feticherer hans muskuløse overkrop. Netop derfor er han perfekt i rollen som Bloodshot. Han skal ikke forestille at være andet end en velsmurt dræbermaskine.

Den debuterende instruktør David S. F. Wilson har en baggrund som special effects-mager, men viser sig også som en ganske habil og frem for alt konsekvent instruktør. Der er ikke et gram fedt at spore i fortællingen, og han skal have ros for at fortælle en superhelteskabelseshistorie på lige over halvanden time. Det er efterhånden en sjældenhed.

’Bloodshot’, som på grund af den verdensomspændende covid-19-epidemi har fået premiere direkte på streaming, er hjemmekarantænebiografens bedste bud på en god gammeldags actionfilm, der ovenikøbet har et par overraskelser oppe i ærmet.


Kort sagt:
’Bloodshot’ genopfinder på ingen måde genren, men leverer som en begavet og hårdtslående actionfilm, som nok skal tilfredsstille både fans af Vin Diesel og superhelte.

’Bloodshot’. Film. Instruktør: David S. F. Wilson. Medvirkende: Vin Diesel, Eiza González, Lamorne Morris, Toby Kebbell, Guy Pearce. Spilletid: 109 min. Premiere: Kan ses på Viaplay og Blockbuster.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af