’Befri dit liv’: Overraskende TV 2 Østjylland-serie er et højaktuelt vidnesbyrd

4 6
’Befri dit liv’: Overraskende TV 2 Østjylland-serie er et højaktuelt vidnesbyrd

Julie og Mánus bor på Samsø i et rod af et hus, de har lejet af en gademusikant. Det meste af året arbejder de som sæsonarbejdere, bruger penge på cigaretter og joints og sparer penge sammen til, at de i løbet af året kan rejse væk.

Det er det liv, TV 2 Østjyllands korte dokumentarserie ’Befri dit liv’ tager udgangspunkt i. Men cirka halvvejs inde i dokumentaren tager Julie og Mánus’ tilværelse, sammen med alle vores andres, en drejning. De er i Thailand og har været der i fire måneder, da corona rammer, og panikken begynder at brede sig. De har ingen penge, ingen returbillet, og Mánus har ikke dansk statsborgerskab. De sidder alene tilbage på et primitivt hostel, der kort forinden var et livligt »hippieparadis«.

Det er i sig selv interessant at være vidne til deres oplevelse af pludselig at stå over for noget så fremmed og uforståeligt som en pandemi. Det frie liv, de før følte, de levede, er pludselig en praktisk umulighed og er også det, der gør, at de ikke har adgang til lønkompensation, SU eller bare midler til den uforudsete udgift til håndsprit og mundbind. Men pandemien og især den efterfølgende selvisolation, de er tvunget til at gå i hver for sig, da de endelig slipper ud af Thailand, kommer også til at blive et vendepunkt i særligt Julies oplevelse af, hvor glad hun egentlig har været for deres liv.

I de første af seriens korte afsnit introduceres vi til både det trivielle og det intime i deres alternative livsstil. Man fornemmer et vist slægtskab med de bramfri dokumentarer fra Vice, hvor det drejer sig om at komme så tæt som muligt på blottelsen, det vilde, det usædvanlige og det, der enten bevidst placerer sig eller udpeges som uden for normalen.

’Befri dit liv’ spiller tydeligvis på provokationen og fascinationen i at se dem feste igennem og leve i et hus rodet til af tøj og tomme flasker. Som for at falde naturligt ind blandt Youtubes uendelige mængde hurtigkonsumerede indhold låner serien det ivrigt benyttede jump cut og holder i det hele taget et højt klippeniveau, der ikke altid følger en særlig logisk kronologi. Alt sammen noget, der til tider gør ’Befri dit liv’ til en overfladisk affære, som mest spiller på at fremkalde en hurtig reaktion.

Det ses for eksempel, da Julie efter et skænderi med Mánus tager væk fra Samsø for at besøge Koralrevet – en vennegruppe, der også laver musik sammen og lever efter et mit-er-dit-mantra. Men at finde ud af, hvordan denne fællesskabstanke fungerer i praksis, står i skyggen af det effektfulde fokus på, hvor mange stoffer de tager, og hvordan deres floskeludsagn om det frie liv kontrasteres af, at de er på kontanthjælp for at klare sig. Her gør serien ikke noget for at udfordre fordommene.

Heldigvis har vi løbende interviews med Julie som et fast holdepunkt, der gennem afsnittene skaber fortællingen om den udvikling, hun går igennem. Med hendes refleksioner får vi en bedre forståelse af, hvorfor hun er blevet tiltrukket af et liv uden institutionelle rammer, og hvordan hun pludselig tænker tilbage på tiden på Samsø som »helt vild hård«. Det hun før lænede sig op af for at føle sig fri – for eksempel forholdet til Mánus – giver pludselig ikke sig selv længere. Alt sammen udløst af, at hun er blevet tvunget ind i to ugers fuldkommen ufrihed.

På den måde ender ’Befri dit liv’ med at sætte billeder på den unikke situation, corona har sat os alle i – og på et for mange unge kendt paradoks: At man begrænser sin frihed, når man altid gerne vil holde alle muligheder åbne.


Kort sagt:
En kort dokumentar om Julie og Mánus’ daglejerliv på Samsø udvikler sig uventet, i takt med at corona bryder ud – og ender som et højaktuelt vidnesbyrd om livet før og efter isolation.

Anmeldt på baggrund af de første seks afsnit.

’Befri dit liv’. Dokumentar. Skabt af: Satie Espersen og Anders Madsen. Spilletid: 12 afsnit a 5-12 minutter Premiere: Kan ses på Youtube og TV 2 Østjylland

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af