Spike Lee, Dwayne Johnson og Steve McQueen kommer med stærke reaktioner efter drabet på George Floyd

Spike Lee, Dwayne Johnson og Steve McQueen kommer med stærke reaktioner efter drabet på George Floyd
Spike Lee under Cannes-festivalen i 2018. (Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images)

I løbet af den seneste uge har der verden over været protester i forbindelse med det chokerede politidrab på 46-årige George Floyd.

Det er ikke noget nyt, at kunstnere bruger deres platforme og store følgerskarer til politiske opråb, men den massive opbakning til Black Lives Matter-bevægelsen den sidste uge har alligevel vist sig som noget ud over det sædvanlige.

De seneste dage har også flere store stemmer fra filmverden stemplet markant ind:

Den amerikanske instruktør Spike Lee (’BlacKkKlansman’) udgav kort efter drabet på Floyd den rystende kortfilm ’3 Brothers’ på Twitter. Videoen er et sammenklip af telefonoptagelserne fra drabet på Floyd og lignende optagelser, filmet under anholdelsen og drabet på den sorte amerikaner Eric Garner i 2014.

Som de to anholdelser eskalerer, og de to mænd begynder at kæmpe for at få luft, klipper Lee mellem telefonoptagelserne og den kendte scene fra instruktørens mesterværk ’Do the Right Thing’, hvori en sort mand udsættes for samme behandling som Floyd og Garner.

‘3 Brothers’ viser, hvordan historien gentager sig selv, fortæller Lee i et interview med Los Angeles Times:

»Et af de største kritikpunkter, som anmeldere (havde efter at have set ’Do the Right Thing’ i 1989, red.) var, at filmen ikke gav nogen forklaring på dens racisme. Men her er vi så, i nutidens USA – pandemi-Amerika – hvor byer står i flammer… Og jeg bliver stadig overrumplet af (politidrabene på de sorte amerikanere, red) Ahmaud Arbery, George Floyd og Breonna Taylor. Det føles som at leve under en åben jagtsæson«.

Michael B. Jordan (’Creed’), ’Glee’-stjernen Amber Riley og John Boyega (’Star Wars’) er blot få af mange skuespillere, der de seneste dage har gjort sig bemærket i deres støtte til Black Lives Matter.

Dwayne ‘The Rock’ Johnson postede i sidste uge flere billeder på Instragram om drabet på Floyd, men i går udgav The Rock sit hidtil stærkeste bidrag til sagen: En næsten 8 minutter og 46 sekunder lang video, der direkte adresserer Donald Trumps manglende kontrol over den faretruende situation i USA.

I videoen kan Johnsons ses stille spørgsmålet »Hvor er du? Hvor er vores leder?« flere gange, dog uden at nævne Trump ved navn, selvom det er tydeligt, hvem videoen er rettet mod.

Johnson afrunder den alvorlige optagelse med at adressere modbevægelsen ’All Lives Matter’ med kommentaren:

»Selvfølgelig har alle liv betydning. Men i det her øjeblik, det her vigtige, skelsættende og eksplosive øjeblik, hvor vores land er i knæ… Bliver vi nødt til at sige ordene: Black lives matter«.

Også uden for USA har filmskabere givet udtryk for støtte til Black Lives Matter-bevægelsen. Britiske Steve McQueen (‘Shame’, ’12 Years a Slave’) har dedikeret sin kommende antologiserie ’Small Axe’ til Floyd og »alle de andre sorte, der er blevet myrdet – både i det åbne og skjulte – på grund af hvem de er«.

’Small Axe’ handler om Londons sorte undergrundsamfund, der fra slutningen af 1960’erne til begyndelsen af 80’erne, udkæmper en monumental kamp for sortes rettigheder. Seriens tema og titel taler dog stadig ind i nutidens opråb:

»Hvis du er det store træ, så er vi den lille økse. Black lives matter«, lyder det fra McQueen i et interview med BBC.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af