Latterliggjort dansk skuespiller ler sidst med TV 2’s slagkraftige thrillerserie

Jonathan Harboe blev gjort kollektivt til grin, da han på DR3 beklagede sig over, at det i Danmark var tabuuuu at se godt ud. Med den aktuelle TV 2-serie ’Alfa’ får han latteren til at forstumme.
Latterliggjort dansk skuespiller ler sidst med TV 2’s slagkraftige thrillerserie
Jonathan Harboe i 'Alfa'.

Sjældent har jeg set en dansk skuespiller blive gjort så eftertrykkeligt til grin på sociale medier, og jeg kan her tre-fire år efter ikke med en alvorlig mine sige, at det var helt ufortjent.

I marts 2017 kørte DR3 programmet ‘Generation Hollywood’ om en flok unge danskere, der var rejst til USA i håb om at slå igennem som skuespillere.

Én af dem var Jonathan Harboe, kendt som den charmerende player Mads i TV 2 Zulu-serien ’Sjit Happens’. I en scene ser vi ham sidde i en bil, mens vi i en eftertænksom voiceover høre ham reflektere:

»En af grundene til, at jeg også kæmper for et gennembrud i USA, er, at jeg også har meget lettere ved at slå igennem derovre. Fordi de er gudskelov ligeglade med, om du er smuk, eller om du ikke er smuk«, siger han og uddyber pointen direkte til kameraet, så vi kan studere hans perfekt bølgende mørke hår, de intense øjne og de skarpskårne kindben på nært hold.

»Hjemme i Danmark er det lidt tabu at se godt ud«, fortsætter han og udtaler »tabu« med et langt u, »tabuuu«. »Men jeg ser ud, som jeg gør, og jeg kan ikke ændre mit udseende«.

Fortalelsen Udtalelsen vakte genlyd i tabloidmedierne. Overskriften i BT lød: »Flot fyr fra Sjit Happens: Det er svært at være smuk«. Mens debatten til det videoklip, DR3 snarrådigt lagde ud på sin Facebook-side, stak lystigt afsted.

»Jeg kender følelsen (…). Det er bare fucking hårdt at være smuk jo«, lød en af de hundredvis af kommentarer, der udtrykte danskernes afgrundsdybe medfølelse for skuespillerens oplevelse af at være for lækker til det her sted.  

I colombiansk fængsel

33-årige Harboe – der har brasilianske aner og er tidligere model (…) – havde gået tre år på teaterskolen Holberg, inden han tog chancen og droppede ud, da ’Sjit Happens’-rollen landede på hans bord.

I erkendelse af, at han fik for få spændende tilbud i Danmark, valgte han at søge mod USA, hvor han blandt andet – som alle andre håbefulde stjerner in spe – arbejdede som tjener i New York, mens han prøvede lykken til castings.

Men måske var han alligevel også for smuk til Hollywood? I hvert fald må man lede længe efter de internationale roller på hans cv.

Det er ikke helt pænt af mig at bringe tabuuu-episoden op igen, for mon ikke den hjemsøger den sikkert søde og sympatiske skuespiller den dag i dag?

Jeg ville da heller ikke gøre det (offentligt), hvis det ikke var, fordi han nu har fået sin hævn.

Jonathan Harboe i ‘Alfa’.

I Milad Avaz’ slagkraftige, TV 2-aktuelle ’Alfa’ indtager Jonathan Harboe fortællingens mest gådefulde rolle: Den unge fyr Zabi, der ryger i spjældet i Colombia for at have smuglet stoffer.

Hvem Zabi er, og hvordan han er knyttet til den større fortælling om nordsjællandsk kamp om narkoterritorier, får man kun små hentydninger til undervejs – indtil sidste afsnits elegante cliffhanger-slutning, som naturligvis ikke skal afsløres her. Det er et dristigt træk fra Avaz’ side at lancere et biplot, som er direkte designet til først at kulminere i en senere sæson, som han ved seriens start ikke har været sikker på overhovedet ville få grønt lys (efter Avaz’ plan skal historien løbe i fire sæsoner).

Og det kræver, at skuespilleren i fokus er interessant nok til, at man hænger på, selvom meningen svæver et sted i seriens fremtid.

Reddet af Hollywood-drengene

Det er Jonathan Harboe. Kronraget og fåmælt leverer han fornemt underspil, hvilket ellers ikke er det, Avaz-brødrene (’Mens vi lever’, ’Kollision’) er mest kendt for at appellere til. Zabi forrås hurtigt i det usle colombianske fængsel, og særligt en scene, hvor han kæmper til døden om en lidt bedre firkant at kunne placere sit korpus i på fællesgulvet, er grufuldt intens.

Avaz-brødrene er selv Hollywood-drenge ind til benet, og der er ingen tvivl om, at de har set det som en særskilt fornøjelse at vise, at de i hvert fald ikke har et jantelovsinficeret forhold til folks udseende.

Med rollen som Zabi har de givet Harboe mulighed for at vise, at hans modelharmoniske ansigt sagtens kan trækkes i en rå retning, hvor man efterlades nysgerrig på, hvorfor denne mand er endt, som han er endt. Han må have haft andre muligheder – hvor gik det galt?

Med tatoveret fysik erobrer Jonathan Harboe billedet, både i de stille og de hårdtslående scener. Trods den begrænsede skærmtid overbeviser han om, at han er mere end den glatte charlatan i ’Sjit Happens’ – at han er seriøs omkring sit skuespil, og at han leverer, når han får chancen.

Måske havde han ret dengang i 2017: Måske gik man faktisk og troede, at en så klassisk indbydende alfahan sikkert ikke for alvor kunne eller gad spille skuespil?

Ondt af manden for den støbning, gud har skænket ham, kan man nu ikke have.

Men alligevel: Ler sidst…

’Alfa’ kan ses på TV Play og TV 2 Zulu.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af