‘The Social Dilemma’: Denne Netflix-dokumentar kan få dig til at slette dine sociale medier

‘The Social Dilemma’: Denne Netflix-dokumentar kan få dig til at slette dine sociale medier
'The Social Dilemma' (Foto: Expsoure Labs/Netflix)

Vi står over for et af de mest afgørende præsidentvalg i nyere tid. Men for amerikanerne er vejen mod stemmeurnerne fyldt med røgslør. Der florerer teorier om brevstemmesvindel og konspirationer om Trumps forsøg på at manipulere valget. Hvorfor blev coronavirussen en global pandemi, og kan man få det ved at spise kinesisk mad? I 2020 er det svært at se skoven for bare træer, og ifølge dokumentaren ’The Social Dilemma’ er der fire tiltalte: Facebook. Google. Instagram. Twitter.

Jordens helbred trues af klimaforandringer, men menneskeheden er ved at blive smadret af hvide mænd i Silicon Valley.

Det er en noget mørk profeti, men den kommer faktisk fra tech-mændene selv. ’The Social Dilemma’ er en skriftestol for folk som Tristan Harris, der tidligere var leder af etik hos Google, og som i dag er en del af Center for Humane Technology, som forsøger at bekæmpe tech-giganternes magt. Vi møder den tidligere direktør for Pinterest, en af de første medarbejdere på Instagram, opfinderen af Like-knappen og udvikleren af algoritmen bag YouTubes anbefalinger. Alle gruer de for den dystopi, der nu viser sig fra internettets utopi.

Du har måske før hørt, at dine søgninger på Google vil se anderledes end dine bedsteforældres. At vi på internettet meget nemt ender i ekkokamre, hvor vi konstant bliver bekræftet i vores eksisterende holdninger. Du ved måske, at vi lever i en mere og mere polariseret verden, hvor internettets mørkeste afkroge kan konvertere mænd til incels, og hvor massemord og forfølgelse kan plejes gennem Facebook-propaganda.

Hvis du allerede vidste det og stadig har Facebook på hjemmeskærmen, så får ’The Social Dilemma’ dig nok ikke til at slette dine sociale medier. Men den får dig helt sikkert til at genoverveje sagen. Filmen er en nem– til tider lidt for nem – indgang til de problemer vi, som samfund står over for og tynges af med de sociale mediers indtog og triumf.

For realiteten er, at tech-giganterne har gjort individer til produkter. Vi betaler ikke for deres apps, men vi betaler med vores identitet, adfærdsmønstre og spandevis af data. Vi kan følge vores relationers digitale fodspor og pleje vores eget, mens vi takker ja til at blive manipuleret og udvikle os til idealkunder for den højstbydende annoncør.

Hvordan de sociale medier spiller en rolle i vores liv, forsøger dokumentaren at anskueliggøre gennem et fiktionsspor centreret omkring Ben (spillet af den fantastiske Skyler Gisondo fra ’Booksmart’) og hans helt almindelige familie. Bens telefon (og liv) bliver kontrolleret af en AI menneskeliggjort af Vincent Kartheiser, der promoverer de videoer, Ben bedst kan lide.

Der er så mange sindssygt gode pointer og erkendelser at hive med fra ’The Social Dilemma’, men den banale fiktionsdel svækker gennemslagskraften. Tanken er at skabe naturlig fremdrift, men det bliver mere en hæmsko for virkelig at forklare kompleksiteten bag vores skærme. Vi er alle i bund og grund mobilafhængige, og at se Ben blive tvunget til at lægge sin mobil fra sig i en uge gjorde mig ikke klogere på det faktum.

Fiktionen føles malplaceret i en dokumentar med en så vigtig agenda. Det, der foregår i disse år, lyder måske som et solidt afsnit af ’Black Mirror’, men det er den skinbarlige sandhed. ’The Social Dilemma’ føles som starten på en vigtig samtale, men den kunne sagtens have tippet sin oplysningskampagne over i noget mere aktivistisk.

Frem for fiktionen kunne det have været interessant at vide, hvordan man kan beskytte sig selv og samfundet. Filmen serverer mod slut nogle konkrete tips, men skal man tro dokumentarens egen dommedagsprofeti, så skal der mere end en Chrome-extension og nogle VPN’er til.


Kort sagt:
’The Social Dilemma’ har et øjenåbnende og hårdtslående budskab om de sociale mediers magt og manipulation, men fejler som dokumentar ved at fremhæve fiktionen, når det er virkeligheden, der er det allervigtigste.

’The Social Dilemma’. Dokumentar. Instruktør: Jeff Orlowski. Spilletid: 94 min. Premiere: Kan ses på Netflix.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af