Disse Oscar-film kan du streame allerede nu

Hovedparten af de nominerede til Bedste Film må man vente på åbne biografer til at få glæde af herhjemme, men kigger man på tværs af de store kategorier er der alligevel en god portion af Oscar-filmene, der byder sig til i hjemmebiografen allerede nu. Vi guider.
Disse Oscar-film kan du streame allerede nu
Sacha Baron Cohen i 'Borat Subsequent Moviefilm'. (Foto: PR)

Bedste film

Selvom de lukkede biografer, og nedlukningen i det hele taget, har givet øget medvind til streamingtjenesterne, er det kun to ud af otte film i hovedfeltet Bedste Film, man kan se fra de danske hjemmebiografer lige nu. Favoritten til at hjemtage prisen, ’Nomadland’, kommer på Disney+ 30. april – altså efter Oscar-showet – men i biograferne inden, hvis de altså når at åbne.

Og mens vi venter på biografpremiererne på ’Minari’, ’Judas and the Black Messiah’, ’Promising Young Woman’, ’Sound of Metal’ og ’The Father’ (alle købt hjem til Danmark), er det kun to Bedste Film-kandidater, man kan fange lige nu og her: David Finchers ’Mank’ om manuskriptforfatteren bag Citizen Kane og Aaron Sorkins ’The Trial of the Chicago 7’ om de fredelige Anti-Vietnam-demonstranter, der blev smidt for retten i 1968, kan begge ses på Netflix.

Vores anmeldelse af ’Mank’ er her – og af ’The Trial of the Chicago 7’ her.

Skuespilkategorierne

En række af de 20 skuespilnomineringer rammer forståeligt nok ned i de ovennævnte fra Bedste Film-kategorien. Men flere andre film gør sig også til via deres stærke skuespilpræstationer.

Chadwick Boseman er favorit til at vinde for bedste mandlige hovedrolle for sin rolle som kålhøgen hornist i teaterfilmatiseringen ’Ma Rainey’s Black Bottom’, som kan ses på Neflix (læs vores anmeldelse her).

Chadwick Boseman er Oscar-favorit for ‘Ma Rainey’s Black Bottom’. (Foto: PR)

Det samme kan to film med kvindelige skuespilnomineringer: ’Pieces of a Woman’ (læs vores anmeldelse her), hvorfra Vanessa Kirby er hovedrollenomineret for sin præstation som fødende og siden traumatiseret kvinde, og ’Hillbilly Elegy’ (læs vores anmeldelse her), hvorfra Glenn Close er birollenomineret som uigenkendelig bedstemor fra USA’s underklasse.

Dertil lokker to film fra Amazon Prime: ’Borat Subsequent Movie Film’ (læs vores anmeldelse her) og ‘One Night in Miami’ (læs vores anmeldelse her). Fra førstnævnte er sensationen Maria Bakalova birollenomineret for rollen som Borats datter, som han prøver at sælge til Mike Pence. Fra sidstnævnte er hæderen gået til Leslie Odom Jr., der spiller sangeren Sam Cooke i Regina Kings møde mellem fire sorte ikoner fra USA’s historie.

Internationale film

Man kan naturligvis se Thomas Vinterbergs ’Druk’ (læs vores anmeldelse her) på lejetjenester som Grand Hjemmebio, Viaplay og Blockbuster, men desværre er det begrænset, hvor mange af konkurrenterne, der er tilgængelige. ’Quo Vadis, Aida’ er købt hjem til dansk biografdistribution, mens vi nok kommer til at kigge langt efter Hong Kongs ’Better Days’ og Tunesiens ’The Man Who Sold His Skin’.

‘Druk’. (Foto: PR)

Til gengæld kan man se på den overbevisende rumænske dokumentarfilm ’Collective’ (læs vores anmeldelse her) om en flok graverjournalister, der opruller en kæmpeskandale i landets sundhedsvæsen efter en fatalt dødbringende brand på et diskotek. Den kan fanges på HBO Nordic.

Animationsfilm

I animationskategorien kan man streame sig til fuld plade. Storfavoritten ’Soul’ (læs vores anmeldelse her) om en jazzmusiker, der ryger i limbo mellem liv og død, fik herhjemme premiere på Disney+ , hvor også en anden Pixar-film, ’Onward’ (’Fremad’) (læs vores anmeldelse her) også kan ses. Sidstnævnte – om to elverbrødre, der leder efter den anden halvdel af deres far (!) – kan desuden lejes på Blockbuster, Viaplay og Youtube.

Apple TV+ har den roste ’Wolfwalkers’ (læs vores anmeldelse her) om venskabet mellem to teenagepiger, en ulvegænger og en ulvejæger, ’Wolfwalkers’.

‘Wolfwalkers’. (Foto: PR)

Netflix har Glen Keanes kinesisk-amerikanske ’Over the Moon’ om pigen Fei Fei, der drager ud i rummet for at finde en månegudinde.

Og endelig kan den nyeste installation i Nick Parks hyggelige ’Shaun the Sheep’-univers, ’Farmageddon’, ses på C More og lejes på Viaplay, Blockbuster, Google Play og Youtube.

Dokumentar

Også i dokumentarkategorien er der mulighed for fuld plade i sine Oscar-forberedelser.

Vi har allerede været omkring ’Collective’ på HBO Nordic, mens man på Amazon Prime finder Garrett Bradleys ’Time’ (læs vores anmeldelse her) om en sort kvinde, der kæmper for at få sin mand ud af fængslet, hvor han afsoner svimlende 60 år for et mislykket bankrøveri – et klart eksempel på skævvridningen i det amerikanske retssystem.

‘Collective’. (Foto: PR)

Chilenske ’The Mole Agent’ blander fiktion og dokumentar – og humor og alvor – med fortællingen om en privatdetektiv, der ansætter en enkemand til at infiltrere et plejehjem, hvor en kvinde mistænker, at hendes mor bliver behandlet dårligt. Maite Alberdis film er for nylig blevet tilgængelig for leje på Viaplay, Blockbuster og Youtube.

Netflix har to kandidater til årets dokumentarstatuette: Den Obama-producerede ’Crip Camp’, som vores anmelder gav fem stjerner, og som handler om den banebrydende lejr for handicappede i USA 1971. Og ’My Octopus Teacher’, hvor en filmskaber knytter et særligt bånd til en blæksprutte på havbunden ved Sydafrika.

Manus og foto

I kategorien for adapterede manuskripter var Ramin Bahrani ’The White Tiger’ (læs vores anmeldelse her) en lille overraskelse. Den energiske bogfilmatiseringen handler om en ambitiøs ung mand, der stræber efter at stryge op gennem det indiske kastesystem. Den kan ses på Netflix, hvor den er blevet et stort globalt hit.

Og endelig sneg Paul Greengrass’ periodefilm ’News of the World’ (læs vores anmeldelse her), hvor Tom Hanks spiller en nyhedsoplæser, der får en ung pige på slæb på tværs af USA i 1870, sig med i fotograferingskategorien. Den kan også ses på Netflix, der i alt løb med intet mindre end 36 nomineringer.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af