Hvilken streamingtjeneste er bedst i sengen: HBO eller Netflix?

Det var revolutionerende, da skuespillere omkring årtusindeskiftet begyndte at smide tøjet i HBO’s dramaserier. Men er streamingtjenestens sexappel sidenhen blevet overhalet indenom af lumre Netflix? Det kræver et nærmere kig under lagnerne.
Hvilken streamingtjeneste er bedst i sengen: HBO eller Netflix?
'Sex/Life' på Netflix. (Foto: Netflix)

KOMMENTAR. Jeg føler mig ganske sikker på, at du som kvalitetsbevidst kulturforbruger også spenderer en vis portion af dine vågne timer på at reflektere over den danske streamingkrig mellem HBO Nordic og Netflix, og hvordan den påvirker din livskvalitet i turbulente tider.

Og med streamingkrigen mener jeg selvsagt krigen om, hvem der er bedst i sengen.

Ja, nu ruller du måske nok med øjnene derude i anonym sikkerhed bag skærmen, men dine let udvidede pupiller og Netflix’ danske top 10, der praktisk talt drypper af syndige seersafter, lyver ikke, min rødmende ven.

Det presserende spørgsmål er, hvilken tjeneste der i dag yder den bedste, well, service: Er det Netflix’ neonlyserøde chill eller HBO’s kropspositive affærer, der kommer ud på toppen?

Herunder bliver der gået videnskabeligt til værks for at finde en vinder, så du er bedst klædt af til at vælge din streamingpartner i nøden:

‘Sex/Life’ på Netflix. (Foto: Netflix)

Bedste one night stand: Netflix

Der er ingen tvivl om, hvilken streamingtjeneste, der er mest løs på tråden, når du er i humør til en hurtigt glemt quicky på sofaen.

Med titler som reality-fænomenet ’Too Hot to Handle’ (hysterisk morsomt), lummerserierne ’Sex/Life’ og ‘Dark Desire’ samt lummerfilmene ’365 Dage’ og ‘Lost Girls and Love Hotels’ har Netflix sat sig tungt på det mere glittede segment af seksuelle seerfantasier, der serveres i pangfarvede indpakninger til lørdag aften.

Det er letfordøjeligt trash tv på fuldfede Netflix-budgetter, der – hvis vi skal komme med en grov kønsgeneralisering – mestendels synes målrettet det kvindelige seersegment. Hvis da ikke ganske specifikt ’50 Shades of Gray’-disciplene, hvis drøm om en rigtig bad boy er en Ken-dukke med lyserøde håndjern og daggamle skægstubbe.

Ligesom selvsamme ’50 Shades’ er det desværre heller ikke just kvalitetssex, Netflix and chill slår sig op på, men mindre kan også gøre det, hvis energien ikke rækker til flere timers lang forførelse.

Alexander Skarsgård i ‘True Blood’. (Foto: HBO)

Mest grænseoverskridende affære: HBO Nordic

Er du til slowburn-sensualitet med NSFW-payoffs i prestigeserier – eller bare lidt hardcore vampyrerotik – så er det HBO Nordic, der leverer varen.

Det var HBO, der revolutionerede tv-land, da stjernerne begyndte at smide tøjet i slut 90’erne med ’Sex and the City’ i front, og siden er det ikke gået stille for sig:

Vidt forskellige serier som den ekstremt (for en mainstreamtjeneste) eksplicitte ‘Tell Me You Love Me’, YA-genialiteten ’Euphoria’, LGBTQ-dramaet ’It’s a Sin’, børsmægler-sex-miniserien ’Industry’, vampyrklassikeren ‘True Blood’, ultravoldelige ’American Gods’, ikoniske ’Girls’, banebrydende ’Looking’, ’The Affair’ og ’Game of Thrones’ skildrer alle sex, seksuelle tabuer og konsekvenserne af altopslugende begær langt mere, ahem, lige på og hårdt end størstedelen af Netflix’ YA/horny-husmor produktioner – og selvom det bestemt ikke altid er lige kønt eller lykkeligt, kan du være sikker på, at du husker navnet morgenen efter.

Kedar Williams-Stirling og Emma Mackey i ‘Sex Education’. (Foto: Netflix)

Bedste sengekantshumor: Netflix

Why so serious, HBO? Det er altid befriende, når en partner har tid til at tage lidt pis på sig selv, og selvom ‘Sex and the City’, ’Girls’ og ‘The L Word’ havde selvironi i spandevis, er det Netflix’ serier som ‘Bonding’, ‘Too Hot to Handle’, ’Feel Good’, ’Sex Education’ og ’Easy’ der udgør en vindende cocktail af afvæbnende, seriøst morsom og ofte pinligt genkendelig lagenkomik.

Lena Dunham og Donald Glover i ‘Girls’.

Har det bedst med sin krop: HBO Nordic

HBO og Netflix er ikke milevidt fra hinanden, når det kommer til kropspositivitet under dynen – eller på køkkenbordet. Men en irriterende, fremadstormende Netflix-tendens sikrer alligevel HBO endnu en sejr:

Netflix-flagskibet ’Orange is the New Black’ var i sin tid noget nær revolutionerende i måden, den skildrede (fængsels)kvindesex med fedtet hår og ubarberede underarme, men i 2021 er der ved at gå lidt for reklamepoleret Venus-skraber i den på streamingtjenesten.

Det er således stadig svært for Netflix at matche HBO’s skelsættende ’Girls’ og dens seriearv, der har givet os særdeles udpenslede sexscener i alle afskygninger og grader af tåkrummende akavethed.

‘The L Word’ på HBO. (Foto: HBO)

Bedste LGBTQ-date: HBO Nordic

Ja, Netflix har scoret hyperproduktive Ryan Murphy, som langer stjernespækkede, semi-grafiske LGBTQ-fortællinger over disken fra ’Hollywood’ til ’Boys in the Band’. Og serier a la ’Pose’ (også Murphy), ’Orange is the New Black’, ‘Special’ og ’Feel Good’, der alle flår dynen af madrassen, pryder ligeledes kataloget.

’Pose’ huserer imidlertid også på HBO – hvor den fik dansk premiere flere år før, Netflix samlede den op – og skønt Netflix har oppet sig i nyere tid, er det fortsat på HBO Nordic, at man finder flest LGBTQ-fortællinger, der ræsonnerer med virkeligheden.

Som set i ’Looking’, ’It’s a Sin’, ’Years and Years’, ’I May Destroy You’, ’The L Word’ og igen, igen ’Euphoria’, der i samlet flok giver berøringsangsten fingeren.

Jemima Kirke og Adam Driver i ‘Girls’. (Foto: HBO)

Og vinderen er … HBO Nordic

Ja, prestigesex og virkelighedstro lagenudfoldelser på tværs af seriegenrer trumfer lumre Netflix’ one night stands med drinksparasol bag øret. Netflix vil have dig med i byen og ryste røv til kitchet pop, og det har bestemt også sin charme.

Men det er HBO Nordic, der har stamina til at overraske og til tider sågar lære fra sig mellem lagenerne. Mellem de to konkurrerende tjenester er HBO Nordic den erfarne elsker med en årtier lang tradition for at flytte grænser hos seerne og i mainstreamkulturen.

Dermed ikke sagt, at streamingtjenesten ikke førhen har trådt grelt ved siden af og forvirret overgrebsglorificering med seksuel frigørelse:

’Game of Thrones’ fik drøje hug for at tilføje en vis ’lækkerhedsfaktor’ til seksuel vold. Efterfølgende har HBO siden 2018 haft en intimitetskoordinator tilknyttet alle sexsceneoptagelser, og i dag har Netflix det samme.

De ordnede forhold sikrer skuespillerne større tryghed i intime situationer, men hvor HBO kontinuerligt udforsker, hvordan sex påvirker identitet, magtforhold og kropsidealer, pudser Netflix helst de lyserøde håndjern.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af