Manglen på klimafilm: De her seks fremragende af slagsen viser vejen

Vi er i akut mangel på gode film og serier om klimakrisen. Men her har vi samlet en liste af gode fiktions- og dokumentarfilm, som viser, hvordan det kan gøres.
Manglen på klimafilm: De her seks fremragende af slagsen viser vejen
Beasts of the Southern Wild (Foto: Fox Searchlight Pictures)

‘Beast of the Southern Wild’

Seksårige Hushpuppy bor med sin far og en håndfuld andre på en lille ø i et vandområde i Louisiana. De kalder det badekarret, fordi dæmningen, der beskytter områdets store byer, gør, at stigende have og oversvømmelser fylder området med vand. Da dårligt vejr nærmer sig, er det et spørgsmål om tid, før deres hjem oversvømmes. 

’Beasts of the Southern Wild’ er en magisk film om dem, der bor på den anden side af de værn, vi bygger mod klimaforandringer. Langt væk fra Hushpuppys hjem smelter isen, og ud af den kommer forhistoriske dyr, der har været frosset ned i årtusinder. De nærmer sig Louisiana, mens Hushpuppy forlader badekarret og møder omverdenen på sin særlige barnlige og naive måde. 

Kan ses på Blockbuster og Mubi. 

‘First Reformed’ (Foto: A24)

‘First Reformed’ 

Paul Schrader skrev manuskriptet til Scorseses ’Taxi Driver’, og med ’First Reformed’ har han skrevet og instrueret en opdateret version af historien om at føle sig angst og fremmedgjort af den moderne verden. 

Filmens omdrejningspunkt er mødet mellem den traumatiserede præst Ernst Toller og den fortvivlede klimaaktivist Michael. Michaels kone er gravid, og det gør kun Michael endnu mere ulykkelig, for hvordan kan man forsvare at bringe et barn til en verden med så dystre fremtidsudsigter? 

’First Reformed’ er en hård, men også en (på sin egen twistede måde) håbefuld film, der klogt går til klimakrisens eksistentielle temaer. Tollers kristne livssyn om håb og tro og tilværelsens paradokser støder brutalt sammen med klimaforskningens kolde fakta og de mange måder, vores liv og institutioner – selv kirken – er filtret ind i forurenernes interesser. 

Kan ses på Blockbuster. 

‘Okja’ (Foto: Netflix)

’Okja’ 

Hovedpersonerne i Bong Joon-hos ’Okja’ er en gris – Okja – og dens bedste ven, pigen Mija. De bor i Sydkorea, indtil den store amerikanske virksomhed Mirando Corporation ledet af Lucy Mirando en dag kommer for at tage Okja med tilbage til USA. Det er nemlig ikke bare en hvilken som helst gris, men en genmodificeret supergris, der producerer endnu mere kød end almindelige grise. 

Mija følger efter dem for at befri Okja, og undervejs møder hun både den gale videnskabsmand Johnny Wilcox, Mirando og dyrerettighedsgruppen ALF, der alle handler efter egne interesser og er radikale på hver deres måde – som når én af dyreaktivisterne for eksempel er holdt op med at spise og dermed ender med at være mere til besvær end til gavn. 

’Okja’ er en original og charmerende film om vores snævre syn på naturen som en følelsesløs ressource. 

Kan ses på Netflix. 

‘Kvinde på krigsstien’. (Foto: Camera Film)

’Kvinde på krigsstien’ 

Islands vilde og smukke vulkanlandskab danner her rammen om en kvindes ukuelige kamp for at lede opmærksomheden hen på klimakrisen. Halla er korleder udadtil, men i skjul skyder hun pile efter elmaster for at sabotere Reykjaviks strømforsyning. En sjældent set økokriger, der tager alle midler i brug mod dem, der ser Islands rige undergrund som en potentiel pengemine. 

Kan ses på Blockbuster og Filmstriben 

‘Greta’. (Foto: Dogwoof)

‘Greta’ 

Det er sikkert en god idé at se Al Gore og Leonardo DiCaprios klimadokumentarer, men det er også lidt som at læse om klima i medierne, nemlig dystert og fyldt med kolde facts. Heldigvis findes der også dokumentarer, der går anderledes til værks, og én af dem er ’Greta’. 

Dokumentarist Nathan Grossman har fulgt Greta Thunberg fra de første dage, hvor hun strejkede foran den svenske parlamentsbygning, til hun gradvist blev internationalt kendt og en slags politisk superstjerne, alle de voksne gerne ville have en selfie med. 

Det er en rørende og vild historie om en teenager, der snubler ind i historiebøgerne, og med Thunbergs outsider-position giver den et anderledes blik på den politiske scene, hvor vi gang på gang møder magthavernes forstokkethed. ’Greta’ er en film om en afgørende periode for vores forståelse af klimapolitik, og om en ung kvinde, der nægter at lytte til dem, der siger, hun er for lille til at gøre en forskel. 

Kan ses på DR. 

’70/30′. (Foto: PR)

’70/30’ 

Den danske dokumentar ‘70/30’ følger daværende klimaminister Dan Jørgensen, Ida Auken og de to klimaaktivister Esther Kjeldahl og Selma de Montgomery, der efter valget i 2019 på hver deres måde forsøger at påvirke tilblivelsen af Danmarks klimalov og målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030. 

Instruktør Phie Ambo er med helt inde i det politiske maskinrum, og vi ser selvretfærdiggørelsen, interessekampene og det benhårde arbejde med at overbevise alle samfundets hjørner om at prioritere klimaet. 

’70/30’ er en film om et vigtigt tidspunkt i dansk politik og historien om alt det, det er muligt at forandre, og de bjerge, der skal bestiges for, at det lykkes. 

Kan ses på politiken.dk.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af