’The Guilty’: Dansk thrillerhit er stadig et vovestykke i remake med Jake Gyllenhaal

’The Guilty’: Dansk thrillerhit er stadig et vovestykke i remake med Jake Gyllenhaal
'The Guilty'. (Foto: Netflix)

I 2018 udklækkede Nordisk Films talentafdeling deres første spillefilm, ’Den Skyldige’

Det blev et lykkeligt møde med publikum, for spillefilmdebuterende Gustav Möller havde med manusforfatter Emil Nygaard Albertsen, producer Lina Flint og skuespiller Jakob Cedergren skabt en konceptuel kammerspilsthriller af rang.

Den modige mavepuster henrykkede både ind- og udland, herunder Sundance i USA, hvor filmen vandt Publikumsprisen, og de første samtaler om et nordamerikansk remake fandt hurtigt sted. 

Og nu har Netflix så premiere på ’The Guilty’ – en amerikansk indspilning af den danske succes. 

Vi er i Los Angeles, englenes by. Skovbrande dominerer byen, det samme gør tyveri, vold, prostitution. Alt sammen i koncentrat på alarmcentralen for 911-opkald, hvor vi møder betjenten Joe.

Joe spilles af den oftest uforløste, men også nysgerrigt afsøgende Jake Gyllenhaal, hvis mest mindeværdige spændvidde er set i film som ’Nocturnal Animals’, ’Nightcrawler’, ’Enemy’, ’Brokeback Mountain’ og ’Donnie Darko’.

Meget kendetegnende for filmens kontinuerlige vidensfald præsenteres vi for hans livshistorie langsomt og i bidder, men det etableres dog hurtigt, at Joe er en traumatiseret mand i opløsning. Han har tidligere patruljeret på gaderne, men er nu degraderet til telefonopkald grundet en sag, som han skal i retten for, og hans familieliv synes sejlende, da han nervøst spørger en telefonsvarer om lov til at sige godnat til hans lille datter. 

Hans kollegiale bidrag til arbejdspladsen består primært af f***-ord, og hans temperamentproblemer gør ham særdeles uegnet til at være modtager af 911-opkald, hvilket illustreres, da en fyr ringer efter at have slået sit knæ: »Call an Uber and don’t bike drunk, asshole!«.

‘The Guilty’. (Foto: Glen Wilson/Netflix)

Joe er en mand på kanten af et nervesammenbrud, men han bliver isnende stille og intenst lyttende, da han pludselig får et anderledes opkald. I den anden ende af røret er en kvinde, der grådkvalt fremstammende afslører, at hun ikke kan tale frit. Hun sidder i et køretøj, ved siden af hende sidder en gerningsmand. Joe er vidne til en bortførelse.

’The Guilty’ består, ganske som ’Den Skyldige’, af en perlerække twists-and-turns, som får dig ud på kanten af sædet, men hvor den danske version fik stilhed til at virke stakåndet, fordi manuskriptet kom så fint til udtryk, er den amerikanske version ikke overraskende produceret med patos og støj. 

Filmens stærke accentuering af reallyd – alarmcentralens bimlende telefoner, storskærmen midt i rummet, der viser breaking news-flammer 24/7 og Joes ringen for ørene, hans besværede vejrtrækning – er naturligt nok med til at stadfæste action-elementet, men det fratager også muligheden for at bygge højere, når selve dramaturgien giver den gas med en bortførelse, du ikke har fantasi til at forestille dig.

Derudover mudres det samlede udtryk af forskellige tvungne lag: skovbrandene bliver til irritable benspænd, fokusset på Joes vejrtrækningsproblemer nødvendiggør trættende explainer-klip til en astmaspray, der nærmest får en birolle, en alt for lang privatlivssnak med ekskonen udfordrer tålmodigheden, akut-omstændighederne i betragtning, og så er der det totale stilbrud, som da vi supplerer stemmerne med billeder udefra.

I den danske version veg vi aldrig fra indendørsscenen: alarmcentralen. ’The Guilty’ mangler konsekvens, og dens ærgerlige slutning bærer også præg af det.

‘The Guilty’. (Foto: Netflix)

Når det så alligevel anbefales at bruge halvanden time på ’Training Day’-instruktør Antoine Fuquas remake, er det på grund af det oprindelige oplægs genialitet af et nervepirrende handlingsrum. Som det også var tilfældet i Steven Knights ’Locke’ (2013), er det et ekstremt appellerende greb at lade et stærkt ekspressivt forløb udspille sig i en minimalistisk setting med fantasifremkaldende stemmeføring som eneste visuel fremkalder.

Det er et vovestykke, og kan ordene bære det, bærer det dig igennem. Den amerikanske remake forholder sig næsten 1:1 til Gustav Möllers og Emil Nygaard Albertsens manuskript, og Jake Gyllenhaal gør sig umage.

Hans forvredne ansigt mimer den smertelige identifikation, han gennemlever, da han tager det skæbnesvangre opkald. Og pludselig vikles ind i en sag, hvor han får svært ved at skelne det professionelle fra det private, og i kroppen på en betjent, der er vant til at patruljere som en handlingens mand på gaden, fornemmer vi det ultimativt magtesløse kontroltab, når han forsøger at redde menneskeliv med en telefonforbindelse som eneste livslinje.

I en verden, hvor sammenligninger og remakes ikke findes, er ’The Guilty’ slet ikke så tosset – men fortjenesten er nu engang dansk.


Kort sagt:
En af dansk films stærkeste thrillers, ’Den skyldige’, har fået et amerikansk remake med Jake Gyllenhaal i hovedrollen. Dens største kvaliteter kommer direkte fra det danske forlæg. 

’The Guilty’. Spillefilm. Instruktør: Antoine Fuqua. Medvirkende: Jake Gyllenhaal, Riley Keough (stemme), Peter Sarsgaard (stemme) Spilletid: 90 min. Premiere: 1. oktober på Netflix.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af