’The Rescue’: Ny dokumentar om verdensberømt redningsaktion er spændende som en thriller

’The Rescue’: Ny dokumentar om verdensberømt redningsaktion er spændende som en thriller
'The Rescue' (Foto: PR)

I sommeren 2018 virkede det til at være det eneste, alle snakkede om. 

12 teenagere og deres fodboldtræner var blevet fanget i Tham Luang-grotten i Thailand, da en for tidlig regnsæson pludselig havde fyldt grotten med vand. En hårrejsende og tragisk begivenhed, som medierne dækkede minut for minut med deres vanlige fokus på den sensationelle historie mere end på de mennesker, den handler om.

Dokumentaren ’The Rescue’ forsøger at få begge elementer med: Det er en fortælling om dem, der til sidst reddede drengene ud, og hvordan og hvorfor de gjorde det, og det er en intens film, hvor uret tikker, vandet stiger, og grotten er mørk og klaustrofobisk.

Kombinationen af de ting gjorde, at jeg sad i ti minutter hen mod slutningen med den fornemmelse af lethed i hovedet, man oplever, inden man besvimer.

‘The Rescue’ (Foto: PR)

I dokumentaren følger vi redningsarbejdet helt fra de tidligere faser. Her forsøger de thailandske Navy SEALS og lokalsamfundet at få greb om situationen, finde ud af, om drengene lever, og hvor i det massive grottesystem, som vi får et overblik over i en 3D-model, de befinder sig. Midt blandt dem står en høj, skaldet, hvid fyr ved navn Vern Unsworth, og det bliver hurtigt tydeligt, at han er deres bedste bud på at få drengene ud i live. 

Han er nemlig fritidsgrottedykker. Og han er ikke alene. Grottedykning, viser det sig, er en form for subkultur blandt middelklassemænd, et særligt fællesskab, som søger ned i mørket for at finde den frihed og spænding, de ikke har i deres hverdagsliv som it-medarbejdere, bedøvelseslæger eller pensionerede brandmænd. 

Unsworth og de andre grottedykkere – der bliver hidkaldt til Thailand, som var de superhelte, men ikke ligner andet end britiske turister på vej til stranden – er centrale hovedpersoner i ’The Rescue’. 

I interviews hører vi dem detaljeret fortælle hvert eneste skridt af, hvordan de fandt frem til drengene i grotten, hvordan det føles at se dem i live, og hvor angste de var for, at redningen ikke ville lykkes. Deres øjenvidnehistorier og det tydeligt kæmpe indtryk, oplevelsen har gjort på dem, er med til at skabe en bevægende og vedkommende dokumentar.

‘The Rescue’ (Foto: PR)

Men menneskene og deres bizarre hobby er også interessant i sig selv. Undervejs fortæller de om, hvilke usikkerheder de forsøger at kompensere for ved at dykke, og hvordan de er fortsat selv efter at have set deres venner dø i processen. 

De britiske fridykkere træder selvfølgelig ind midt i en national krise, hvor de i udgangspunktet ikke hører til. Undervejs hører vi også interviews fra thailandske myndigheder, soldater, konen til en soldat, der døde under redningen, og amerikanske Navy SEALS, som alle bidrager til at sammenstykke historien om redningen og konflikterne undervejs.

Skaberparret bag filmen, Elizabeth Chai Vasarhelyi og Jimmy Chin, har også instrueret den Oscar-vindende ’Free Solo’, som på nervepirrende vis dokumenterer en friklatrers bedrifter. ’The Rescue’ leverer på samme parameter: Med faktiske optagelser fra redningen, rekonstruktioner og dykkernes egne ord får den spændingen til at sætte sig i kroppen. 

‘The Rescue’ (Foto: PR)

Som dokumentar er der dog nogle aspekter, den styrer lidt for let udenom. Det er selvfølgelig åbenlyst, at de flotte optagelser af selve dykningerne ikke er ægte, men konstruktioner filmet i blandt andet England. Det bliver bare aldrig gjort særligt klart, og når de optræder side om side med virkelige klip, er det både forvirrende og med til at give fornemmelsen af, at dramatikken nogle gange får lov at trumfe troværdigheden – ligesom det i øvrigt kan føles sådan, når violinerne får frit spil mod slutningen. 

Og så hører vi heller aldrig et ord fra de faktiske hovedpersoner, drengene i grotten, eller deres familiemedlemmer. Det kan der være mange gode grunde til, men det ville være rart at få dem at vide, så vi er klar over, hvorfor det er en masse mennesker rundt om dem, der får lov til at fortælle, hvad der i høj grad også er deres historie. 

Langt hen ad vejen er ’The Rescue’ dog en både spændende og menneskelig film om en utrolig bedrift.


Kort sagt:
’The Rescue’ følger arbejdet med at redde 13 mennesker ud fra en oversvømmet grotte og er lige så effektivt fortalt som en thriller, der får spændingen til at sætte sig i kroppen.

’The Rescue’. Dokumentar. Instruktion: Elizabeth Chai Vasarhelyi og Jimmy Chin. Spilletid: 104 minutter. Premiere: I biografen 24. november. 
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af