‘The Silent Sea’: Sydkoreansk sci-fi-serie på Netflix er dybt interessant og original

‘The Silent Sea’: Sydkoreansk sci-fi-serie på Netflix er dybt interessant og original
Kim Sun-young og Bae Doona i 'The Silent Sea'. (Foto: Han Sejun/Netflix)

En global tørke har gjort vand til en kostbar mangelvare, som rationeres efter status og professionel rang. Kun de mest privilegerede kan fortsat have kæledyr, som anses for at være spild af vand, og i Sydkorea er der opstået politisk kaos ud af prioriteringen af vand og almen desperation.

Bioanalytikeren Doctor Song (Bae Doona) er efterladt søster til en tidligere højt profileret forsker, der med mange andre døde under en mission til en stor rumstation på månen.

Hun bliver opsøgt af teamet bag en ny mission, der igen skal drage afsted til den nu efterladte rumstation og indhente en mystisk prøve, som er af høj betydning – ikke mindst fordi al info er så strengt fortrolig, at ikke engang det hold, der bliver sendt afsted, har adgang til den.

Selvom det tydeligt er en højrisikomission, og det umiddelbart er svært at finde mening i den svagt udstukne plan, accepterer Song tilbuddet om at blive en del af den skrabede besætning i et spinkelt håb om måske at finde svar på, hvad der skete med hendes søster, dengang hun forsvandt ud i verdensrummet og aldrig kom tilbage.

Således er Song på vej til månen i selskab med for blandt andre lægen Dr. Hong (Kim Sun-young), kaptajnen Han Yun-jae (Gong Yoo) og den næstkommanderende løjtnant Ryuoo (Joon Lee), som indsættes på missionen i sidste øjeblik.

Lee Mu-saeng som Gong Soohyuk i ‘The Silent Sea’ (Foto: Han Sejun/Netflix)

’The Silent Sea’ er den nyeste sydkoreanske storproduktion på Netflix, og den gør det bestemt ikke mindre spændende at følge med i, hvad der produceres på de kanter.

Derudover er den en svimlende smuk og original science fiction-actionthriller, der elegant blander sci-fi-elementer fra både ’Black Mirror’- og Star Trek-segmentet med en snert af spekulativ horror i en fandens smagfuld godtepose, som konstant overrasker, uden at der nogensinde bliver brudt med universets interne logik. Præmissen er både skarp og bøjelig, og den rummer en mystik, som ikke overskrider det rum, der kunne være virkeligt.

Seriens mest lysende stjerne er Bae Doona, som allerede er et kendt ansigt i vesten fra for eksempel ’Cloud Atlas’ og ’Sense8’. Hun er absolut fantastisk i rollen som Doctor Song, hvor hendes underspillede, nærmest sky karisma bærer den begavede bioanalytikers blik med snilde. Med ganske få træk giver hendes øjne kun akkurat så meget væk, som øjeblikket behøver.

Ikke hele castet er lige stærkt – trods sin åbenlyse charme forekommer Gong Yoo, kendt fra ’Squid Game’, ind imellem en smule karikeret over for Bae Doona, og det klynkende besætningsmedlem Kim Suns (Lee Sung-Wook) skabagtighed, som måske skal være et humoristisk indslag, er ikke altid lige velplaceret.

Lee Sung-wook som Kim Sun ‘The Silent Sea’ (Foto: Han Sejun/Netflix)

Men det er vand under broen i helheden, som er ’The Silent Sea’. Den tykt klaustrofobiske atmosfære, der ligger over serien, strækker sig langt ud over skærmen, og trykudligninger og iltmangel griber i seeren med en åndenød, jeg sjældent oplever så kropsligt gennem hjemmeskærmen.

Og er dit hjerte ikke blevet vundet på spændingen, så lad det blive overvundet af den højtsyngende poesi, der bryder frem gennem sølvgrå månekratere, et øjeblikkeligt sjæleligt slægtskab mellem et menneske og en månebarns-menneskehybrid – og den foruroligende, men gribende multiplikation af månevandspartikler, når de kommer i kontakt med blod.

Sydkorea har stået centralt på filmscenen i to årtier, men i en helt bred offentlighed kom gennembruddet med Bong Joon-ho’s ’Parasite’ og siden ’Squid Game’s massive succes, der bibragte en grad af uforudsigelig originalitet, der er tiltrængt i grand budget-filmverden.

Og ’The Silent Sea’ er altså et godt eksempel på, hvor bredt talentmassen strækker sig.


Kort sagt:
’The Silent Sea’ er en dybt interessant og original sci-fi-action-thriller, der sidder længe i kroppen.

‘The Silent Sea’. Serie. Serieskaber: Choi Hang-Yong og Eun-hyo Park. Medvirkende: Bae Doona, Gong Yoo, Joon Lee, Kim Sun-young, Heo Sung-tae. Spilletid: Otte episoder á 40-50 minutter. Premiere: Kan ses på Netflix.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af