’En dag i sommerhus’: Lille DR-aktuel dokumentar vender vrangen ud på danskernes sommerhusliv

’En dag i sommerhus’: Lille DR-aktuel dokumentar vender vrangen ud på danskernes sommerhusliv
'En dag i sommerhus'. (Foto: PR)

Det er fritids- og ferielivets iboende pinagtighed: Hvordan skal vi få tiden til at gå, nu hvor vi endelig har den?

I Adam Paaskes minidokumentar ’En dag i sommerhus’ betragter vi forskellige helt almindelige mennesker i sommerhus et sted i Danmark. 

Én får sig en Tuborg Classic. En kvinde fortæller om sin stille hverdag sammen med sin shih tzu kaldet Alba. En rockduo øver sig. En gruppe unge drikker og udvikler en hasarderet blanding af ølspil og dart. En pige svømmer mod strømmen i sin swimmingpool, så hun ingen vegne kommer. Et ældre søskendepar opgiver at installere Google Home, så de kan benytte fjernsynet og må i stedet betragte det stillestående landskab uden for sommerhuset.

»Tiden går«, erklærer de på et tidspunkt. Selvom begge har T-shirts på, der reklamerer for maratonløb, lever de ekstremt stillestående.

En dag i sommerhuset er præget af fastlåste kameraindstillinger og en lakonisk distance mellem aktører og kamera.

Som det måske fremgår af ovennævnte handlingsreferat, vil filmen gerne opnå et lille eksistentialistisk tværsnit, men det er, som om der mangler et par brikker i puslespillet til, at det bliver mere end DR-pausefisk og ikke det Roy Andersson-agtige statement om den menneskelige tilstand, som måske har været tanken.

‘En dag i sommerhus’. (Foto: PR)

Filmen bliver omtalt som en dokumentarisk komedie. Men de ofte flot filmede tableauer finder ikke særligt meget latter, medmindre man er klar til at grine af en mand i underbukser og VR-briller eller ældre mennesker, der har svært ved at forstå moderne teknologi. 

Ældre og yngre mennesker præger filmen. Hvor er børnefamilierne, der ellers har forskanset sig i dyre sommerhuse under coronakrisen? Det kunne ellers have tilført lidt action. Ville de ikke være med til denne skildring, hvor voksne mennesker i flere sekvenser mere ligner dyr i zoologisk have?

’En dag i sommerhus’ kan akkurat gå an som en lille smertelig reminder og en pseudo-antropologisk mellemmad om sommerferielivets grå realiteter derude blandt engangsgrillene, rosevinen og havestolene. En lille stikpille af virkelighed om sommerhuslandet.

Husk rigeligt med læsestof, hvis du selv skal afsted. 


Kort sagt:
‘En dag i sommerhus’ vender vrangen ud på sommerhuslivet, men mangler den sidste brik i puslespillet for rigtig at give seeren noget værdifuldt med i rejsetasken. 

'En dag i sommerhus'. Dokumentarfilm. Instruktion: Adam Paaske. Spilletid: 29 min. Premiere: 26. juni på DR
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af