(Advarsel: Følgende indeholder spoilers for første del af fjerde sæson ’Stranger Things’)
Meldingerne var klar fra start.
Børnene i syvsoverbyen Hawkins er blevet ældre, og dermed gav det mening for Duffer-duoen at skrue op for intensiteten og uhyggen.
Og ’Goonierne’ er da også i høj grad afløst af Wes Craven’ske mareridt i den nyeste sæson af ’Stranger Things’.
Der findes næppe et bedre sted at starte end med the big bad guy i den her ombæring. Vecna, som Dustin (Gaten Matarazzo) og resten af banden døber ham, er sammensat af flere inspirationskilder.
En af de mest åbenlyse er gode gamle Freddy Kruger fra Wes Cravens ’A Nightmare on Elm Street’. Vecna trænger præcis som Freddy ind i sit offers sind, så skellet mellem drømme og virkelighed bliver udvisket. Når du dør i drømmen, så dør du også i virkeligheden, endda svævende op i luften, som et par ofrene i Cravens mesterværk.
Og så er det selvfølgelig ikke tilfældigt, at Kruger-skuespilleren Robert Englund er blevet castet som den blinde mand Victor Creel i ’Stranger Things’. Netop den karakter indeholder to andre tydelige referencer. Den første er Michael Myers fra ’Halloween’, som en indespærret galning, der fuldstændig umotiveret har nedslagtet sin familie – ikke helt ulig det, Michael gør mod sin søster.
Dernæst er der en klar visuel reference til Jonathan Demmes mesterværk ’Silence of the Lambs’. Da Nancy (Natalia Dyer) og Robin (Maya Hawke) bliver ledt ned til Creels celle på det psykiatriske hospital – som ellers kunne være taget direkte ud af Milos Formans ’One Flew over the Cuckoo’s Nest’ – er det nærmest en-til-en den måde, hvorpå Clarice Starling skal gå ned gennem en skummel middelalderagtig fangekælder for at komme til Hannibal Lecter.
Dæmonisk hus
Vi slipper ikke helt Vecna, for figuren er som sagt sammensat af flere herlige monstrøsiteter. Udover at være lige så hårdt forbrændt som gode gamle Freddy, er måden, han agerer på, og hans nærmest royalt rigide fremtoning som snydt ud af den gennemhullede næse på Pinhead fra ’Hellraiser’-filmene.
Duffer-brødrene nævner selv Krueger, Pinhead (Doug Bradley) og Tim Currys version af dræber-klovne-dæmonen Pennywise som det sammensurium, der ligger til grund for Upside Downs nyeste og måske mest magtfulde skurk. Fans af anime-klassikeren ’Akira’ kan dog med rette have en sag, hvis de ser en lighed mellem Vecna og filmens Tetsuo.
Eller rettere sagt, mellem One/Henry Creel (Jamie Campbel Bower) og Tetsuo, for den menneskelige version af monsteret er også en finurlig gumbo af forskellige klassikere. Da Henry som lille flytter ind i det dystert udseende hus, er det svært ikke at få lidt ’The Amityville Horror’-vibes.
Og så er der også et spirituelt slægtskab mellem Henry Creel og en vis troldmand, nemlig Tom Riddle a.k.a. Voldemort fra Harry Potter-universet. Begge nærer et indædt had til menneskeheden, som de ser som laverestående eksistenser, uværdige til at trække vejret og begge dør tilsyneladende for derefter at vende tilbage med store fysiske ar som minde om den første konfrontation med universets helt.
Og så har Jamie Campbell Bower, der spiller Henry, pudsigt nok spillet Gellert Grindelwald i flashbacks i Harry Potter-filmene.
Fyr den op til elleve
Lad os gå videre til en af hovedpersonerne, der befinder sig i sit helt eget personlige helvede på to fronter.
Der går ikke mange minutter i Elevens (Millie Bobby Brown) selskab i denne sæson, før man aner, hvor det skal bære hen. Og kulmination med den totale ydmygelse på rulleskøjtebanen cementerer ’Carrie’-homagen – det er dog ikke svineblod, der bliver hældt udover Eleven, men chokolademilkshakebadet svier stadig på den plagede teenagesjæl.
Associationerne til ’X-Men’ har altid været der i forbindelse med netop Eleven, blandt andet på grund af hendes imponerende telekinetiske kræfter. Nu kommer de dog fra en anden kant.
Dungeons & Dragons-klubben, som Dustin og Mike (Finn Wolfhard) er medlemmer af, hedder Hellfire Club. Tegneserie-aficionados vil straks genkende navnet som en af de mest berømte skurkefaktioner i hele ’X-Men’-universet, og den er også med i Matthew Vaughns veloplagte ’X-Men: First Class’.
Dustin nævner også flere gange Cerebro, en slags super computer som Professor Charles Xavier bruger til at forstærke sine evner.
For slet ikke at tale om de utallige ’Ringenes herre’-referencer, som bliver flittigt brugt af de mange fantasyfans i serien.
De satans hippier
Blandt de nye teenagere er Hellfire Club-lederen, den fandenivoldske Eddie Munson, og Jonathan Byers californiske stoner-ven Argyle (Eduardo Franco), som på hver sin måde inviterer til interessante referencer.
Argyle er klart en kombination af Sean Penns karakter Spicoli fra ’Fast Times at Ridgemont High’ – en film, Steve (Joe Keery) og Robin også taler om – og Slater (Rory Cochrane) fra Richard Linklaters perfekte tidslommefilm ’Dazed and Confused’, selvfølgelig med en snert af ’Cheech & Chong’.’
Eddie er lidt mere kompliceret. Navnet lyder lidt henad Eddie Munster fra den amerikanske tv-serie ’The Munsters’.
Som D&D-spiller er han tæt på bunden af det sociale hierarki på skolen og også i virkeligheden. Medierne fik i den nypuritanske Reagan-æra skabt en heftig »satanisk panik«, som bredte sig over hele USA. Kort sagt var postulatet, at ungdommen blev ledt i fordærv af spil som D&D og ugudeligt musik som Ozzy Osbourne og Metallica.
Det er overvejende sandsynligt, at Duffer-drengene har fået inspiration fra de fremragende dokumentarfilm ’Paradise Lost’-trilogien og ’West of Memphis’. Alle omhandler den samme sag, hvor tre otteårige drenge blev myrdet og skamferet ude i en skov. Tre unge outsidere blev anholdt i et af de mange bizarre justitsmord, der kendetegner det amerikanske samfund.
Der er et væld af andre små referencer, og muligvis kommer der et par store i sæsonens to sidste afsnit, der lander 1. juli.
’Stranger Things’ kan ses på Netflix.