Netflix-aktuelle Sus Wilkins: »Jeg kunne have brugt sådan en som Zendaya, da jeg var lille«

Sus Wilkins står over for sin største filmrolle i den Netflix-aktuelle ’Kærlighed for voksne’, hvor hun spiller en kvinde, der venter på den gifte mand, hun er forelsket i. Det er en position, hun selv kender fra sit privatliv, fortæller hun og afslører, hvad hun drømmer om i skuespilkarrieren de kommende år.
Netflix-aktuelle Sus Wilkins: »Jeg kunne have brugt sådan en som Zendaya, da jeg var lille«
Sus Wilkins. (Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann)

26. august har den første danske film produceret til Netflix premiere.

Thrilleren ’Kærlighed for voksne’ handler om parret Christian (Dar Salim) og Leonora (Sonja Richter), hvis forhold på overfladen udstråler idyl, efter deres søn endelig er blevet erklæret rask efter et langvarigt sygdomsforløb.

Men helt så ligetil er det ikke – for Christian er blevet forelsket i stjernearkitekten Xenia, som han har indledt et forhold til ved siden af ægteskabet. Den målrettede Xenia spilles af Sus Wilkins, der får sin største rolle på skærmen siden TV 2 Zulu-serien ’Perfekte steder’.

Det er en af de allervarmeste og tørre sommerdage, da jeg møder Sus Wilkins på D’Angleterre i København. Hun har lige fået ordnet hår og make-up, og hendes kæmpe smil på læben antyder, at hun er veloplagt.

»Vi lavede den her film sidste år i maj og juni. Jeg er så spændt på, at den kommer ud nu, og hvordan folk tager imod den«, starter den 33-årige skuespiller og model.

»Bare det faktum, at det er en Netflix-produktion … Nu har jeg lavet en masse andre ting, som også var fantastiske, men det er bare vildt, at det er Netflix. Det kan godt være, at det er amerikaneren i mig. Jeg er halvt amerikaner og halvt dansk. Desværre har jeg ikke min far længere, men jeg har hele min familie fra min fars side, der bor i New York, så de skal se med og er totalt spændte«.

Utroskabets venteværelse

Der gik en lang castingproces forud for, at Wilkins landede rollen. Da hun kom til en såkaldt kemicasting med Dar Salim, vidste hun, at det stod mellem hende og én anden skuespiller.

»Jeg kan huske, at jeg bagefter gik ud og ringede til min kæreste og sagde ’Åh, det gik så godt’, og så begyndte jeg at tude, fordi jeg bare kunne mærke, at jeg virkelig gerne ville det. Så gik der nogle dage, hvor jeg ventede på svar og havde ondt i maven«, siger hun.

»Jeg tror, at det er en weekenddag, hvor jeg sidder hjemme ved min kæreste, og vi skal over til nogle venner og spise, hvor jeg så går på Facebook – hvilket jeg ellers aldrig gør – og så har jeg modtaget en besked fra Barbara (Topsøe-Rothenburg, red.). Hun har skrevet, at hun synes, at jeg var helt fantastisk, og at hun nok kan sige ’velkommen om bord på Netflix’«.

Sus Wilkins kan godt relatere til the other woman-rollen som Xenia, for hun har selv siddet i samme position. Hun beskriver det som et slags venteværelse.

»Jeg har en kæreste (sangeren Freja Kirk, red.), som jeg har været sammen med i ni år, men da jeg mødte hende, havde hun faktisk en kæreste. Så jeg har – ligesom Xenia – stået i baggrunden og er blevet lovet ting. Det er jo ikke bare en affære, det er en rigtig forelskelse, som Xenia og Christian har. De har været sammen længe og har haft et liv sammen on the side,uden at Leonora har kendt til det. Dét oplevede jeg på egen krop for ni år siden«.

‘Kærlighed for voksne’ (Foto: Netflix)

»Man håber så meget, at det kommer til at ske, og man tror også på det, fordi man er blevet lovet alle mulige ting, så man ender med at finde sig i meget. Stille og roligt ender man med at blive en anden person, end den man gerne vil være, fordi man bliver sur og hidsig. Man tænker jo bare, ’Hvordan kan du byde mig det her, jeg står og venter på dig’, og samtidig er man så forelsket, at man ikke kan sige, at man er færdig«.

Hvor går grænsen, synes du? Hvor længe kan man vente på andre?

»Vi har alle sammen forskellige grænser. Jeg synes, at det er dejligt at kæmpe for kærligheden, og det er smukt at vente. Det gør Xenia et langt stykke hen ad vejen, indtil hun når et punkt, hvor hun ikke vil finde sig i mere. Jeg kan godt lide dét ved Xenia, at hun ikke bare bliver ved med at vente. Man må ikke gå for meget over sine egne grænser. Så ender man med at miste sig selv«.

»Jeg kan huske, da jeg ventede på Freja i så lang tid, at jeg til sidst tænkte, ’hvad fanden, jeg går og spytter på mig selv’ og ’hvem er hun til at behandle mig sådan her’. Den følelse kan man selvfølgelig godt nå at få, men den må man ikke gå med i for lang tid, for så tror jeg ikke, man bliver lykkelig, når man kommer over på den anden side«.

Dødsyg typecasting

Sus Wilkins håber, at birollen i ’Kærlighed for voksne’ kan være startskuddet til noget endnu større. Hun afslører, at hun er på vej i en serie for Netflix, som hun ikke kan sige mere om endnu, men som får premiere senere på året. Hun har også en anden serie i støbeskeen, der starter optagelser til september.

»Jeg tror og håber på, at ’Kærlighed for voksne’ kan være med til at igangsætte nogle af mine drømme. Jeg har jo ikke haft store hovedroller endnu. Jeg har lavet en masse ting, men det har været biroller«, siger hun.

»Når det kommer til film og tv, er drømmen helt sikkert at få lov til at fortælle historier, som har fokus på diversitet både foran og bagved kameraet. Det kan jeg også godt mærke, når jeg for eksempel er på arbejde som model. Det er ikke et krav for mig, men jeg er blevet opmærksom på, at vi ikke bare er et hold, hvor alle ligner hinanden. Vi skal sørge for – både hvad angår køn og kulturelt ophav – at der er diversitet. Det er vigtigt for mig«.

»Det ville være en drøm for mig at fortælle om, hvordan det er at være brun i Danmark eller brun i verden. Det er helt sikkert en main thing for mig«, fortsætter hun og fortæller, at hun drømmer om at fortælle historier, der knytter sig til Caribien, hvor hendes far oprindeligt er fra.

»Jeg vil gerne være med til at vise, hvor langt vi er kommet, men samtidig hvor meget vi mangler, når det kommer til ligestilling og repræsentation«.

Sus Wilkins. (Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann)

Manglede du nogen, du kunne spejle dig i, da du var yngre?
»Jeg tror da godt, at jeg kunne have brugt sådan en som Zendaya, da jeg var lille. En, som kan det hele. Det kunne da være fedt, hvis jeg en dag kunne være et forbillede for nogen«.

»Det er så frustrerende at se en film, hvor der for eksempel skal være en bande. Så skal de næsten altid være brune og fra Nørrebro. What the fuck, det bliver jeg så rasende over. Typecasting er så dødssygt at kigge på. Samtidig er det også en måde, hvor brune mennesker bliver holdt fast i nogle positioner underlagt for eksempel den rige hvide person. Er vi ikke kommet videre derfra?«.

Har du en aktivistisk tilgang til dit arbejde?
»Altså jeg vil ikke kalde mig selv aktivist, men jeg er det måske lidt på min egen måde. Jeg tror, at jeg har fået det lidt igennem Instagram. Jeg oplever, at det er vigtigt, at jeg bruger min stemme, hvor jeg kan, fordi jeg hader uretfærdighed, og den findes der så meget af i verden. Der er ret mange ting, som jeg synes bliver gjort på en forkert måde – så jeg prøver bare med min lille stemme at pointere nogle af de ting».

»Jeg kan huske, at Black Lives Matter-bevægelsen tændte en ild i mig. På et tidspunkt skulle jeg være med i en kampagne, hvor jeg selv skulle være med til at designe noget tøj. Jeg skulle stå for meget af det selv, og jeg skulle blandt andet vælge en mærkesag, og jeg vidste, at det skulle være Black Lives Matter«.

»Jeg hev fat i alle mine venner, vi havde lagt så mange planer, og vi havde arbejdet på det i flere måneder. Vi var ikke gået i gang med tøjproduktionen, men alt andet var stort set på plads. Så blev jeg ringet op og fik at vide, at chefen fra tøjbrandet ikke havde lyst til at gå videre med det, da Black Lives Matter var min mærkesag. Det var for politisk for dem, og det ville de ikke gå ind i som mærke, for så følte de, at de valgte side«.

»Men der er jo kun den her side, der er ikke noget, der hedder All Lives Matter. Min tanke var: ’Okay, så skal vi aldrig samarbejde igen’. Det skal man ikke finde sig i. Hvis man vil se en forskel, må man også gøre en forskel«.

’Kærlighed for voksne’ har premiere på Netflix den 26. august.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af