‘House of Hammer’: Dokumentarserie om Armie Hammer er en stærk historie om vold, der går i arv

‘House of Hammer’: Dokumentarserie om Armie Hammer er en stærk historie om vold, der går i arv
Armie Hammer. (Foto: Aurore Marechal/ABACAPRESS)

Armie Hammer – kinky fætter eller kannibal?

Sådan gik den virtuelle snak, da internettet i januar 2021 fik adgang til ’Call Me By Your Name’- og ’The Social Network’-skuespilleren Armie Hammers private korrespondancer.

Det gjorde de, fordi en Twitter-profil med navnet @houseofeffie uploadede en bunke screenshots af samtaler med skuespilleren, hvori han selv udpenslede sine ret vilde seksuelle fantasier.

Hurtigt gik Armie Hammer fra at være feteret gentleman og lovende frontmand til en sadistisk, sex- og blodhungrede kannibal, der ville skære tæerne af kvinder og samtidig leverede uforglemmelige citater som »the Michael Phelps of fucking«. Nogle var forargede, men de fleste skraldgrinede.

Dengang syntes jeg også, det var svært at vide, om man skulle grine eller græde over Armie Hammers tilbøjeligheder. @houseofeffie delte ikke mange af sine egne svar i chatten med hr. Hammer, og er det ikke i orden at have lidt mærkelige kinks, så længe der er samtykke? Skal hele verden virkelig involveres i private sexskapader?

Men snart bidrog flere kvinder med deres oplevelser, og det viste sig, at Hammers lyster ifølge dem ikke blev udlevet under samtykke. Det har efterladt en række kvinder mærket for livet ­– både mentalt, fysisk og én ligefrem brændemærket. Armie, nok hjulpet godt på vej af sit flotte udseende, smed selv BDSM-kortet som en tryghedsskaber for disse kvinder. Men i virkeligheden var det tilsyneladende et røgslør for sadistiske udfoldelser.

’House of Hammer’ dykker ned i særligt to af Hammers ofres historier, men faktisk har serien også et andet ærinde: At undersøge Hammers vold mod og foragt for kvinder gennem en uhyggelig familiehistorie. ’House of Hammer’ er nemlig ikke kun historien om Armie, men om ét stort stamtræ af skødesløse og ondsindede ugerninger i en af USA’s rigeste familier.

‘House of Hammer’. (Foto: Discovery+)

For efter skandalen rullede, begyndte amatørdetektiver og sladderprofiler på TikTok at granske Hammer-familiens historie. Hvad de fandt frem til, var årtier af løgne, korruption, vold, misbrug og sågar mord. Alt sammen fejet under gulvtæppet, fordi Armies oldefar, oliemagnaten Armand Hammer, forstod sig på at bestikke og afpresse sig ud af problemer.

Han gav samme ugudelige opførsel videre til søn Julian, til sit barnebarn Michael og sidenhen lille Armie, som blev opkaldt efter ham.

’House of Hammer’ er på den måde en udrulning af Armie Hammer-skandalen helt fra hans oldefars fødsel til hans i dag overhængende voldtægtsanklage og forsøg på at genetablere sin karriere. Fra Armies moster Caseys uhyrlige beretninger om hendes fars og brors voldshandlinger og sextroner (?) frem til Courtney Vucekovich – en ung texansk forretningskvinde, der lod sig forføre og siden hen blev hårdt mærket af Armies seksuelle lyster.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det er et klogt valg af serien at belyse vold på tværs af generationer – og den lykkes uden hverken at undskylde eller forsvare Armies handlinger. Netop derfor havde jeg også ønsket, at de havde gjort dette til det egentlige fokus: De kunne have inviteret eksperter ind til at sige noget om arv over for miljø. Inddraget flere vidnesbyrd om eliten, familien og magten. Og ikke mindst lade familiens nu sorte får moster Casey føre fortællingen frem.

I stedet vælger serien at favne bredere. Selverklærede efterforskere fra Instagram og TikTok deler deres forargelse, Armie Hammers fans, kaldet Charmies, får luftet deres hadske besyv, og kunstværker om Armies chatbeskeder bliver udstillet og analyseret.

Det er selvfølgelig svært at fortælle om Hammer-skandalen uden at beskæftige sig med den reaktion, befolkningen og internettet havde på den.

Men ’House of Hammer’ havde gjort sig klogt i at skære ind til benet. Nu om dage foregår alle MeToo-sager og cancellations på internettet – men det er ikke alle MeToo-sager, der kan sige så meget om årtiers misogyni og dets videreførelse, som Hammer-sagen kan.


Kort sagt:
’House of Hammer’ fortæller en stærk historie om vold, der går i arv, men mister sin pondus, når den samtidig vil fortælle om cancel culture og internetkultur.

Anmeldt på baggrund af hele serien.

‘House of Hammer’. Dokumentarserie. Instruktion: Elli Hakami & Julian P. Hobbs. Spilletid: 3 afsnit á 53 min. Premiere: Kan ses på Discovery+.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af