Ryan Murphy om ‘Dahmer’-kritik fra pårørende: »Der var ikke en eneste, der svarede os«

Ryan Murphy om ‘Dahmer’-kritik fra pårørende: »Der var ikke en eneste, der svarede os«
Evan Peters som Jeffrey Dahmer i 'Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story'. (Foto: Netflix)

I kontrast til Ryan Murphy-serien ‘Dahmer’s streamingsucces, hvor den har trukket adskillige rekorder på Netflix, står den kritik serien har mødt fra de virkelige ofre for seriemorderens pårørende.

Virkelighedens Jeffrey Dahmer begik mellem 1978-1991 mord på 17 mænd. ‘Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story’ indleder med at fortælle, at den er centreret omkring de mennesker, der blev »ufortjente ofre« for den systemiske racisme og institutionelle fejl hos politiet, der gjorde at Dahmer gik på fri fod i mere end et årti. 

Selvom serien satte sig for at give ofrene en stemme, har blandt andet den pårørende Eric Perry kritiseret Ryan Murphy og Ian Brennan for ikke at orientere de pårørende foruden, at serien føles retraumatiserende for dem.

Dog fortæller Ryan Murphy, at han og holdet bag rakte ud til 20 af ofrenes venner og familie gennem de tre et halvt år, de brugte på research og forberedelse af serien. Det fortalte han om i forbindelse med et ‘Dahmer’-event i Los Angeles torsdag via Variety

»Det er noget, vi undersøgte i meget lang tid. Og over de tre et halvt år hvor vi virkelig skrev på det, arbejdede på det, rakte vi ud til 20 (…) af ofrenes familier og venner for at prøve at få input, prøve at tale med folk (…)«

Dog havde holdet bag ikke succes med at få ofrenes pårørende i tale: 

»(…) og der var ikke en eneste person, der svarede os i den proces. Så vi var meget afhængige af vores fantastiske researchgruppe som… jeg ved ikke engang, hvordan de fandt mange af de her ting. Men det var en indsats der tog nat og dag, hvor vi prøvede at afdække de her menneskers sandhed«. 

Kritikken til trods holdt Murphy fast i, at det havde været et afgørende emne at gøre ofrene til mennesker og ikke bare tal i statistikker: 

»Noget vi talte meget om, mens vi lavede det, var, at vi ikke var så interesserede i mennesket Jeffrey Dahmer, men hvad der gjorde ham til det monster, han blev til. Det talte vi meget om, og vi talte om det hele tiden« lød det fra Murphy, der videre talte om seriens bredere ønske. 

»Det handler virkelig om det hvide privilegie. Og det handler om systemisk racisme. Det handler om homofobi«. 

Ved interviewet medvirkede flere af de medvirkende fra ‘Dahmer’, som bakkede op om, at serien ønskede at hylde ofrene, og hvem de var.

»De var ikke bare tal. De var ikke bare billeder på plakater og telefonpæle. De var rigtige mennesker med kærlige familier, der trak vejret, levede og håbede. Det var det, vi ville have, det skulle handle om« lød det fra Paris Barclay, der instruede to af seriens afsnit.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af