Hvad er sandt og pure opspind i ’The Crown’s kontroversielle nye sæson?

Femte sæson af Netflix’ ’The Crown’ har genereret massiv kontrovers for det intime portræt af den engelske kongefamilies turbulente år i 1990’ere. Serieskaber Peter Morgan kalder ’The Crown’ for en »fiktionaliseret dramatisering af virkeligheden«, men hvilke events i serien er baseret på fakta, og hvilke er ren fiktion? Vi giver dig overblikket.
Hvad er sandt og pure opspind i ’The Crown’s kontroversielle nye sæson?
Elizabeth Debicki i 'The Crown' sæson fem. (Foto: Netflix)

(Artiklen indeholder spoilers for ’The Crown’ sæson 5)

Falsk: Charles’ forsøg på at vippe sin mor af tronen

Et gennemgående tema i sæson 5 er Prins Charles (Dominic West) stigende utilfredshed med status quo, idet hans mors (Imelda Staunton) popularitet daler i befolkningen, og meningsmålinger peger på, at mange hellere så Charles tage over. Prinsen af Wales arrangerer private møder med først premierminister John Major (Jonny Lee Miller fra ’Trainspotting’!) og sidenhen Tony Blair (Bertie Carvel), hvor han lufter ideen om et generationsskifte.

Men dét scenarie er det rene opspind, ifølge virkelighedens Major og Blair (i The Telegraph), som begge har kritiseret serieskaber Peter Morgan i skarpe veninder for at antyde, at de indgik hemmelige alliancer bag dronningens ryg.

Samme kritisk lyder fra skuespiller Judi Dench (til The Times), som er privat ven af kongefamilien, mens Jonathan Pryce, som spiller Prins Philip i serien, til gengæld har skudt tilbage (til Deadline), at han er »bitterligt skuffet« over de af hans kolleger, som angriber serien.

Sandt: Charles og Camillas tampon-gate

Det er så pinligt, at man dårligt kan tro, at det skete i virkeligheden. Men jo, Prins Charles og Camilla Parker Bowles (spillet af Olivia Williams) meget private telefonsamtale, hvori prinsen blandt andet spøgefuldt ønsker, at han kunne være en tampon, så han altid kunne være oppe i Camilla, fandt både sted og blev lækket til pressen i kølvandet på prinsens separation fra Diana i 1993.

I ’The Crown’ ser vi, hvordan en amatørradioentusiast ved et tilfælde tuner ind på samtalen, akkurat som det skete i virkeligheden. Eller, det var i hvert fald den officielle forklaring på, hvordan medierne fik fingre i optagelsen, der skabte overskrifter verden over. Dominic West, som spiller Charles i serien, fortæller til Entertainment Weekly, at han udmærket husker tampon-gate, og at han også dengang tænkte, at det var »dybt, dybt pinligt«.

‘The Crown’ sæson 5. (Foto: Keith Bernstein/Netflix)

»Når man ser tilbage på det, og når man skal spille scenerne, så er man bevidst om, at skylden ikke lå hos de her to mennesker, de her elskere, som havde en privat samtale. Hvad der virkelig er blevet tydeligt nu er, hvor påtrængende og ulækker mediernes interesse i det var, at de trykte samtalen, og at man kunne ringe til et telefonnummer og selv lytte til optagelsen«, siger West.

’The Crown’ skildrer, hvordan Charles’ familie reagerer på skandalen – søster Anne er støttende, mens far Philip er edderspændt rasende – men den del af historien er udelukkende gisninger fra serieskaber Peter Morgans side.

Sandt: Bremserne på Dianas bil satte ud

Uheld eller sammensværgelse? Det spurgte Diana (i serien spillet af Elizabeth Debicki) sig selv og sine nærmeste om, da bremserne på hendes grønne Audi en dag i november 1995 pludselig ikke virkede, bedst som hun kørte igennem det centrale London. Præcis som vi ser det i ’The Crown’.

Diana nåede at køre over for rødt, inden farten tog af, og prinsessen tog en taxa direkte tilbage til Kensington Palace. I bogen ’The Assassination of Prince Diana’ af John Morgan fortæller Dianas veninde Simone Simmons, at en panisk Diana ringede til hende og sagde, at »nogen har pillet ved bremserne« og »de prøver at slå mig ihjel«.

Om der var hold i prinsessens mistanke, vides ikke.

Sandt: Journalisten Martin Bashir narrede Diana

Sidste år konkluderede en efterforskning, at BBC-journalisten Martin Bashir (spillet af Prasanna Puwanarajah) rent faktisk forfalskede dokumenter for at overtale Diana til at give det famøse »Der var tre af os i ægteskabet«-interview i 1995.

Elizabeth Debicki og Dominic West i ‘The Crown’ sæson fem. (Foto: Netflix)

Blandt papirerne var blandt andet falske kontoudtog, der skulle overbevise prinsessen om, at personer med tråde til paladset betalte for at få hende overvåget. Efter afsløringen af Bashirs svindel anmodede Charles BBC om aldrig at vise interviewet igen, og det gik den britiske public service-højborg med til.

Falsk: Diana fortalte dronningen om BBC-interviewet

Nej, Diana opsøgte ikke sin eks-svigermor dronning Elizabeth for at fortælle hende om BBC-interviewet ansigt til ansigt. »Jeg ved, at den del af historien er fiktion, og det ved jeg, fordi jeg var der«, fortalte Dianas tidligere privatsekretær Patrick Jephson i et interview med The Telegraph i denne uge.

»Jeg kan fortælle dig, at prinsessen på ingen måde kunne samle det nødvendige mod til sig, og at hun derfor gav mig opgaven i stedet. Så mens jeg sad ved siden af hende i hendes Jaguar på vej til en officiel event, brugte jeg biltelefonen til at ringe til dronningens privatsekretær og levere nyheden. Den eneste, der var til stede på kontoret i paladset på det tidspunkt, var dog dronningens pressechef, som fik beskeden fra mig, få minutter før BBC ringede i samme ærinde«, siger Jephson til The Telegraph.

Sandt: Mohamed Al-Fayeds butler-bromance

Kort efter at Hertugen af Windsor – aka. den abdicerede Kong Edward VII – døde i 1972, ansatte den egyptiske rigmand Mohamed Al-Fayed (Salim Daw) hertugens tro butler, Sydney Johnson (Connie M’Gadzah). Johnson var oprindeligt fra Bahamas, hvor han som ung blev ’opdaget’ af Hertugen (Alex Jennings), og han blev i Al-Fayeds tjeneste frem til sin død i 1990.

Olivia Williams og Dominic West i ‘The Crown’ sæson fem. (Foto: Netflix)

Den er god nok, at Al-Fayed var vældigt fascineret af det engelske kongehus, og at han restaurerede Hertugen og Hertuginden af Windsors gamle palæ uden for Paris – med råd og vejledning fra Sydney Johnson.

Sandt: Dianas forhold til lægen Hasnat Khan

Dianas første forhold efter skilsmissen fra Charles var rigtigt nok med lægen Hasnat Khan (i serien spillet af den pakistanske stjerne Humayun Saeed), og prinsessen var så vild med ham, at hun ifølge bodyguarden Paul Burrell kaldte Khan for sin »soul mate«.

I ’The Crown’ er forholdet skildret relativt flygtigt, men i virkeligheden var parret sammen fra 1995-97, og Diana tog med Khan til Pakistan for at møde hans familie, ligesom han også blev introduceret til prinserne William og Harry.

Elizabeth Debicki som Prinsesse Diana i ‘The Crown’. (Foto: Netflix)

Diana og Khan forsøgte indledningsvist at holde deres møder hemmelige, og Khan blev blandt andet smuglet ud af Kensington Palace i bagagerummet af en bil, mens Diana tog paryk på, når hun skulle besøge ham.

Inden længe fik pressen dog alligevel nys om relationen, men det fik ikke parret til at vakle: I et interview med BBC efter prinsessens død fortalte Khan, at de to endda havde talt om at blive gift. Det var imidlertid ham, der afsluttede forholdet, da Diana i sommeren ’97 kom hjem fra en ferie med Mohamed Al-Fayed og dennes søn Dodi, og »ikke var sig selv«.

Khan mistænkte Diana for at have forelsket sig i Dodi, men ifølge prinsessens veninde Rosa Monckton, som blev interviewet i forbindelse med efterforskningen af Dianas død, var Diana »knust« over bruddet.

Både og: Prins Philips venskab med gudsønnens hustru

I ’The Crown’ klandrer dronning Elizabeth husbonden Philip (Jonathan Pryce) for at skabe potentielt drama ved at omgås med gudsønnen Norton Knatchbulls hustru, Penelope – eller Penny (spillet af Natascha McElhone fra ’The Truman Show’).

Philip og Penny bonder i kølvandet på Pennys datters tragiske død, og blandt andet kommer de til at dele en interesse for hestevognskørsel og videnskab. To passioner som Philip – i seriens univers – ikke føler, at han kan tale med Elizabeth om.

Claudia Harrison i ‘The Crown’ sæson fem. (Foto: Netflix)

Det er sandt, at virkelighedens Philip og Penny var gode venner, og Penny var da også en ud af de kun 30 deltagere til Philips begravelse sidste år. Men intet tyder på, at forholdet var så følelsesmæssigt intimt som i ’The Crown’. I serien udvikler venskabet sig ganske vist aldrig til en regulær affære, som Elizabeth frygter, men i en scene strejfer Philip og Pennys hænder hinanden, idet Philip taler om sine ægteskabelige udfordringer. Og den fremstilling er forkastelig, mener dronningens tidligere talsmand Dickie Arbiter, som i denne uge gav et interview til avisen The Sun:

»Det her kommer bare få uger efter, at nationen har begravet Hendes Majestæt ved siden af Prins Philip, og det er meget usmageligt og, helt ærligt, ondsindet sludder«, udtaler Arbiter.

Sandt: Prins Philips DNA identificerer Romanov-familien

Ja, Philips grandtante var tsarinaen Alexandra Feodorovna – hustruen til tsar Nicholas II af Romanov-dynastiet – og i 1990’erne blev prinsens dna ganske rigtigt brugt til at identificere resten af tsar-familien, der blev fundet i en massegrav i Ekateringburg i Rusland.

Imelda Staunton og Jonathan Pryce i ‘The Crown’ sæson fem. (Foto: Netflix)

Under revolutionen i Rusland i 1910’erne blev der sat et endegyldigt, blodigt punktum for tsardømmet, da Alexandra, Nicholas og deres fem børn alle myrdet med rifler og bajonetter, i hvad der nu er kendt som Ipatiev-huset.

Sandt: Prinsesse Margarets genforening med Peter Townsend

Hvorvidt Prinsesse Margaret (spillet af Lesley Manville i sæson 5) og hendes livs kærlighed Peter Townsend (Timothy ’007’ Dalton) nød en sidste dans i 1990’erne er uvist, men sikkert er det, at de mødtes til en fest. Og at Margaret bemærkede, at Peter i hendes øjne ikke var blevet én dag ældre, siden hun sidste så ham 30 år forinden.

I serien tegner den lille sekvens sig for et af sæsonens mest melankolske øjeblikke for Margaret, som igennem hele livet begræd, at hun og Peter ikke fik storesøster Elizabeths velsignelse til at gifte sig.

’The Crown’ kan ses på Netflix.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af