’Young Royals’ sæson 2: Ny omgang med Netflix’ homoseksuelle prins er mere af alt, hvad der er godt

’Young Royals’ sæson 2: Ny omgang med Netflix’ homoseksuelle prins er mere af alt, hvad der er godt
'Young Royals' sæson 2. (Foto: Netflix)

I første sæson af den svenske Netflix-serie ’Young Royals’ blev prins Wilhelm (Edvin Ryding) forelsket i sin krølhårede klassekammerat Simon (Omar Rudberg).

De startede sammen på kostskolen Hillerska – en Herlufsholm-lignende institution, dog uden en overhængende fare for tæsk og trusler. Og selvom det danske kronprinsepar har trukket virkelighedens prinser og prinsesser ud af kostskolemiljøet, er det dejligt, at vi i anden sæson af ’Young Royals’ er tilbage på skolebænken, hvor mange af ansigterne fra første sæson igen har fundet indpas.

Wilhelm er stadigvæk forelsket i Simon. Eftersom der blev delt en ufrivillig sexvideo mellem de to, optaget af en forbipasserende gennem et vindue, er der fortsat ridser i forholdet. Simon mener, at Wilhelm lod ham tage faldet i offentligheden for deres fælles aktiviteter. En kommende konge må jo benægte al involvering i kostskole-kys og hede homoerotiske affærer, må man forstå. Tilbage stod Simon ydmyget.

‘Young Royals’ sæson 2. (Foto: Netflix)

Svenske ’Young Royals’ minder om flere af tidens store serier. Er man vild med ’Heartstopper’, ’The Crown’, eller ’Skam’, er det en serie, der smager af alle tre i ét – heldigvis uden at virke uoriginal. Her er højskolearenaen det helt særlige salgspunkt, og det er forrygende at følge dilemmaet i, hvor meget prinsen skal følge kæft, trit og retning i et miljø, der både fanger ham og sætter ham fri.

I første sæson var Wilhelms homoseksualitet et splittende emne, men allerede fra toppen af anden sæson får vi slået fast, at kongefamilien altså ikke er imod hans seksualitet. De frygter derimod reaktionen fra befolkningen. Derfor beder man ham gå og putte med sit begær, indtil han fylder 18. En opslidende opgave for en liderligt forelsket teenage-prins.

Kongefamiliens insisteren på, at den kommende konges seksualitet skal hemmeligholdes, virker skæv. Man gør befolkningen til syndebuk for homofobi, når man forventer, at de vil tage afstand til den unge homoseksuelle prins, hvis de kendte sandheden. Mon ikke befolkningen ville være chokeret i tre sekunder, og så derefter acceptere det? Den slags rigide principper og dedikation til at holde på forældede former virker meget ’on brand’ for virkelighedens monarkier.

‘Young Royals’ sæson 2. (Foto: Netflix)

’Young Royals’ folder en af de helt klassiske queer-problematikker ud. Det er den svære dans, når kærlighed opstår mellem en, der ikke længere vil regne sin seksualitet som problematisk, og en, der stadigvæk kæmper for sin egen og omverdenens accept.

Simon, der er blevet hemmelighedsfuld storsniffer af Wilhelms efterladte trøje, får tilbudt en udvej i form af en ældre og mere afklaret bejler. En som gerne vil tilstå ægte grænseløs kærlighed råbende fra tagtoppe. Simons nye eventyr understreger Wilhelms påtvungne lukkethed og eskalerer de forelskedes strid.

Konflikten er dejligt udtalt mellem prinsen og klassekammeraten. »Jeg kan ikke være din hemmelighed«, siger Simon, når de to unge finder en stille stund i omklædningsrummet på skolen. Hele tiden tjekker de ind med hinanden, og det er meget forfriskende, at opgørene mellem dem ikke kun sker igennem skiftende fordømmende og længselsfulde blikke, men at de rent faktisk taler om tingene.

‘Young Royals’ sæson 2. (Foto: Netflix)

Dialogen er igennem hele serien virkelighedsnær og ægte, hvilket samstemmer fint med, at de unge på skolen er en flok kønne, svenske unge, men samtidigt ser ret normale ud. Der er også gode momenter, hvor teenagerne skal løse mere hverdagslige problemer, som da prinsen bruger hoffet som sin egen Just Eat-løsning og får leveret to gange poké bowls.

Sæson 2 excellerer i det, som første sæson gjorde rigtigt godt. Det er et stort plus, at vi stadigvæk bider os fast i lilleputmiljøet på den højtidelige og hierarkiske kostskole. Vi holder os tæt på hjemstavnen, hvor dramaet ikke kun udspiller sig i kærligheden mellem de to ’forbudte’ forelskede, men også rygter om, hvem der kyssede hvem, intense ronings- og løbekonkurrencer og diskussioner om, hvad der skal synges af skolens kor til festlige begivenheder.

’Young Royals’ sæson to rammer lige der, hvor den skal. Nye udfordringer kommer indenbords, uden at for store armbevægelser skulle få den velsejlende båd til at tippe.

Kort sagt:
’Young Royals’ sæson to er mere af det samme. Var du vild med første sæson, vil denne også kæle for dine smagsløg. Den mixer alt det bedste fra tidens store serier, der beskæftiger sig med ungdomskultur, LGBT+ og kongelige kys.


Anmeldt på baggrund af hele serien.

’Young Royals’ sæson 2. Serie. Skaber: Lisa Ambjörn. Medvirkende: Edvin Ryding, Omar Rudberg, Malte Gårdinger, Frida Argento. Premiere: Kan ses på Netflix.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af