Benedict Cumberbatchs slægt ejede slaver på Barbados, nu vækker debat om erstatningssag opsigt på ny

Benedict Cumberbatchs slægt ejede slaver på Barbados, nu vækker debat om erstatningssag opsigt på ny

Benedict Cumberbatch spillede som bekendt slaveejer i Steve McQueens Oscar-film ’12 Years A Slave’ fra 2013, men det er desværre ikke kun i fiktionen, der kan trækkes tråde til slaveriet. Hvilket har skabt opsigt på ny.

De seneste dage har det nemlig vakt opstand og stor mediebevågenhed, da en avisartikel i britiske The Telegraph bragte en historie, hvor den britiske Hollywood-stjerne risikerede at blive opkrævet erstatning, fordi hans tipoldefar var slaveejer på Barbados.

Skuespillerens tipoldefar i syvende led, Abraham Cumberbatch, købte i 1728 et stykke land i Barbados, der dengang var en britisk koloni, hvor han efterfølgende drev en plantage med mere end 250 slaver. 

I The Telegraph udtrykte den nuværende generalsekretær for den caribiske bevægelse for fred og integration, David Denny, ønske om, at familien burde betale erstatningskrav, såkaldte ‘reparations’, for brugen af slaveri. 

»Hvilken som helst afkommer af hvide plantageejere, der har draget fordel fra slavehandlen, burde blive bedt om at betale erstatning, inklusive Cumberbatch-familien. Pengene burde blive brugt på at lave den lokale lægeklinik til et hospital, støtte lokale skoler og forbedre infrastrukturen og boligforholdene«, udtalte Denny. 

Da slaveriet blev ophævet, blev slaveejerne selv betalt erstatning, hvor det anslås, at Cumberbatchs slægt blev betalt 11.000 dollars i kompensation, hvilket svarer til over 6,4 millioner dollars i dag. Det skriver news.com.au

Efterfølgende har en anden politiker fra Barbados, David Commisong, der også var citeret i den oprindelige Telegraph-historie, dog uddybet de opsigtsvækkende udtalelser i en kronik i Barbados Today, som ikke tyder på, at der vil rejses et reelt krav, da det ville være første gang. Her anklager han The Telegraph for at have fejlciteret ham. 

»Til dato har hverken CARICOM (The Caribbean Community’s reparations commission, red.)  eller Barbados officielt rejst et erstatningskrav over for en europæisk familie«, skriver han. Politikeren uddyber videre, at selvom der bliver søgt erstatning, er det mere farbart at kræve det fra regeringer eller firmaer end fra enkelte familier.

Tilbage i 2007 udtalte Benedict Cumberbatch selv i interview med Scotland on Sunday (via Buzzfeed), at hans mor havde opfordret ham til ikke at bruge sit efternavn på grund af forbindelserne til slaveriet, som han vel og mærke ikke efterlevede.

I det interview påpegede han dog, at der er mange med navnet Cumberbatch i den tidligere britiske koloni, da de tidligere slaver tog navn efter slaveejerne. 

»Der er mange Cumberbatches i vores tidligere caribiske kolonier. Da deres forfædre mistede deres afrikanske navne, tog de navn efter deres ejere. Der foregår erstatningssager i de amerikanske retssale. Jeg har venner, der er involveret i forskning i det her ar på menneskets historie, og jeg har talt med dem om det. Sagen omkring, hvorvidt man bør være villig til at sone, er interessant. Jeg mener, det er ikke, fordi jeg profiterer på lidelsen, det er ikke, som hvis det er Nazi-penge«, udtalte Cumberbatch i interviewet, der kan læses uddrag fra i en Buzzfeed-artikel fra 2014. 

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af