‘Vi er Rusland’: Vellykket dansk film giver et sjældent indblik i livet som ung bag Putins jerntæppe

‘Vi er Rusland’: Vellykket dansk film giver et sjældent indblik i livet som ung bag Putins jerntæppe
'Vi er Rusland' / 'Silent Sun of Russia'. (Foto: Sybilla Tuxen)

CPH:DOX. Hvordan ser livet i Rusland ud på den anden side af Putins jerntæppe? Bag den nøje konstruerede facade af fake news og propaganda?

Sybilla Tuxen giver svaret i sin hæderlige debutfilm ’Vi er Rusland’, der følger tre unge russiske kvinder, som for længst har givet fortabt på deres hjemland.

Filmen er med Alyona, Alika og Katya fra 2018 og frem til den russiske invasion af Ukraine i 2022. Kameraet følger dem i deres lejligheder, hvor de sidder som indespærrede, mens de online følger med i, hvor mange af deres systemkritiske venner, der er blevet arrestereret i demonstrationer over natten. Eller hvor mange russere og ukrainere, der er omkommet i den seneste offensiv.

Det eneste fristed, de har, er på de technoklubber, hvor de får et flygtigt pusterum fra den konstante frygt for Putins regime.

Filmen sætter effektivt billeder på, hvordan det er at vokse op i en totalitær stat, og hvordan Putins jerngreb konstant strammes. Som en person i filmen på et tidspunkt siger: »Jeg føler, at selv ikke min hjerne er fri«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

De tre skæbner danner tilsammen et portræt af den unge generation i Rusland, der for længst har opgivet konkret handling, fordi styret bliver ved med at slå demonstrationerne ned. Deres eneste håb er en fremtid uden for Rusland, men hvem skal gøre oprør mod systemet indefra, hvis ungdommen forsvinder?

I et nyhedsklip ser man få repræsentanter for den ældre generation, der tager ansvar for at have tolereret Putins styre så længe, at han efterhånden kan gøre hvad som helst. Mens ungdommen må betale prisen og få fravristet ethvert håb om en værdig fremtid.

Vi hører også om repræsentanter for den del af befolkningen, der stemte på Putin, men ikke vil tale om krigen i Ukraine. »De tænker kun på dem selv«, siger en af hovedkaraktererne.

En anden bliver rasende, da hun hører, at hendes veninde får til opgave at skrive en stil om nazismen under Anden Verdenskrig og et stort slag mellem Rusland og Tyskland, der kostede mange russere livet. Med den propagandistiske begrundelse, at nazismen lever videre i Ukraine.

’Vi er Rusland’ er ikke bare en vigtig historie om hverdagen i Rusland, vi alt for sjældent hører om. Tuxen har også et stærkt kunstnerisk blik, når hun finder skønheden i det grimme og det poetiske i det dystre.

Man kan indvende, at filmen er lige vel nok distanceret fra sine hovedkarakterer, og at enkeltscenerne sjældent byder på det mest sindsoprivende materiale.

Men filmen lykkes alligevel med at fremmane den kvælende stemning blandt de unge i Rusland, hvis eneste håb om en bedre fremtid er at flygte. Hvor en tilværelse som skralder i Spanien uden opholdstilladelse er at foretrække frem for hverdagsfængslet i Putins Rusland.


Kort sagt:
Imponerende debutfilm viser et sjældent billede af den russiske ungdom, der har fået fravristet håbet om en bedre fremtid af Putins totalitære styre.

‘Vi er Rusland’. Dokumentarfilm. Instruktion: Sybilla Tuxen. Spilletid: 70 min. Premiere: Kan ses 19., 22., 23. og 26. marts under CPH:DOX.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af