Stor strejke lammer Hollywood – lukker Kimmel, Fallon og Colbert ned øjeblikkeligt

Stor strejke lammer Hollywood – lukker Kimmel, Fallon og Colbert ned øjeblikkeligt
Jimmy Kimmel. (Foto: Getty Images for Easterseals)

Der er dømt strejke i Hollywood.

Nærmere bestemt er det manuskriptforfatterne, der har nedlagt arbejdet, efter deres fagforbund Writer’s Guild of America ikke har kunnet mødes med arbejdsgiverne – studierne, tv-kanalerne og streamingtjenesterne – om en aftale.

Manuskriptforfatterne kæmper for bedre vilkår i en streamingvirkelighed, der har forringet mange forfatteres betingelser betragteligt, både hvad angår løn og arbejdsforhold.

Writer’s Guild of America argumenterer for, at manuskriptforfatterne nærmest nu lever i en gig economy, hvor det før var en reel fast levevej, og at arbejdsgiverne nægter at indgå mere faste aftaler med forfatterne på centrale områder.

På den anden side argumenterer arbejdsgiverne for, at streamingøkonomien stadig er usikker, og at man stadig prøver at finde en vej til at tjene penge. Det modstrides dog af det betragtelige årlige overskud, der er på tværs af de store underholdningsselskaber ifølge Deadline.com.

Strejken betyder, at late night-talkshowene med Jimmy Kimmel, Jimmy Fallon og Stephen Colbert er sat øjeblikkeligt i bero, og snart vil også ‘Saturday Night Live’ og Bill Maher og John Olivers talkshows lukke ned.

På sigt kan det også betyde forsinkelser af serieproduktioner, og det kan også ramme større filmfranchises, der er i gang med at blive skrevet nu. Strejken har dog været på vej i månedsvis, så selskaber som Netflix har haft tid til at forberede sig på situationen.

Hvor store konsekvenser strejken får på længere sigt, kommer an på, hvor længe den varer.

Den sidste forfatterstrejke i Hollywood, i 2007-08, varede 100 dage og ramte flere større produktioner, heriblandt Bond-franchisen.

Hollywood kæmper stadig for at komme ovenpå efter corona, mens store selskaber som Disney og Warner har haft massive fyringsrunder de seneste måneder, så på den måde er strejken også et hårdt slag for mange filmarbejdere i industrien.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af