Ny dansk streamingtjeneste er en skattekiste for horrorfans – med et par store problemer under låget

Siden horror-streamingtjenesten Shudder åbnede dørene i de store engelsksprogede lande i 2016, har vi andre gyseraficionadoer set jaloux til bag det regionslåste plexiglas. Nu vil den uafhængige streamingkanal Scaryo give danskerne et blodigt alternativ. Men kan abonnementet række uden store eksklusive titler? Vi kigger den nye gyserglade tjeneste efter i sømmene.
Ny dansk streamingtjeneste er en skattekiste for horrorfans – med et par store problemer under låget
'Sinister 2'. (Foto: PR)

Vi horrornørder har det bedst i det kummerlige mørke, hvor der lugter af fugt og skimmelsvamp.

Her gror alskens morbidt viras nemlig i de mest lyssky hjørner af filmkulturen langt væk fra studiernes glitter og glamour og de sikre filmstøtteordninger.

Så det passer på sin vis som fod i hose, at Danmarks første horrordedikerede streamingtjeneste kommer fra en kælder på Nørrebro snarere end de store distributions- og medieselskaber.

Scaryo er to danske iværksætteres hjertebarn. Over det sidste halvandet år har de samlet et bibliotek af undergrundstitler, nye som gamle.

På forsiden hævder Scaryo at give adgang til gyserfilm, som ikke kan streames noget andet sted i landet (uden en VPN). Her er ikke nødvendigvis adgang til det bedste, genren har at tilbyde, men i stedet alt det skæve og underlige, der normalt ville falde igennem sprækkerne på store streamingplatforme som Netflix, Prime Video og Blockbuster.

Alt sammen for den nette sum af 69 kroner om måneden.

Det er fristende straks at tegne en rød streg til Shudder. Den amerikanske streamingtjeneste distribuerer, producerer og giver adgang til det nyeste inden for gys og gru som ’Skinamarink’ og ’Mad God’. Men Shudder har også biografkæden AMC i ryggen og ser trods de enorme ressourcer ikke ud til at have nogen interesse i at krydse Atlanten eller den fransk-britiske kanal mod vores lille land.

Det samme gælder gratistjenesten Tubi, der grundet GDPR-reglementer har forladt det europæiske hovedkontinent.

Så lad os et øjeblik lægge de sammenligninger på hylden og vurdere Scaryo ud fra tjenestens egne meritter: Bør du brænde 70 kroner af om måneden på den nyeste konkurrent i streamingkrigen?

Stærk på kultfilm

Som horrorfan bør man naturligvis støtte alle undergrundsforsøg på at vise gysergenrens værd i en dansk kontekst. Stem med din pengepung, som kapitalistsvinene ville bedyre.

Gennemgår man bagkataloget, er der bestemt masser af godter i Scaryo-skabet, som en række glimrende filmperler fra det forgangne årti som ’Revenge’, ’Climax’, ’Suspiria’, ’Tigers Are Not Afraid’ og ’Red Screening’.

Bevares, mange af dem har været tilgængelige i flere år og vil næppe få kendere til at fare op på ny med pengesedlerne i hånden, men det er i sig selv en kvalitet at have dem samlet under ét tag og samme abonnement.

Helt generelt mærkes det, at folkene bag Scaryo har taget, hvad de har kunnet få, hvilket betyder, at filmkataloget her i tjenestens spæde start føles mindst fem år bagud. For bare at nævne ét eksempel er her ingen ’Terrifier 2’, men originalen kan da ses.

‘Climax’.

Til gengæld kan Scaryo bryste sig af en skattekiste af gamle kultfilm.

Udover klassikerne ’Texas Chainsaw Massacre’ og ’Nosferatu’ giver tjenesten adgang til ’Manos: The Hands of Fate’ (angiveligt verdens dårligste film), det franske mesterværk ’Les Diaboliques’, Todd Brownings ’Freaks’ og den gotiske William Castle-gyser ’House On Haunted Hill’.

Disse titler står til ni kroner i stykvis leje på tjenesten. Skulle et månedsabonnement kunne betale sig, ville man altså skulle se otte af slagsen om måneden, og der er udbuddet trods alt for magert.

Det er ikke desto mindre fedt at opleve en dyrkelse af historien i et streaminglandskab, der ynder at begrave fortiden i en konstant jagt på det nyeste nye.

Ingen hjælp at hente

Det største problem, Scaryo står overfor, er således ikke deres udbud af spændende titler. I stedet er det kurateringen og fremvisningen.

Man kunne have drømt om, at der var brugt mere tid og kærlighed på sitets design.

I stedet mødes man med bjælke op og ned af, hvad jeg generøst vil kalde en blandet pose daggamle bolsjer. Allerede ved den første bjælke under tjenestens nyeste cinematiske perler mødes man af titler som … øøhh…

’Sinister’-filmene?

Kan der fristes med Ryan Reyolds-thrilleren ’The Captive’? Nej?

Hvad så med ’Scre4m’?

‘Jack in the Box: Awakening’. (Foto: PR)

Disse er vel og mærke i den kvalitetsmæssigt høje ende af et udvalg, som ellers bevæger sig på et bundniveau, der nærmer sig titlerne fra det notoriske Asylum-produktionsselskab. Film som ’Anna’, ’The Jack in the Box’ og ‘Dawning of the Dead’.

For gysernovicer er der ingen hjælp at hente. Her er ingen redaktionelle blogindlæg, anbefalinger eller listicles, som kunne give en hånd i underskoven af øjebæer.

Uden denne kuratering fremstår Scaryo lige nu lidt som Blockbusters gysersektion, blot med et mindre udvalg af film og et månedligt abonnement som en valgfri udgift.

Ret skal være ret: At se genrens bundfald er en del af den autentiske gyseroplevelse. Som ung fan af splat og exploitation blev jeg selv flasket op på softcore ’Caligula’-knockoffs, horrible zombiefilm og ’Howling’-serien.

Men folkene bag Scaryo har blandt andet rådført sig med de danske gysereksperter hos Heaven of Horror. Det bør være muligt at dirigere folk i den rigtige retning.

Jeg kan ikke lade være med at savne den kreative attitude, som driver genren, når den er bedst. Det er stadig early days for Scaryo, men skal den undgå samme skæbne som de udgåede streamingtjenester Film Lounge og Filmperler, skal de skrue op for opfindsomheden.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af