’Criminal Record’: Fængslende twistspækket krimiserie får hjernen til at slå kolbøtter

’Criminal Record’: Fængslende twistspækket krimiserie får hjernen til at slå kolbøtter
Cush Jumbo som vicepolitikommissær June Lenker i 'Criminal Record'. (Foto: Apple TV+)

Storbritannien har efterhånden taget patent på produktionen af veleksekverede, medrivende krimiserier, der holder seeren på kanten af sædet fra start til slut og diskuterer kritiske samfundsproblematikker i farten. Her kan vel kun Skandinavien være med.

Nyeste skud på den britiske stamme er Apple TV+-serien ’Criminal Record’, der med adskillige twists og turns undervejs i løbet af de i alt otte afsnit får én til at genoverveje, hvem der i sandhed står bag forbrydelsen.

Serien finder primært sted i en af Londons mest etnisk mangfoldige bydele, nemlig Hackney, hvor en ung, anonym kvinde skrækslagent søger ind i en telefonboks for at kontakte alarmcentralen. Nærmest hyperventilerende og med portugisisk røst får hun fortalt, at hendes ekstremt voldelige kæreste vil slå hende ihjel. Og det ville ikke være første gang.

Kæresten praler nemlig med at have stukket en anden kvinde ihjel 12 år forinden, og at en anden mand sidder i fængsel for det bestialske drab. Inden den anonyme kvinde når at fortælle mere, hører man et skrig, og forbindelsen afbrydes.

‘Criminal Record’. (Foto: Apple TV+)

Sagen lander på den unge vicepolitikommissær June Lenkers (Cush Jumbo) skrivebord med ordene »Vold i hjemmet. Har brug for en kvindes touch« af sin overordnede.

Da den anonyme kvinde i lydklippet hverken giver sit eget eller sin voldelige kærestes navn, kan der måske være tale om et fupopkald. Men detaljerne omkring det tidligere mord er alligevel så bemærkelsesværdige, at June mener, der må være noget om snakken.

Hun sporer oplysningerne til det 12 år gamle mord på Adelaide Burrowes, der angiveligt blev slået ihjel af sin kæreste, Errol Mathis (Tom Moutchi), som afsoner en straf på 24 år. Sagen er kompliceret, fordi Errol forsøgte at flygte fra gerningsstedet med Adelaides 5-årige søn, Patrick. Under flugtforsøget blev bilen, de kørte i, ramt af en varevogn. Det sendte Patrick på hospitalet og efterlod Errol med hukommelsestab.

Slog han Adelaide ihjel? Eller var det i virkeligheden en anden?

I sin tid blev sagen efterforsket af den hærdede og ekstremt detaljeorienterede politikommissær, Daniel Hegarty, spillet eminent af Peter Capaldi (’Doctor Who’, ’The Thick of It’), der med sit stålgrå strithår, ulmende øjne og altid enigmatiske ansigtsudtryk ligner en, som gemmer på et par hemmeligheder. Da June opsøger ham personligt, stik imod sin chefs ordrer, fornemmer hun, at Hegarty ikke har helt rent mel i posen. Der er noget, han ikke fortæller, og de ting, han siger, har en tone af racisme over sig.

En af de helt store tematikker i ’Criminal Record’ er netop den enorme etniske diversitet, som findes i en smeltedigel som London – og den racisme, der kan opstå i tætpakkede nabolag. Cush Jumbos June Lenker har selv en hvid mor og en sort far. Hendes kæreste er hvid og hendes søn, Jacob, sort via et tidligere forhold.

Daniel Hegartys datter, Lisa, er ligesom sin far hvid. Uden han ved det, dater hun Patrick, som Hegarty af visse årsager har taget sig af økonomisk, siden Adelaide blev myrdet, og Errol blev fængslet.

Peter Capaldi i ‘Criminal Record’. (Foto: Apple TV+)

Denne konstante sort/hvid-kontrast gennemsyrer serien og skaber interessante problemstillinger undervejs. Som da en hvid dreng ved en fejltagelse bliver ramt i hovedet under et drive-by-skyderi, så det skaber ramaskrig i pressen, og da Jacob får plantet en pose speed i sin skoletaske af hvide betjente, orkestreret af Hegartys kumpaner som straf for, at hun stikker snuden i deres sager.

Det er interessante og vigtige problemstillinger, men virker indimellem også lovlig forceret og uforløst.

Serien bæres i stedet af den evige katten efter musen-leg, som Peter Capaldi og Cush Jumbo foretager sig. Daniel Hegarty har så meget magt i systemet, at han ofte er et skridt foran, men må af og til genoverveje sit næste træk, når June Lenker graver dybere og dybere i sagen, som fik Errol Mathis fængslet for et mord, han måske ikke har begået.

Tvekampen er spændende, og June må sætte både sin karriere og sit familieliv på spil i jagten på retfærdighed.

’Criminal Record’ får hjernen til at slå kolbøtter fra start til slut.


Kort sagt:
Peter Capaldi og Cush Jumbo leverer flotte præstationer i ’Criminal Record’, der sætter fokus på racediskrimination i Londons gader og systemets gråzoner.

Anmeldt på baggrund af hele serien.

’Criminal Record’. Serie. Skaber: Paul Rutman. Medvirkende: Peter Capaldi, Cush Jumbo, Zoë Wanamaker, Charlie Creed-Miles, Tom Moutchi. Spilletid: 8 episoder á ca. 50 min. Premiere: Kan streames på Apple TV+.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af