Årets mest opsigtsvækkende gyserhit har kostet mindre end din husleje

Found footage-fænomenet ‘Milk & Serial’ vender vrangen ud på internettets prank-trends, men er nu selv blevet et viralt vendepunkt for filmens 25-årige instruktør. Men hvor stor en sensation er den egentlig?
Årets mest opsigtsvækkende gyserhit har kostet mindre end din husleje
Milk & Serial'. (Foto: Underground Films)

I en tid, hvor mange budgetter i underholdningslandskabet er astronomisk ude af kontrol, er det altid en solstrålehistorie, når en ung filmskaber formår at trænge igennem støjen med få midler, men masser af snilde og energi. 

Det nyeste skud på stammen er dog en noget småpsykopatisk solstrålehistorie. For tiden trækker den afstumpede amerikanske found footage-gyser ‘Milk & Serial’ nemlig overskrifter med sit budget på 800 dollars (cirka 5400 kroner), sine hurtigtvoksende YouTube-views og de mange elatiske horror-fans online, der kalder filmen et fornøjeligt forstyrrende indspark i genren. 

Med sin fængende elegante indpakning mærker man et vis ambitionsniveau hos den 62-minutter lange film. Plakaten bejler til en DIY-A24-æstetik med filmens instruktør, manuskriptforfatter, producent, klipper og hovedrolleindehaver Curry Barker bag en creepy plastikmaske. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Historien er til gengæld alt andet end sofistikeret. 

‘Milk & Serial’ følger to skrupelløse YouTube-pranksters, der for konstant rullende kameraer tager røven på hinanden med ideer af den click-desperate og forrykte slags. 

Konceptet kommer bestemt ikke ud af det blå, men er i direkte forlængelse af Barker og kompagnonen Cooper Tomlinsons allerede eksisterende satireunivers på YouTube-kanalen, it’s a bad idea, hvor de udgiver satiriske prank-videoer.

I anledning af Michael “Milk”s (Barker) fødselsdag planlægger vennen Seven (Tomlinson) således et falskt skyderi som en overraskelse. Samme aften har Milk dog også selv noget oppe i ærmet, og deres smagløse plots begynder langsomt at karambolere på uventede morbide måder. 

Ingen found footage uden en forsvinding – men ‘Milk & Serial’ opleves derfor også bedst med så lidt forhåndskendskab som muligt. Trods den pludselige lovprisning skal man dog ikke forvente en film, der egner sig til mere end sin velfortjente online-succes.

»Årets mest usandsynlige hit«

Ideen til ‘Milk & Serial’ opstod, da Barker indspillede scener til sin skuespilportfolio og følte, han ramte noget, da han kastede sig ud i en seriemorder-karakter. 

Over fire måneder skød et lille hold filmen for deres egne penge på et kamera, de solgte, så snart de var færdige med det – sågar med 100 dollars avance, har Barker fortalt Variety

Den arbejdsomme 25-årige instruktør havde allerede en følgerskare og et andet online-hypet hit på cv’et i form af kortfilmen ‘The Chair’, der, siden den ramte YouTube i marts sidste år, er blevet set over 5,5 millioner gange. 

Curry Barker som “Milk” i ‘Milk & Serial’. (Foto: Underground Films)

‘Milk & Serial’ kan ikke endnu måle sig med de seertal, men har allerede samlet over en halv million views sammen siden premieren 9. august. Ikke mindst er filmen nået videre end sit kernepublikum. Hypen har spredt sig fra TikTok og Reddit til etablerede kanaler, hvor der hersker enighed om filmens sensationelle kvalitet. 

The Guardian kalder den »nådesløst effektiv og vidunderligt autentisk«, mens Variety udnævner den til »årets mest usandsynlige hit«. 

Respekt for gratisfilm

Sensationslysten fejler ikke noget, men i virkeligheden giver det fin mening, at en film som ‘Milk & Serial’ bryder ud af nichen og pludselig fanger Hollywoods opmærksomhed. 

For der er få ting, der ynder at hitte som et ‘usandsynligt hit’. 

De klassiske eksempler er selvfølgelig ‘The Blair Witch Project’ og ‘Paranormal Acitivity’, der forvandlede spinkle udtryk til voldsomme succeser med skoledannende guerilla-markedsføring. 

På samme måde er ‘Milk & Serial’s succes ikke tilfældig, men udtryk for at kræfterne bag har ramt noget filmisk, men bestemt også forstår, hvilken arena de arbejder i.

Selvom Curry Barker arbejdede sammen med et distributionsselskab, valgte han i sidste ende at udgive filmen selv gratis på YouTube. Med frihed til at skære 20 minutter fra i sidste øjeblik.  

Milk & Serial’. (Foto: Underground Films)

»Selvom vi arbejdede virkelig hårdt i et år på at prøve at få distribution til det her, sagde vi ‘fuck det’ og smed den på YouTube. Før følte jeg altid, at for at blive respekteret som en rigtig film skal den være på Netflix eller Shudder eller Hulu eller noget. Men folk respekterer den og respekterer også, at den er gratis«, har Curry Barker fortalt Variety. 

Hvis ‘Milk & Serial’ var kommet ud af mere traditionelle omstændigheder, ville den formentlig ikke have vakt samme opsigt. Selvom man sagtens kan mærke sansen for historien og ubehagelige twists, og der er nogle særegne skuespilpræstationer, er det i sin grundkerne et lovende amatørprodukt. 

Og selvom den er meget mere værd end 800 dollars, er det måske meget passende, at det er gratis at se den?

YouTube er en guldgrube

Hvorfor ‘Milk & Serial’ betager er dog værd at bemærke.  

Efter lang tid med fokus på elevated horror higes der efter autenticitet.

Filmbranchen har efterhånden fattet, at YouTube er en guldgrube af originalitet – det er film som Phillipou-brødrenes ‘Talk to Me’ og udbredelsen af analoghorror som ‘Skinamarink’ eksempler på.

Curry Barker lader da også til endelig at have taget springet til Hollywood med sit næste projekt ‘Obsession’, der har ‘Fall’-produceren James Harris med om bord. 

Men ‘Milk & Serial’ får mig nu mest til at sætte spørgsmålstegn ved, om man behøver at pille et succesfuldt fænomen ud af dets naturlige element, hvor det næsten er dømt til at skuffe.

‘Milk & Serial’-instruktøren har udrettet meget med meget få penge og fortjent sin respekt. Men om han kan udrette mere med flere penge, er jeg ikke nødvendigvis overbevist om. 

‘Milk & Serial’ kan ses på YouTube. 

 

 

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af