Det er den samme fortælling igen og igen. Den danske ungdomsfilms guldalder var i 1970’erne og 80’erne, hvor store instruktørnavne, og en omstrukturering i støttemidlerne, skabte fornyet fokus på genren i Danmark.
Søren Kragh-Jacobsen lavede ‘Vil du se min smukke navle?’ i 1978, Bille August filmatiserede Bjarne Reuter-mesterværkerne ‘Zappa’ og ‘Tro, håb og kærlighed’ (over ‘Når snerlen blomstrer’), mens Nils Malmros udstillede de brutale sociale dynamikker mellem århusianske skoleelever i ‘Kundskabens træ’.
Eller hvad ved jeg. Som voksen kan jeg godt anerkende det mesterlige i datidens komplekse og sårbare filmiske ungdomsskildringer, men det var ikke dem, der vakte mest genklang hos mig, da jeg voksede op.
Som 90’er-barn er jeg opflasket på 00’ernes ungdomsfilm – traditionens helt store enfant terrible – som sjældent bliver fremhævet som særlig meget mere end en overgangsperiode mellem de gode gamle dage og alt det, der er galt op til i dag.
Men selvom 00’erne fordeler sig broget mellem hyperkomercielle Regner Grasten-projekter og rå socialrealisme for ingen penge, synes jeg, man har en ærgelig tendens til at afskrive denne periode.
For selvom det ikke var alle filmene, der havde hverken hjernen eller hjertet på rette sted, var vi nogen, der måtte tage til takke med dem alligevel. Se dem igen og igen, fordi det var dem, der var. Længe før streaming, ‘Skam’ og Jonas Risvig, hvis første spillefilm ‘Kontra’ får premiere på torsdag, kom med nogle mere opbyggelige bud på, hvad det vil sige at være et tredimensionelt ungt menneske.
Filmhistorisk eftermæle eller ej vil de altid have en særlig ambivalent plads i mit hjerte.
Derfor har jeg set tilbage og samlet syv ting, jeg har taget med mig fra 00’ernes ungdomsfilm på godt og ondt.
#1 Hvordan man anmelder vin
Den er godt nok fra 1999, men ‘Kærlighed ved første hik’ var på mange måder et forvarsel om det kommende skifte mod den mere amerikanskinspirerede danske ungdomsfilm.
Der er uforglemmeligheder en masse, men et citat har overlevet bedre end noget andet. Du kan nemlig være sikker på at høre følgende ord fra mig, hvis en rødvin smager godt: »Den er helt outstanding«, som Joachim Knops loafer-bærende superskurk beskriver en flaske, han selv har haft med hen for at score Sofie Lassen-Kahlkes Anja, mens hans egen stemme synger italiensk på anlægget i baggrunden.
Filmen gav ikke blot genlyd langt ind i 00’erne, hvor ‘Anja og Viktor’ blev både gift og fik børn, men faktisk også til udødelighed i 2024, hvor Knop for nylig leverede lidt fanservice på Instagram.
#2: Aldrig få en navlepiercing
Christian Tafdrup udsatte en konfliktsky familie for uhyrligheder i en hollandsk provinsby. Mulle åd en skovsnegl i ‘Zappa’.
Men hvis du spørger en, der var pige i 2006, er den mest skrækindjagende scene i dansk film, da Laura Christensen i slutningen af ‘Råzone’ bliver omringet på skolens toilet, og Stephanie León river hendes navlepiercing ud. Den type skrækscenarie, som samtlige idrætslærere havde brugt som formaning om at snøre selv den mindste ørering ind i sportstape, blev pludselig forvandlet til teenagepigens tortur for øjnene af os.
Det kunne ikke have været fjernere fra ‘Vil du se min smukke navle?’.
Gerningen var så utilgivelig, at der kun var én passende straf: Døden. Således er det jo faktisk dybt forståeligt, da Stephanie León får med ex-venindens politifars pistol at bestille i filmens sidste scene. Ét øje for et øje og en udrevet navlepiercing for et liv.
#3: Esben Smed har også været en bøvet teenager
»Det var et statement, at drengene bare spillede fodbold«, fortalte Jonas Risvig til Soundvenues forpremiere på hans kommende ungdomsfilm ‘Kontra’, der ikke ulig ‘Råzone’ handler om intense pigedynamikker.
På den måde har få ting ændret sig siden ‘2 ryk og 1 aflevering’ fra 2003, hvor drengene også bare spillede fodbold, når de altså ikke onanerede, så video, brød ind i sommerhuse, prøvede at miste deres mødom eller blev uvenner over alle førnævnte ting.
Noget, der til gengæld har ændret sig, er til gengæld en af de tre unge mandlige skuespilleres karrierer.
I 00’er-filmen finder man nemlig en 19-årig Esben Smed i sin filmdebut – med skøre hippieoutfits, der tæller alt fra lammeuldsfrakke til norsk strikhue. Og selvom han her klart har den mindste rolle, forhindrede det ham ikke i at blive drengetrioens største stjerne senere hen.
Esben Smeds første store dramatiske udfoldelser rummer alt fra at levere fakta om japansk hjernehindebetændelse og blive rigtigt sur til sidst i filmen, da hovedpersonen Jakob går i seng med hans lillesøster.
#4: Justice for Ymer!
I ‘Supervoksen’ af Christina Rosendahl blev vi bildt ind, at det var en ydmygende udfordring for Amalie Lindegårds Claudia at aflægge visit hos nørden Ymer – »ham den bumsede fra x’erne« med »over 6000 dvd-film« (spillet skønt af Niklas Lundstrøm).
I dag ejer ingen så meget som en eneste dvd-film, men til gengæld har de fleste med et streamingabonnement adgang til langt flere titler. Såå, så nørdet var det måske ikke alligevel – slap af!
Hvis man har set ‘Barbie’, vil man måske kunne huske, hvordan uendeligt guitarspil og ‘The Godfather’-analyser blev symbol på den ultimative mansplaining-forførelse, men dansk ungdomsfilm var på forkant allerede i 2006 med et langt mere originalt bud på et misforstået scoringsforsøg.
Om det nogensinde er lykkes nogen at nå i mål med at fortælle en potentiel sexpartner om sin store kærlighed til den italienske splatterinstruktør Lucio Fulcis film i virkeligheden, vides ikke (men efter sigende er Ymer baseret på den danske filminstruktør Ask Hasselbalch).
Én ting er dog sikkert. Ymer-karakteren var ‘Supervoksen’s egentlige helt. Du ved, hvordan det gamle ordsprog lyder: Hellere 6000 dvd-film i skabet end et hjerte af sten.
#5: Hvorfor var vi så besatte af at sige »luder«?
»Få en til at tro, at du er luder«, lyder Emma Leth-karakteren Rebekkas spåkop-udfordring i ‘Supervoksen’. Det bliver derfor også diskuteret, hvad for noget tøj sådan en går med (lårkort og blå paryk!), hvorefter filmens tre Hellerup-veninder sætter kursen mod Halmtorvet for at prøve at trække.
I stedet ender hun på et hotelværelse med Nikolaj Coster-Waldau, der er overraskende overbevisende som en klam mand, der næsten ‘køber’ hendes mødom for 500 kroner.
I ‘Råzone’ er »luder« sammen med »so/stikkerso« favorit-tilsviningen i den brutale pigegruppe. Især går det udover Laura Christensen, fordi Stephanie Leons karakter er overbevist om, at hun har været sammen med hendes kæreste, fordi hun »så dem sammen nede ved cykelstativet« (sådan starter de fleste historiske slag som bekendt).
I ‘2 ryk og 1 aflevering’ er luder bestemt også det absolut værste, man kan være, men det er sjovt nok det, man er mest i fare for at blive kaldt, hvis man siger nej til en drengs seksuelle tilnærmelser. Derfor er det godt, at Marie Bach Hansens Mathilde siger fra med ordene »Du skal ikke kalde mig for luder!«, da hun bliver shutslamet for sige ja til et teoretisk knald med Brad Pitt.
Intet skriger 00’erne som middelklasseteenageres helt misforståede opfattelse af sexarbejde.
#6: Søren Bregendahl er bad news
I ‘Supervoksen’ er han den sleske tjener fra den hedengangne Hellerup-café Jorden Rundt, der mellem serveringer af caféburgere finder tid til at hooke up med Amalie Lindegård på toilettet.
I ‘Rich Kids’ tilbyder han (apropos det tidligere punkt) en prostitueret 20.000 kroner for at brække hendes arm (»jeg ejer dig, jeg gør med dig lige, hvad jeg vil«).
At Søren Bregendahl på film var lig med bad news, er en af de 00’er-lektioner, der er »stuck in my heart«, som han selv sang i C21.
#7: A24’s ‘Midsommar’ could never!
I 2019 fik vi Ari Asters gysermesterværk med ‘Midsommar’, hvor en gruppe unge med et selvmordstraume i bagagen tager på en virkelig nederen sommerferie til Sverige. Der var til gengæld ikke meget elevated horror over det, da danske unge i ‘Midsommer’ gjorde det samme helt tilbage i 2003.
Ifølge anmelderstanden dengang matchede historien måske ordene fra Carpark North-titelsangen ‘Transparent and Glasslike’ lige lovlig rigeligt.
Havde man som jeg aldrig set en gyserfilm før, var anmelderformaningerne fuldstændig lige meget. En hjemsøgt bil? Ånden i glasset? Emo-rock? En tilhørende musikvideo, hvor der bliver spillet keytar foran billeder af Kristian Leth og Laura Kristensen, der går i seng sammen i filmen?
Hvis det ikke indkapsler grundstemningen af et akavet teenageknald, hvad gør så? Soundtracket holder i hvert fald stadig.
‘Råzone’ og ‘Supervoksen’ kan lejes på Blockbuster og SF Anytime. ‘Kærlighed ved første hik’ kan ses på Netflix. ‘2 ryk og 1 aflevering’, ‘Midsommer’ og ‘Rich Kids’ kan ses på Filmstriben.