‘American Sports Story’: Sørgelig saga om drabsdømt NFL-stjerne er fængslende til sidste slutfløjt
Her i Danmark er det formentlig ikke alle, der kender den tragiske historie om den amerikanske fodboldspiller Aaron Hernandez.
NFL-fans vil dog med al sandsynlighed kende navnet på den afdøde og engang så talentfulde tight end. Et lysende talent, som blev draftet til ligaen og mellem 2010-2012 tørnede ud for New England Patriots med blandt andre Tom Brady som holdkammerat.
Inden da fik han sit store gennembrud på University of Floridas fodboldhold, hvor han blev en højt profileret college-spiller, som imponerede stort og skaffede pokal og hæder til universitetet. Det sikrede ham altså en rungende millionkontrakt og berømmelse som professionel NFL-spiller.
Under facaden lurede dog adskillige barndomstraumer, et heftigt misbrug, usunde banderelationer, en alvorlig hovedskade (han fik diagnosticeret den farlige sygdom kronisk traumatisk encefalopati post mortem) og en skjult homoseksualitet.
I 2013 blev Hernandez arresteret for mordet på den semiprofessionelle Odin Lloyd, som datede hans forlovedes søster. Han fik en livstidsdom, og i 2017 blev han i en alder af 27 år fundet død i sin celle.
I forlængelse af Ryan Murphys ’American Horror Story’ og ‘American Crime Story’, hvor O. J. Simpson-sagaen blandt andet blev dramatiseret, fokuserer første sæson af antologiserien ’American Sports Story’ på Aaron Hernandez personlige liv, stardom og deroute.
Og den sørgelige historie om Hernandez, der er baseret på en podcast-serie af den anerkendte Spotlight-redaktion på The Boston Globe, formår da også at fænge i (næsten) alle 10 afsnit.
Josh Andrés Rivera (’West Side Story’) har fået den svære opgave at portrættere den komplekse figur Hernandez – en opgave, han ganske ubesværet løfter gennem hele sæsonen. Han er lige så troværdig som en 19-årig og 27-årig Hernandez, men mest af alt får Rivera skabt en overbevisende indgangsvinkel til hans store identitetsforvirring.
Selv når serien svælger en smule for længe i tristessen, er Rivera umulig at tage øjnene fra, da han hele tiden formår at finde små nuancer frem i skuespillet, som giver os mulighed for at træde ind i Hernandez’ forpinte sind.
Han skildres som et kompliceret menneske med et janusansigt, der konstant må kamuflere sin seksualitet i det hypermaskuline og strengt homofobiske elitesportsmiljø.
Serien afviger aldrig fra det faktum, at Hernandez endte sine dage som drabsdømt, og den undgår derfor også at bevæge sig over i en smagløs glorificering af ham som sportsikon. I stedet fokuserer den på hans undertrykte seksualitet, mens der heller ikke pyntes på hans kriminelle skyggesider.
Rivera bakkes op af flere fine birollepræstationer. Patrick Schwarzenegger stjæler flere scener som den svært born-again-religiøse fodboldspiller Tim Tebow, Tony Yazbeck imponerer som kynisk collegefodbold-træner, og Vincent Laresca er isnende som Aarons voldelige far, Dennis.
Hernandez’ intense venskab, og med tiden eskalerende fjendskab, med gangbangeren Alexander ’Sherrod’ Bradley ender til gengæld med at fylde for meget og for overdramatisk. Hernandez’ romantiske forhold strejfes også lidt for overfladisk.
De 10 afsnit fastholder dog interessen, blandt andet fordi de skifter arena i et hastigt tempo. Vi bevæger os fra de fyldte fodboldstadions og de beskedne boligkvarterer i Connecticut til de pulserende natklubber, Hernandez turnerede rundt på, og til sidst de deprimerende fængselsmure, hvor spiralen af Hernandez’ nedture sætter et dramatisk punktum.
Kort sagt:
Første ombæring af ’American Sports Story’ er en medrivende og fængslende dramatisering af Aaron Hernandez’ tumultariske liv.
Anmeldt på baggrund af hele sæsonen.