Den er dansk, den er lavet af AI, og dens udgave af Werner Herzog er fake

En af verdens første spillefilm med AI-skabt manuskript, den danske ’About a Hero’, åbner i dag den prominente dokumentarfilmfestival IDFA. Kan det besynderlige værk med en kunstig Werner Herzog sige noget om AI’s plads i fremtidens filmbranche? Og kan den vække følelser?
Den er dansk, den er lavet af AI, og dens udgave af Werner Herzog er fake
Piotr Winiewicz på optagelserne til 'About a Hero'. (Foto: Bernd Hermes)

»Jeg tror, kunstig intelligens kommer til at fejle«, lyder Werner Herzogs stemme i starten af et nyt danskproducerede filmeksperiment, der bevæger sig ud på helt ukendt grund.

’About a Hero’ er titlen på instruktør Piotr Winiewicz’ debutfilm, som i dag, torsdag, har den store ære at åbne årets udgave af verdens førende dokumentarfilmfestival, IDFA i Amsterdam. Filmen er højst bemærkelsesværdigt lavet i samarbejde med en kunstig intelligens (bestående af et sæt store sprogmodeller), der har skrevet manuskriptet ud fra netop Herzogs filmiske bagkatalog.

Dermed passer ’About a Hero’ lige til tiden. En tid, hvor AI i tiltagende grad begynder at spille en rolle på arbejdsmarkedet og i kunsten. En tid, hvor selve CEO’en for verdens mest kendte AI-platform, ChatGPT, blev fyret (og en uge senere blev genansat) på grund af uenigheder om firmaet OpenAI’s etiske hensyn.

Det nye teknologiske territorium kommer med en masse muligheder, men selvsagt også med en masse ubekendte, der kan veksles til potentielle begrænsninger og farer.

Vi har set ’About a Hero’ før verdenspremieren og gør status på, hvad filmen kan fortælle os om AI’s plads i filmkunsten i dette tidlige stadie.

AI’s indtog i filmbranchen

Da Hollywood i 2023 blev lammet i et halvt års tid af den famøse strejke blandt først manuskriptforfattere og siden også skuespillere, var AI et vigtigt stridspunkt.

Skuespillerne ville undgå, at de store filmstudier og streamingtjenester i fremtiden kan bruge digitale kopier af deres ansigter uden tilladelse og betaling. Manuskriptforfatterne ville have indskrevet i en aftale, at AI er et værktøj og ikke en forfatter i egen ret, der selv kan skrive serieafsnit og film.

Begge lejre var kort sagt bange for, at kunstig intelligens kommer til at stjæle deres jobs, fordi de er billigere at bruge for de omkostningsbevidste underholdningsgiganter.

Allerede nu bliver AI-værktøjer i et vist omfang benyttet af de store streamingtjenester. AI in Hollywood beskrev for eksempel i sommer, at AI-værktøjet Filmustage blev brugt til at effektivisere præproduktionen af Netflix’ Guy Ritchie-serie ’The Gentlemen’ og Apple-storserien ’Masters of the Air’.

Egentlige fuldbyrdede resultater af AI-skabt filmkunst er der endnu ikke mange af, særligt ikke i spillefilmlængde.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

I år havde to lange film udelukkende animeret med AI-værktøjer premiere. Hooroo Jacksons anime-inspirerede ’DreadClub: Vampire’s Verdict’ landede på Prime Video i starten af 2024, og i oktober fik ’Where the Robots Grow’ af det nystartede AI-studie AiMation premiere. Begge film er skrevet, instrueret og stemmeindtalt af mennesker.

Ydermere fik en indiefilm med manuskript skrevet af en AI og den meta-agtige titel ’The Last Screenwriter’ premiere i London i sommer.

I dansk sammenhæng er det også værd at nævne Jeppe Langes hypnotiserende eksperimentalkortfilm ’Abyss’ fra 2022, der er skabt ved hjælp af 10.000 billeder fundet gennem Googles AI-drevne reverse image search-funktion. Søren Peter Langkjær Bojsens sci-fi-komedie ’Det store glitch’ fra sidste år sluttede desuden af med en AI-genereret animationssekvens.

Ingen af disse tidlige forløbere har dog fået premiere i så prominent et udstillingsvindue som ’About a Hero’s festivaludtagelse.

Den syntetiske Herzog

Denne artikels åbningscitat bliver ytret af virkelighedens Werner Herzog i starten af ’About a Hero’. Filmen begynder nærmere bestemt med en båndoptager, der afspiller en telefonsamtale med den tyske mesterinstruktør, skuespiller og forfatter. Her siger han god for, at Piotr Winiewicz må bruge hans filmkatalog, stemme og udseende til at AI-generere det nye værk.

AI-forfatteren, som meget kløgtigt er blevet navngivet Kaspar efter hovedpersonen i Herzogs 70’er-klassiker ‘Gåden om Kaspar Hauser’, synes særligt inspireret af tyskerens essayistiske dokumentarfilm – film som ’Lessons of Darkness’ (1992), ’Grizzly Man’ (2005), ’Encounters at the End of the World’ (2007) og ’Lo and Behold’ (2016), hvor Herzogs særegne fortællerstemme reflekterer over et emne og derigennem finder frem til sandheder om selve livet.

Den ægte Werner Herzog i september 2024. (Foto: Frazer Harrison/Getty Images)

’About a Hero’ guider ligeledes publikum gennem filmen via en AI-genereret udgave af Herzogs stemme, der lyder noget mere metallisk end vanligt. Den syntetiske Herzog medvirker også som interviewer uden for billedet, og enkelte steder træder han ind foran kameraet, først med ryggen til, siden med et deepfake-kreeret ansigt, som ser temmelig uhyggeligt ud.

Uhygge og mystik er også meget passende en del af selve plottet, som filmen kredser om. En fabriksarbejder ved navn Dorem Clery i den fiktive tyske arbejderby Getunkirchenburg er omkommet ved mystiske – og blodige – omstændigheder. AI-Herzog tager til byen for at undersøge sagen gennem interviews med personer, der kendte ofret.

Har Dorems død noget med maskinerne på fabrikken at gøre? Og hvorfor virker det, som om elektronikken i hjemmet er begyndt at tale til hans efterladte hustru? Gåderne bliver flere og flere.

En fremmedgørende filmoplevelse

»Hvis algoritmer analyserer og studerer vores intime forhold, hvad ville der så ske, hvis vi vendte processen om og lod teknologien forsøge at simulere vores følelser? Ville denne proces fremkalde følelser hos publikum?«, skriver instruktøren i pressematerialet til ’About a Hero’ om sin motivation for at lave filmen.

Lige på følelsesfronten saboterer han dog selv sin egen film. For ’About a Hero’ er en helt igennem fremmedgørende filmoplevelse, og det virker overlagt.

Allerede før man har sat sig til rette i biografsædet, vil enhver person med kendskab til filmens AI-bidrag – hvilket vil være næsten alle, da det jo er filmens selling point –selvfølgelig være på vagt. Det er egentlig ret vildt, hvor stor en effekt det har på modtageren. Pludselig var jeg i tvivl om troværdigheden i nærmest alt og alle på lærredet.

‘About a Hero’. (Foto: Tambo Film)

Hvad er virkeligt? Hvad er fabrikeret? Er det en skuespiller? Er det deepfake? Disse spørgsmål suser konstant gennem publikums hovede i mødet med ’About a Hero’, som også spiller på følelsen af at bevidne noget konstrueret.

Helt konkret laver filmen løbende nedslag i manuskriptet, som visualiseres ord for ord, mens personerne siger replikkerne. Samtidig har den danske fotograf Emil Aagard givet filmen en kold og futuristisk visuel æstetik, der ligeledes har en distancerende effekt på publikum.

En lille håndfuld AI-genererede, drømmende animationssekvenser – promptet med filmskabernes egne fotografier – passer godt til det sci-fi-agtige plot og flytter samtidig ’About a Hero’ længere væk fra en realismefølelse.

Derudover medvirker skuespillere (herunder Hollywood-stjernen Vicky Krieps) i roller som Dorem Clerys kone, venner og kollegaer, der i bedste mockumentary-stil bliver interviewet af Herzog, som var de virkelige mennesker.

Det gør ikke filmoplevelsen mere gennemskuelig, at Winiewicz også klipper til dokumentariske interviews med virkelige eksperter, der udtaler sig om mennesker, maskiner og kunstig intelligens. »Maskiner er for fredelige til at tænke som os«, lyder én af flere tankevækkende refleksioner.

’About a Hero’ er langt fra den første film på en dokumentarfestival, der sammenblander fakta og fiktion til et lettere forvirrende resultat, og alle dokumentarfilm er som bekendt i forvejen iscenesatte. I dette tilfælde, hvor AI har været inde over processen, er følelsen af konstruktion bare endnu mere hæmmende for indlevelsen og den emotionelle påvirkning.

Til tider er film dog humoristisk, uden man dog helt kan vide sig sikker på, at det har været Kaspars intention at sprede latter i biografsalen.

Det virker for eksempel mest som glitches, at filmen pludselig springer fra kapitel 3 til kapitel 11,5, og at et skilt på den lokale politistation læser »PLICE«. Selvsamme politistation er rammerne for en fjollet og ganske kort scene, hvor en politibetjent spiser en banan på sit kontor.

Intentionelt sjovt? Måske.

Trussel? Værktøj? Gimmick?

I mødet med ’About a Hero’ føles kunstig intelligens ikke som en stor trussel for filmbranchen. I hvert fald er resultatet af Kaspars Herzog-inducerede skaberevne mere forvirrende end genialt.

’About a Hero’ føles ikke som en Werner Herzog-film, men som en bizar efterligning – en satire over hans særlige fortællestil, der er kørt af sporet. Til tider er filmen så underlig og distanceret, at den, hvis man ser bort fra den syntetiske Herzogs medvirken i fortællingen, nærmere føles som en film af østrigske Ulrich Seidl.

AI kan ikke finde på idéer ud af ingenting, men skal promptes af mennesker med retningslinjer og inspirationskilder. Netop i forhold til sidstnævnte kan kunstig intelligens blive etisk og rettighedsmæssigt problematisk, hvis inspirationen dufter af plagiat. Denne film ville bestemt også være et uetisk projekt, hvis ikke man allerede havde fået Herzogs velsignelse.

‘About a Hero’. (Foto: Tambo Film)

Dog kan man også argumentere for, at alle originale filmidéer udført af mennesker på en eller anden måde tager udgangspunkt i eksisterende værker. Ingen kunstneriske genialiteter opstår og udføres i et fuldstændigt tomrum.

Det er også vigtigt at pointere, at Kaspar slet ikke har arbejdet på egen hånd i skabelsen af ’About a Hero’. På tekstplan har den kunstige intelligens haft hjælp i form af to menneskelige redaktører. Forfatter Anna Juul har sammen med Winiewicz redigeret i den fortælling, som Kaspar spyttede ud, så den passede til filmformatet.

Derfra har et filmhold udført klassiske optagelser med skuespillere og filmarbejdere på sets i Nordtyskland, hvor mange kunstneriske valg må være blevet truffet af Kaspars menneskelige kollegaer.

Ud fra ’About a Hero’ er det svært at forestille sig, at AI kommer til at overtage filmbranchen og skubbe menneskerne på porten. Men udviklingen går hurtigt, og teknologien er formentlig kommet for at blive i en eller anden grad – nok mest som et tidsbesparende værktøj til effektivisering, strukturering, analyser og idégenerering.

Det vil i hvert fald være temmelig deprimerende – og stof til et ’Black Mirror’-afsnit – hvis kunstig intelligens i fremtiden får lov at være kunstneren, mens mennesker kun tager sig af redigeringsarbejdet og udførelsen af maskinens visioner.

Kan AI i fremtiden skabe et filmværk, der vækker menneskelige følelser? Det kan selvfølgelig ikke udelukkes.

Men lige nu spænder de AI-skabte filmfortællinger mest mellem skøre gimmicks og tankevækkende eksperimenter. De efterlader publikum forundret og fremmedgjort snarere end ramt på følelserne.

’About a Hero’ får dansk premiere på CPH:DOX til marts næste år.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af