I mødet med Denis Villeneuves to storladne ’Dune’-film kan man sagtens mærke, at der ligger et detaljeret science fiction-univers bag den episke fortælling om Timothée Chalamets (anti)helt Paul Atreides og kampen om universet.
Snart bliver en interessant del af dette univers uddybet i serieform. 18. november har Max nemlig dansk premiere på spinoff-satsningen ’Dune: Prophecy’, der spoler tiden flere tusinde år tilbage.
Hardcore fans af Frank Herberts elskede sci-fi-bøger vil nok allerede være godt inde i den forhistorie, som den nye serie fortolker. Der vil dog uden tvivl også være mange seere, som mest kender til ’Dune’ gennem de nye Hollywood-filmatiseringer.
Selvom showrunner Alison Schapker har udtalt, at ’Dune: Prophecy’ faktisk kan ses og nydes helt uden kendskab til filmene og ’Dune’-franchisen, kan det næppe skade at have sat sig lidt ind i sagerne på forhånd.
Her kommer derfor en gennemgang af de mest nyttige ting at vide, inden man tænder for serien.
1. Har Villeneuve været inde over serien?
Denis Villeneuve gjorde det umulige, da han filmatiserede Frank Herberts ikoniske roman ’Dune’. Over to film og mere end fem timers spilletid formåede den canadiske Hollywood-auteur at fortælle historien på formfuldendt, forståelig og spændende vis.
Den temmelig åbne slutning på ’Dune: Del 2’ var dog en kraftig indikator for, at ’Dune’-universet langt fra er udtømt. Villeneuve har da også fået grønt lys til at lave en tredje film med Timothée Chalamet, Zendaya og Florence Pugh, baseret på Herberts anden roman i rækken, ’Dune Messiah’.
Før vi kommer dertil, brygger rettighedsindehaveren Legendary Entertainment videre på filmsuccesen med ’Dune: Prophecy’, men denne gang uden Villeneuve ved roret.
Da serien blev annonceret i 2019, så det ellers anderledes ud. Her gik den under navnet ’Dune: The Sisterhood’, og bærende kræfter bag filmene var med på projektet. Villeneuve skulle instruere første afsnit, og Jon Spaiths, der var med til at skrive manuskript til ’Dune’ og senere ’Dune: Del 2’, var seriens showrunner.
Siden forlod de imidlertid begge ’Dune: Prophecy’ for at fokusere på ’Dune: Del 2’, og det lugtede af konflikt i kulissen. The Hollywood Reporter kunne i hvert fald fortælle, at Legendary ikke var tilfredse med Spaiths seriemanuskript.
I 2021 hyrede studiet i stedet Diane Ademu-John (’Empire’, ’The Haunting of Bly Manor’) ind som showrunner og svenske Johan Renck (’Chernobyl’) som instruktør, men de forlod et par år senere også deres respektive tjanser.
Seriens endelige showrunner og konstituerende instruktør blev først udpeget så sent som i 2023, hvor undertitlen samtidig blev ændret til ’Prophecy’. Valget faldt på Alison Schapker som showrunner og Anna Foerster som instruktør. De kender hinanden fra arbejdet på en anden sci-fi-storserie i form af ’Westworld’.
Forløbet omkring seriens kreative kræfter har mildest talt været rodet og forvirrende, hvilket aldrig lover specielt godt for det endelige resultat. At dømme efter de udsendte trailere synes ’Dune: Prophecy’ dog at læne sig meget op ad Villeneuves filmatiseringer, hvad angår stil og tone – forhåbentlig også som fængende fortælling.
2. Er serien baseret på en bog?
’Dune: Prophecy’ er inspireret af en nyere roman fra ’Dune’-franchisen, nemlig ’Sisterhood of Dune’ fra 2012. Bogen anses som kanon, men er ikke forfattet af Frank Herbert, der døde i 1986. I stedet har hans søn Brian Herbert samt Kevin J. Anderson skrevet romanen.
Denne forfatterduo, der også agerer producere på HBO-serien, står i øvrigt bag intet mindre end 14 andre romaner, der alle bygger videre på universet fra Frank Herberts oprindelige seks ’Dune’-bøger.
3. Hvornår finder handlingen sted?
‘Dune: Prophecy’ udspiller sig længe før begivenhederne i ’Dune’, faktisk hele 10.000 år. Filmenes karakterer vil altså logisk nok ikke være at finde i prequel-serien.
Forud for handlingen har en stor krig mellem mennesker og robotter – den såkaldte Butlerian Jihad, navngivet efter martyren Serana Butler, som blev dræbt af robotter – forandret universet for altid og sat sine spor på teknologi og religion.
I frygten for de avancerede robotter, der før krigen begyndte at slavegøre deres skabere, er tænkende maskiner nu totalt forbudt af menneskeheden. Manglen på computere fører til nye specialiserede skoler, der er med til at styre universet efter krigen.
Vi har de såkaldte Mentats, der træner ’menneskelige computere’ med stor hjernekapacitet til logiske beregninger. I Villeneuves ’Dune’ spiller Stephen McKinley Henderson Atreides-husets mentat, om end hans rolle er ret underforklaret.
Vi har The Spacing Guild, som navigerer rejser gennem rummet ved hjælp af det famøse, dyrebare spice melange. Det er dem, der i starten af Villeneuves film ankommer til Caladan med kejserens dekret, der fordrer, at Atreides overtager udvindingen af spice melange på ørkenplaneten Arrakis.
Vi har Suk-skolen, der udlærer fredelige eksperter i lægevidenskab. Disse lærde har forsvoret at gøre skade på andre mennesker, hvilket Dr. Yueh (Chang Cheng) som bekendt bryder med i ’Dune’.
Og endelig har vi den religiøse og politisk magtfulde søsterorden Bene Gesserit, som ’Dune: Prophecy’ skildrer i et tidligt stadie.
Det hemmelighedsfulde søsterskab træner deres kroppe og sind til at udføre overnaturlige kræfter. Med Stemmen kan de kontrollere deres medmennesker, de kan gennemskue løgne og ordenens overhoveder, de såkaldte Reverend Mothers, og de kan tilgå visdom og erindringer fra alle tidligere kvinder i deres slægt. Rebecca Fergusons karakter Jessica gennemgår i ’Dune: Del 2’ det dødsensfarlige ritual, der netop gør hende til den næste Reverend Mother.
Disse institutioner er magtfulde med deres viden og evne. De er derfor nødvendige samarbejdspartnere for Corrino-familien, der etablerede sig selv som universets imperialistiske leder efter krigen, hvor de, som efterkommere af Serana Butler, spillede en afgørende rolle i sejren over maskinerne.
Det interne magtspil mellem særligt Bene Gesserit og Corrino synes at være hovedfokus for den nye serie, hvor andre spillere selvfølgelig også byder sig til.
4. Hvem handler ’Dune: Prophecy’ om?
Serien har ikke overraskende et fyldigt karaktergalleri, men de bærende hovedpersoner er de to Harkonnen-søstre Valya og Tula (spillet af henholdsvis Emily Watson og Olivia Williams). De leder denne tidlige udgave af Bene Gesserit-ordnen, hvor de vil sørge for at sikre søsterskabet og måske også deres egen slægts fremtid. Valya er ordnens leder, og Tula er Reverend Mother.
Fortællingen følger sideløbende Kejser Javicco Corrino (Mark Strong) og Kejserinde Nayalya (Jodhi May), som leder universet og ikke mindst udvindingen af spice på Arrakis, mens de forsøger at holde styr på politiske intriger blandt forskellige huse og institutioner.
En vigtig person i magtspillet er også datteren Prinsesse Ynez (spillet af danske Sarah-Sofie Boussnina), der er arving til tronen.
En soldat ved navn Desmond Hart (Travis Fimmel) synes desuden at få betydning for både Impertiet og Bene Gesserit i ’Dune: Prophecy’. I seriens nyeste trailer ser vi, at han er i besiddelse af mystiske, skjulte kræfter, og at han desuden er i kontakt med både Javicco Corrino og Valya Harkonnen.
5. Hvad er Bene Gesserits mål?
Bene Gesserit søger at udøve deres magt over universet for at sikre menneskehedens og civilisationens overlevelse. De har helt konkret gang i en stor plan, eller rettere: profeti.
Seriens undertitel refererer sandsynligvis til profetien om Kwisatz Haderach – en mand, der mestrer Bene Geserrits kræfter og rummer både sine kvindelige og mandlige forfædres erfaringer. Denne mand trækker ikke bare på fortiden, han ser også ind i fremtiden – det ultimative redskab til at kontrollere tingenes gang.
Op til fortællingen i ’Dune’ har Bene Gesserit helt overlagt giftet medlemmer væk til betydningsfulde mænd rundt omkring i universet. Således spreder de deres gener ud i alle afkroge af magtspillet, og forhåbentlig føder en af disse kvinder en dag en dreng, der viser sig at være Kwisatz Haderach.
I samme ombæring har ordnen på ubemærket vis plantet myter og profetier om en messias’ kommen hos forskellige kulturer og religioner, så de i fremtiden vil underkaste sig denne skæbnebestemte leder.
6. Hvilken betydning har handlingen for Paul Atreides’ fortælling?
I løbet af ’Dune udvikler unge Paul Atreides sig som bekendt til at blive Kwisatz Haderach – selvom det egentlig slet ikke var planen.
Bene Gesserit-søsteren Jessica havde fået til opgave at føde en pige i Atreides-slægten, men hun forelsker sig i Leto Atreides (Oscar Isaac i Villeneuves film), og de bliver forældre til en dreng, Paul. Jessica lærer ham så småt at bruge Stemmen, og han ser syner om potentielle fremtidsscenarier.
Først forstår Paul ikke sin profetiske rolle, og han frygter for de drabelige konsekvenser, som han ser i sine fremtidssyner. Siden bruger han profetien som politisk redskab.
For Fremen-folket, der bor i gange under jorden på Arrakis, har deres egen afart af Bene Gesserits plantede profeti om en messias – en Mahdi, som de også kalder Lisan al-Gaib. Med sit nye Fremen-navn Muad’Dib påtager Paul Atreides sig rollen som ørkenfolkets spirituelle og politiske leder. I slutningen af ’Dune: Del 2’ fører han dem i kamp mod Kejser Shaddam IV (Christopher Walken) og Baron Vladimir Harkonnen (Stellan Skarsgård) for at tilbageerobre Arrakis.
Dog finder vi ud af, at Paul Atreides faktisk også har Harkonnen-blod i årerne. Det viser sig nemlig i fortællingens vel nok største twist, at Jessica som del af Bene Gesserits omfangsrige genetikkomplot i al hemmelighed er datter af den hensynsløse baron. Paul kæmper altså imod sin bedstefar.
Det bliver spændende at se, hvilke yderligere magtspil, sammensværgelser og intriger ’Dune: Prophecy’ ellers kan spinde over Bene Gesserits spekulation om at styre alt og alle.
’Dune: Prophecy’ kan ses på Max fra 18. november.