- Den originale Voldemort »bakker fuldt op om« Oscar-vinder som mulig efterfølger i ny Harry Potter-serie
- Javier Bardem overtager psykopatrolle fra Robert De Niro i ny serieudgave af thrillerklassiker
- Weekendens tre streamingtips: Lad dig ikke snyde af den kedelige titel på den mest spændende Netflix-serie længe
‘Klam’: Danmarks klammeste mand kastes ud i influencer-livskrise i ujævn DR-serie
'Klam'. (Foto: Hedda Rysstad)
»Du er den klammeste person, jeg kender«, lyder det fra to teenagere, mens de får hovedpersonen Casper til at kværne en Coop 365-hindbærroulade af den helt fedtede og billigste slags.
Den ganske ydmygende seance udløser en livskrise for mobbeofferet Casper Harding – og sætter scenen for P3-serien ‘Klam’. Her tager manden kendt fra Youtube-kanalen ‘Spørg Casper’ sit bizarre univers til nye højder – og dybder – med en fortælling, der balancerer mellem tragikomik og kulturkritik.
Siden 2012 har han kastet sig ud i nogle af de mest absurde madeksperimenter på dansk YouTube, hvilket nu danner grobund for seriens særlige univers.
Uge efter uge har han udfordret sig selv (og seernes maver) med eksempelvis kun at leve af Biltemas hotdogs i en uge og den notoriske YouTube-serie ‘Kan det pølses?’, hvor han forsøger at omsætte alt fra Oreos og leverpostej til chili cheese tops og pølser – med mildest talt tvivlsomme resultater. Spoiler: Det smager sjældent godt. Alligevel – eller måske netop derfor – har hundredtusinder af danskere fulgt med i hans grotesk fascinerende madunivers.
Nu spiller han altså sig selv i en selvbiografi, der blander absurd fiktion med tåkrummende virkelighed.
‘Klam’ åbner med en ’Fargo’-agtig disclaimer: »Denne serie er ren fiktion. Alt er opdigtet. Bortset fra de fleste karakterer og den her store udfordring.« Linjen både sætter tonen og giver et glimt af den sarkastiske selvironi, som gennemsyrer hele projektet.
‘Spørg Casper’-serien er nemlig ikke bare et af virkelighedens store internetfænomener, men også omdrejningspunktet for denne fortælling, der balancerer mellem humor, autenticitet, fiktion og tragikomisk selvindsigt. Med livskrisen som katalysator tvinger den Casper til at gentænke sin karriere som Youtuber og finde nye måder at tjene penge på.
Hvert afsnit dykker ned i forskellige aspekter af influencerlivet – med alt, hvad det indebærer af selvudslettende tvivl og klæbrig satire. I første afsnit forsøger han for eksempel at genopfinde sig selv som fitfluencer og lande et samarbejde med Planet Nusa. Men spørgsmålet presser sig hurtigt på: Er han for klam til Instagram? For tyk? For grim? For usikker? Eller måske bare for meget Casper?
Et af seriens klare højdepunkter er, da hovedpersonen kaster sig ud i at lave sin egen sportsdrik – tænkt som Danmarks svar på Prime. For at promovere projektet allierer han sig med Jasper C. Willumsen, bedre kendt som jcw_sunshineman, der med overdrevne danglish-floskler (eller rettere: råb) fyrer slogans af som »De now is now, and now is living!« og den mere simple »Du er da maaaaan«.
»Ligesom Logan Paul har jeg KSI«, erklærer Casper til sit livestream-publikum. Men det varer ikke længe, før Sunshineman, hans svar på KSI, overtager hele showet. Med sit brølende ego og flamboyante energi efterlader han Casper i baggrunden, fanget i sin egen usikkerhed – og endnu engang i skyggen af sit eget projekt. Næsten.
‘Klam’ er en odyssé gennem influencerens afkroge – en dissekering af, hvor langt man er villig til at gå for at sikre sit levebrød i en verden, hvor likes og views er valuta. Serien tager luppen frem og zoomer ind på de små (og store) ydmygelser, absurditeter og eksistentielle kriser, der følger med livet som online personlighed. Hvor grænsen går – og om der overhovedet er en – bliver det store spørgsmål, Casper må konfrontere.
Det er P3’s interne tv-afdeling med Andreas Behrend Caspersen og Hjalte Mørch Flagstad ved roret i tæt samarbejde med Casper Harding, der står bag serien. Da serien afsæt i Caspers eget liv, spiller mange medvirkende en fiktiv version af sig selv.
Det er ikke første gang, Casper Hardings liv portrætteres. I 2022 udkom Rene Odgaards dokumentarfilm ‘Ingen kender Casper’, som var et følsomt, autentisk kig ind i Caspers liv. Men i ‘Klam’ bevæger vi os et sted mellem dokumentar og fiktion i en autobiografisk vending.
At det ikke er professionelle skuespillere, der optræder i serien, betyder også (ganske forståeligt), at skuespillet til tider er ret ujævnt. Serien emmer i det hele taget af en lowbudget-vibe, som desværre underminerer det ellers ret interessante udgangspunkt.
Det føles som en serie, der hører mere hjemme på Youtube end hos DR – og det er desværre svært ikke at mærke skuffelsen over, at Danmarks public service-gigant ikke har givet projektet den kærlighed og det budget, det fortjener.
Mere tid på tegnebrættet, større kærlighed i produktionen, et højere budget og en ekstra stor dosis fandenivoldske ambitioner kunne have løftet seriens budskab markant. Det ville have skabt en skarpere og mere fokuseret fortælling, hvor serien ikke blot læner sig op ad de første og bedste klichéer, men i stedet udfordrer dem.
Alligevel fremstår Casper både enormt sårbar og ærlig, mens han konfronterer de mest pinagtige og rå sider af sit liv.
Måske mest interessant leverer serien et nådesløst, men fascinerende svar på, hvorfor Casper Harding stadig, som 32-årig, kaster sig over klamme madeksperimenter – selv når lysten til ‘Spørg Casper’ for længst er falmet.
Kort sagt:
‘Klam’ er en tragikomisk og tåkrummende dissekering af influencer-livet, hvor Casper Harding balancerer mellem fiktion og virkelighed. Desværre snubler serien over sit lowbudget-setup og DR’s manglende fandenivoldskhed.
'Klam'. Serie. Spilletid: Fem afsnit á ca. 22 min. Premiere: 27. december på DR