‘Star Wars: Skeleton Crew’: Mange fans vil hade den nye ’Star Wars’-serie
Det er svært at komme uden om sammenligningerne med ’Stranger Things’, når man taler om den nyeste Star Wars-serie, ’Skeleton Crew’: Fire børn finder en mystisk ting i skoven, mens de er ude og cykle, og hurtigt kommer de på dybt vand med monstre og dumme voksne i hælene.
I ’Skeleton Crew’ finder de fire børn ikke en magisk pige (selvom Elevens tankekræfter minder ret meget om en jedis), men et gammelt piratskib, som fører dem ud på et eventyr gennem galaksen for at finde en legendarisk piratskat.
Inspirationen er altså til at tage at føle på, men så igen, ’Stranger Things’ var som bekendt i sig selv en homage til 80’er-film som ’The Goonies’ og ’Stand by Me’.
Netop denne genre passer da også godt til Star Wars, som fra sin spæde start i 1977 var et rumeventyr for børn. ’Skeleton Crew’ er til børn, med børn. Og derfor tror jeg også, at mange Star Wars-fans kommer til at hade serien. Selvom mange voksne fans efterhånden hader det meste Star Wars, bliver det i særdeleshed svært for dem at acceptere, at Star Wars er og altid har været til børn.
Det medførte allerede klager, da traileren viste, hvad der ligner en helt normal amerikansk forstad, hvilket givetvis er nyt for universet, og måske ikke helt så magisk, som man regner med.
Star Wars får hug, når man prøver noget nyt, og Star Wars får hug, når man gør det samme som altid. Men jeg kan trods alt bedre lide, når man prøver at gå nye veje med karakterer, vi ikke kender i forvejen. Og netop det gør ’Skeleton Crew’, i hvert fald i de tre første afsnit, som anmelderne har haft til rådighed. Den er spændende, fordi jeg oprigtigt ikke ved, hvad der kommer til at ske, udover gennem klichéerne fra 80’ernes børnefilm. Og klicheer er der bestemt i serien.
Fortællingen står og falder i høj grad med kvaliteten af børneskuespillet, men desværre er der ingen af de fire hovedroller Wim Neel, Fern og KB – henholdsvis spillet af Ravi Cabot-Conyers, Robert Timothy Smith, Ryan Kiera Armstrong og Kyriana Kratter – som skiller sig særligt ud. Måske bortset fra Neel, som så trods alt også er en elefantlignende blå alien, hvor man hele tiden prøver at regne ud, om han er skabt via CGI, makeup eller bare en rigtigt god dukke.
Af de mest mindeværdige voksenskuespillere har vi Nick Frost som piratrobotten SM-33, komplet med træben og klassisk pirataccent. I samme boldgade, dog lidt mere underspillet, er Jude Law en næsten perfekt kopi af Long John Silver. Han er en slags ond Han Solo, som til tider virker malplaceret på et rumskib styret af 12-årige, men forhåbentligt får han noget spændende at lave i resten af serien.
’Stranger Things’, ’The Goonies’ og ’Skatteøen’. Hvor er Star Wars henne i denne ligning?
Det kan godt være lidt svært at forklare, hvorfor netop denne historie skal fortælles i Star Wars-universet.
Men for alle Star Wars-fans med børn kan det måske være en fin måde at give stafetten videre og sige: »Nu er det ikke længere mit Star Wars«.
Alternativt skal man bare selv finde sit indre barn, nyde de platte jokes og lade sig rive med af eventyret.
Kort sagt:
Star Wars vender tilbage til sit kernepublikum – børn – med denne homage til 80’ernes børnefilm. ’Skeleton Crew’ er ikke rumgalaksen af højeste kaliber, men er stadig en medrivende eventyrlig rejse.
Anmeldt på baggrund af de tre første afsnit.