’Kpop drømme’: Ny DR-serie har nogle af de sejeste og modigste medvirkende, jeg har set i tv længe

’Kpop drømme’: Ny DR-serie har nogle af de sejeste og modigste medvirkende, jeg har set i tv længe
'Kpop drømme'. (Foto: Andreas Omvik/ DR)

Det seneste årti er Kpop – musik fra Sydkorea, hvis nogen skulle være i tvivl – vokset helt enormt i popularitet og har indtaget den plads i kulturen, som britiske og amerikanske boybands udfyldte i 90’erne og 00’erne.

Med grupper som BTS, Blackpink og NewJeans har hele verden fået øjnene op for ikke bare musikken, men hele den stil, der kendetegner genren: Det farverige og sprælske udtryk (i forhold til os herhjemme), boygroups og girlgroups, hvis medlemmer er håndplukkede og sammensat af et musikbureau, den optimistiske elektroniske pop og de dansefokuserede musikvideoer.

Men hvad ved jeg egentlig. Jeg er jo ikke en af de vildt dedikerede medvirkende i DR Ultra-serien ’Kpop drømme’. Jeg er heller ikke én af de forhåbentlig mange unge Kpop-fans, der kommer til at se serien og blive inspireret til at finde hinanden (men det ville jeg være, hvis jeg var 15 år yngre).

’Kpop drømme’ følger det danske Kpop-dance crew Code9, som gør det, Kpop-dance crews verden over gør: Lærer koreografien fra musikvideoerne, stilen, udtrykket, the facials, og så filmer det, gerne et offentligt sted, og lægger det på nettet. Code9 er ført an af Sofia, som startede dance crewet, da hun som 14-årig opdagede Kpop og skrev ud på nettet, om nogen ville danse med hende. Nu er de det største crew i Norden på YouTube og træner næsten hver dag.

‘Kpop drømme’. (Foto: Andreas Omvik/ DR)

At se ’Kpop drømme’ er at kigge ind i en verden af uventede venskaber og kæmpe ambitioner skabt af fælles idoler. Det er at øve sig på sin dans foran computeren på sit teenageværelse, sidde sammen på et hostel og have hårkrise, at føle sig forkert eller udenfor. Det er solidt plantet i 2020’ernes ungdom ved at være både online og offline og rettet mod en genre, de voksne ikke kender, og det er samtidig universelle oplevelser af at være ung og give sig så altopslugende hen til noget eller nogen.

Pigerne og de unge kvinder i Code9 er nogle af de sejeste, modigste og mest omsorgsfulde medvirkende, jeg har set i tv længe, og det er både inspirerende og bevægende at se dem øve, inden de skal filme en video eller til det nordiske mesterskab for Kpop crews.

I et afsnit er det deres plan at være det første crew i verden til at poste et cover af den nyeste sang af NewJeans, og vi bliver taget igennem alle trinene fra at nærstudere musikvideoens koreografi til at filme midt på Strøget i København. Alt sammen for at få den meget specifikke belønning, det er at blive anerkendt af andre fans, danser de foran fremmede mennesker, fuldstændig ligeglade med alt andet end at støtte hinanden og komme i mål, selv hvis der opstår irritation undervejs.

‘Kpop drømme’. (Foto: Andreas Omvik/ DR)

For med passion og hårdt arbejde følger også gnidninger og frustration. Heldigvis har seriens skabere, Andreas Omvik og Josefine Exner, lavet en empatisk serie, som viser de svære sider af Code9. Fremstillingen er ikke berøringsangst, men heller ikke overdramatisk eller udstillende.

I et afsnit er der fokus på Astrid, som synes det er svært at være ny og finde sin plads i gruppen. I et andet er det Gabriela, der ikke altid kan følge med de mange chatbeskeder og øvegange og er bange for, at drømmen om at leve af dans er urealistisk. Og så er der Sofia, hvis perfektionisme til tider bliver for meget for de andre.

Omvik og Exner giver ordet til de unge og forsøger ikke at forklare noget på deres vegne. Det er Code9’s serie, det er alle intense fandoms serie, og det er en serie om at danse, som om ingen kigger.

Dér er Code9-pigerne en sand inspiration.


Kort sagt:
Det danske Kpop-dance crew Code9 har fået en ny fan, og det bliver du også, hvis du ser denne serie om dem.

’Kpop drømme’. Dokumentarserie. Skabere: Andreas Omvik og Josefine Exner. Spilletid: 7 afsnit á cirka 10 minutter. Premiere: Kan ses på DRTV.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af