Årets Oscar-felt er – objektivt set – en gennemsnitlig affære

To af feltets bedst anmeldte film er samtidig favoritterne til at vinde hovedprisen for Bedste Film natten til mandag dansk tid. Men årets 10 nominerede i hovedkategorien overgås af nichekategorierne for animation, dokumentar og internationale film.
Årets Oscar-felt er – objektivt set – en gennemsnitlig affære
Ralph Fiennes i 'Conclave'. (Foto: Focus Features)

OSCAR-ANALYSE. Op til de sidste ni års Oscar-uddelinger har vi her på Soundvenue gransket alle de nominerede i hovedkategorien for bedste film.

Vi har brugt det anerkendte kritikeraggregatsite Metacritic, der samler anmeldelser af film fra cirka 60 toneangivende kritikere i den engelsksprogede verden, og har sammenlignet data fra de nominerede film helt tilbage til 1993 for på den måde at vurdere den aktuelle Oscar-årgang i lyset af tidligere årgange.

Sidste års Oscar-felt hørte til en af de absolut gode årgange, hvor de 10 udvalgte film præsterede en gennemsnitsscore på 85,3 (klart over gennemsnittet for samtlige årgange siden 1993 på 80,4). Kun ’Maestro’ (Metacritic-værdi på 77) hørte ikke til under betegnelsen ’universelt gode anmeldelser’ (som en værdi på 80 eller derover indikerer), mens film som ’Past Lives’, ’The Zone of Interest’, ’Killers of the Flower Moon’, ’Oppenheimer’, ’Past Lives’ og ’Anatomy of a Fall’ alle var regulære kritikerdarlings.

Kan årets Oscar-felt leve op til sidste års bugnende tagselvbord af filmiske fornøjelser?

Lad os begynde med at kigge på listen over årets 10 nominerede i kategorien bedste film – og den dertilhørende Metacritic-værdi, som deler feltet op i de velmodtagne film med et snit over 80 og en mellemklasse af film med en mere splittet modtagelse og et snit mellem 70 og 79.

Anora: 91
Nickel Boys: 91
The Brutalist: 90
I’m Still Here: 86

Conclave: 79
Dune: Part Two: 79
The Substance: 78
Wicked: 73
A Complete Unknown: 70
Emilia Pérez: 70

Billedet er tydeligt anderledes end sidste år, hvor alle undtagen ’Maestro’ hørte til i det øverste lag. I årets felt er der fire film, der skiller sig klart ud, herunder de to mindre overraskelser i feltet, nemlig arthouse-filmene ’I’m Still Here’ og ’Nickel Boys’, og så to af årets tunge titler i kampen om bedste film-hæderen: ’Anora’ og ’The Brutalist’.

Kritikere og akademi ikke helt på samme side

Hele seks film befinder sig i mellemlaget i år, dog tre af dem i den absolut høje ende af spektret: ’Conclave’, ’Dune: Part Two’ og ’The Substance’.

Der er ingen titler med et snit under 70, selvom onlinemodtagelsen af nomineringsførende ’Emilia Pérez’ har været så hård, at det måske kommer bag på nogle, at den franske film om en mexicansk gangsterboss’ kønsskifteoperation holder sig oven vande.

’Emilia Pérez’ kan dog ikke undslippe en delt sidsteplads i årets felt vurderet ud fra kritikermodtagelsen i Nordamerika og England. Faktisk er det tre ret tunge film i årets felt – vurderet på antallet af nomineringer – der skiller sig negativt ud.

‘A Complete Unknown’. (Foto: Disney)

’Emilia Pérez’ opnåede 13 nomineringer, ’Wicked’ fik 10 og ’A Complete Unknown’ 8. Nok en gang ser vi altså, at Akademiet og kritikerne endnu ikke helt er på samme side, når det kommer til mere publikumsvenlige fortællinger.

Kritikerne er tilbøjelige til at forholde sig mere køligt til store prestigeproduktioner (som en filmatisering af et Broadway-hit og en Bob Dylan-biopic må siges at være) eller internationale produktioner, der forsøger at nå ud over et arthouse-publikum (’Emilia Pérez’ leger med genrer i et kulørt filmsprog, der ikke nødvendigvis flugter med sindbilledet på den typiske fremmedsprogede Oscar-contender).

Hvor sløjt står det til?

Sidste års score på 85,6 var ubetvivleligt en høj score, men 2017-18-sæsonen er fortsat højdescorer i alle år siden 1993 med et gennemsnit på 87,4. Det var det år ’The Shape of Water’ (en Oscar-vinder, der i de mellemliggende år synes at være gået kollektivt i glemmebogen!) vandt Oscar’en i konkurrence med kritikerroste titler som ’Call Me By Your Name’, ’Lady Bird’, ’Get Out’ og ’Phantom Thread’.

Men hvordan ser det ud i år? Gennemsnittet for de 10 nominerede lyder i år på 80,7. Vi har altså fat i en yderst gennemsnitlig Oscar-sæson med tanke på, at snittet for samtlige årgange siden 1993 lyder på 80,4.

Nu bør gennemsnitlig ikke sammenstilles med middelmådig, for en score på over 80 er jo ikke middelmådig i det lidt større billede, men tværtom en demonstration af eller påmindelse om, at Akademiet trods alt år efter år udpeger film, der befinder sig i den højere ende af kvalitetsspektret – hvis man altså køber den præmis, at anmelderne er i stand til at levere en passende dom.

Mark Eydelshteyn og Mikey Madison i ‘Anora’. (Foto: UIP)

Der er dog en klar linje i årets felt. ’Anora’, ’The Brutalist’ og ’Nickel Boys’ skiller sig ud, hvorfor det heller ikke er mærkeligt, at netop de tre film har været dominerende i kritikerprissæsonen hidtil. ’Anora’ vandt da også hovedprisen som bedste film ved kulminationen på kritikerprissæsonen, Critics’ Choice Awards, 7. februar, bemærkelsesværdigt efterfulgt af priserne ved de retningsgivende fagforeningspriser DGA og PGA.

Både ’Anora’ og ’The Brutalist’ står på spring til at udnytte tomrummet efter det voldsomme backlash ’Emilia Pérez’ og særligt dens transkønnede skuespiller Karla Sofia Gascón. Hvis ’Anora’ eller ’The Brutalist’ vinder hovedprisen ved uddelingen 2. marts, vil de skrive sig ind i rækken af de mest kritikerroste Oscar-vindere i nyere tid: ’Moonlight’ (med en forrygende Metacritic-værdi på 99), ’Spotlight’ (MC: 93), ’Parasite’ (MC: 96) og ’Nomadland’ (MC: 93).

Hvis ’Emilia Pérez’ trods modstanden alligevel vinder, vil den til gengæld gøre mere jævne Oscar-vindere som ’Braveheart’ (MC: 68) ’Green Book’ (MC: 69), ’Crash’ (MC: 69) og ’CODA’ (MC: 75) selskab. Det er sket tre gange siden 1993, at filmen med den dårligste kritikerscore i nomineringsfeltet er gået hele vejen: ’Braveheart’, ’Gladiator’ (MC: 64) og ’Crash’.

’Emilia Pérez’ eller ’A Complete Unknown’, der jo deler sidstepladsen med en score på 70, kan blive den fjerde.

Bedste film-feltet overgås af tre andre kategorier

En anden måde, vi kan vurdere bedste film-feltet på, er ved at sammenligne de nominerede i hovedkategorien med de nominerede film i kategorierne for bedste dokumentar, animationsfilm og internationale film.

Nu skal det retfærdigvis siges, at der er 10 titler i bedste film-kategorien, mens de tre andre kategorier nøjes med fem nominerede. Var der blevet peget på 10 titler i animationskategorien, var gennemsnitsscoren nok dalet betragteligt.

I sidste års årgang kunne bedste film-kategorien præstere en noget bedre kritikerscore end de tre nichekategorier: 85,4 mod henholdsvis 81,2 (dokumentar), 81,4 (international) og 78,2 (animation).

‘I’m Still Here’. (Foto: Alile Onawale)

Men hvordan ser billedet ud i år?:

Dokumentar: Soundtrack to a Coup d’état (91), Sugarcane (90), No Other Land (93), Porcelain War (73), Black Box Diaries (82) = 85,8

Animation: The Wild Robot (85), Flow (86), Inside Out 2 (73), Memoir of a Snail (83), Wallace & Gromit: Vengeance Most Fowl (83) = 81,8

International: Emilia Pérez (70), I’m Still Here (86), Flow (86), The Seed of the Sacred Fig (84), The Girl with the Needle (82) = 81,6

Værdierne på 85,8, 81,8 og 81,6 skal holdes op imod bedste film-kategoriens 80,7. Billedet er med andre ord vendt aldeles på hovedet i forhold til sidste sæson.

De værste Bedste Film-titler i nyere tid

Selvom årets felt ikke byder på deciderede stinkere (med en Metacritic-værdi under 60), skal vi alligevel holde traditionen i hævd og til slut kigge på det værste år i nyere Oscar-historie og de værste bedste film-nominerede titler i samme periode.

Det værste år i nyere Oscar-historie så vi for syv år siden (2018-19). Her var der et klart skel mellem de fem film med den højeste værdi (herunder ’Roma’ og ’The Favourite’) og de tre film med den laveste score (’Green Book’, ’Vice’ og ’Bohemian Rhapsody’). Den samlede score for de otte nominerede film lød på 72,9.

I 2019-20-sæsonen var gennemsnitsscoren på den lune side af gennemsnittet – 81,4 – men den samlede score dækkede over et enormt spring mellem top og bund i kategorien: Således lå ’Parasite’, ’Little Women’, ’The Irishman’ og ’Marriage Story’ alle i top med en score på 90 eller derover, mens der samtidig blev plads til titler som ’JoJo Rabbit’ og ’Joker’ med en score på henholdsvis 59 og 57.

Christian Bale som Dick Cheney i ‘Vice’.

For tre sæsoner siden (2021-22) var der hele 42 point mellem nummer 1, ’Drive My Car’ (91) (skarpt efterfulgt af ’Licorice Pizza’ og ’The Power of the Dog’: 90) og den absolutte bundskraber ’Don’t Look Up’ med en score på 49.

Forrige år var der 29 point mellem nummer 1 (´Tár’) og nummer 10 (´Triangle of Sadness’). Sidste år var kløften på 17 point (fra ’Past Lives’, MC: 94, til ’Maestro’, MC: 77). I år er der en afstand på 21 point mellem nummer 1 (’Anora’ og ’Nickel Boys) og nummer 9-10 (’Emilia Pérez’ og ’A Complete Unknown’).

Årets felt har altså – lykkeligvis! – ingen aktier i feltet over de dårligst anmeldte bedste film-kandidater i perioden 1993-2024:

1. Extremely Loud & Incredibly Close (2011): 46
2. Bohemian Rhapsody (2018): 49
3. Don’t Look Up (2021): 49
4. The Blind Side (2009) 53
5. JoJo Rabbit (2019): 57
6. The Reader (2008): 58
7. Life is Beautiful (1998): 58
8. Joker (2019): 59
9. The Green Mile (1999): 61
10. Vice (2018): 61

Oscar-showet finder sted natten til 3. marts dansk tid.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af