Her er fem tip til at blive et gladere menneske online

Du behøver hverken slette din Facebook-profil eller forholde dig til irriterende typer i din indbakke for at få et sundere forhold til internettet.
Her er fem tip til at blive et gladere menneske online
Ham her har lige blokeret en irriterende type på Instagram. (Foto: Keira Burton/Pexels)

2020 var et forfærdeligt år, hvor corona tvang mange af os til at bruge langt mere tid end ønsket online. 2021 var ikke meget bedre.

I stedet måtte vi tage til takke med grynede Zoom-møder, en stigende skærmtid og et had/kærlighedsforhold til de dele af internettet, som (u)frivilligt kom til at sluge alt vores tid.

Men tredje gang er lykkens gang. For i 2022 tager vi internettet og vores online-vaner tilbage!

Okay, at tage internettet tilbage lyder måske lidt voldsomt, men efter to år i pandemiens greb, hvor vi i afmagt har rykket mere og mere har vores liv online, er det på tide at tage det hele op til overvejelse.

For imens sociale medier kritiseres for at ødelægge den demokratiske samtale og opildne til had, kan det være svært at finde ud af, hvordan man faktisk får et sundt forhold til internettet og de apps, vi dagligt bruger.

Det fører os til det store spørgsmål: Hvordan kommer vi tilbage til mere normalt internetforbrug? Kræver det virkelig drastiske tiltag som at slette alle dine profiler? Må du slet ikke modtage notifikationer? Og hvad med at læse kommentarsporet på Facebook?

I anledningen af det nye år starter vi hverken på en frisk eller disker op med uholdbare nytårsfortsæt – vi guider derimod blot til, hvordan du kan finde balancen mellem at være offline og online.

1. Slet apps (ikke profiler)

Er du typen, der åbner din telefon og automatisk tjekker Instagram, Snapchat og TikTok? Er du ved at være træt af, at din hjerne har husket rækkefølgen, så dine fingre gør alt arbejdet, imens minutterne bliver til timer, og din aften lige pludselig er spildt?

De fleste af os kan nikke genkendende til situationen, og imens mange ivrigt vil fortælle dig, at du bare skal slette alle dine profiler, så er der lige det aber dabei, at mange af os (desværre) er afhængige af sociale medier til arbejde eller simpelthen bare sætter pris på deres funktioner.

Den gyldne mellemvej er at slette de apps, som du bruger alt for meget tid på og i stedet bruge dem via browseren på din mobil, så adgangen til dem er så besværlig som overhovedet muligt.

Det er desuden en så horribel oplevelse at bruge disse platforme andre steder end i deres apps, at du hellere vil være foruden – og så er missionen jo allerede en succes.

2. Fjern mindst én ting om dagen

Nu vi er ved det med at slette, så lær lidt af vores statsminister og slet minimum én digital ting om dagen fra dit liv. Det kan være en app, du aldrig bruger. Det kan være en Instagram-konto, du følger, men som du alligevel ignorerer. Eller måske bare et dumt opslag fra dine teenagedage.

For imens mange os ofte tænker »Nu skal jeg fandeme rydde alt op i mit digitale liv«, er det de færreste af os, som faktisk ved, hvor vi skal starte eller slutte. Det er lidt ligesom en to do-liste med alt for mange punkter. Det er per definition bare for overfældende.

Den nemme løsning er at cutte bare én ting per dag, for det er så dejligt overskueligt og mange bække små, som man siger. Og hvis du misser en dag, så bare rolig – livet går videre, og du behøver ikke indhente det forsømte.

3. Du behøver ikke svare på kommentarer

Kommentarspor er både djævlens værk og et genialt værktøj, men én ting er sikker: Her er sjældent situationer, hvor du skylder fremmede mere end bare en brøkdel af din dyrebare tid.

Det betyder blandt andet, at du ikke behøver svare på kommentarer (eller beskeder i din indbakke for den sags skyld), medmindre du faktisk har opfordret folk til at indgå i en dialog med dig.

For selvom kommentarspor kan være positive oplevelser – eller sågar guldgruber af information på platforme som Reddit – så er sandheden bare, at de fleste sociale medier drukner i uopfordrede holdninger fra tilfældige mennesker.

Internettet er fyldt med reply guys, der altid står klar med en mening, selvom ingen har spurgt dem. Og ved du hvad? Dem behøver du overhovedet ikke bruge din tid på.

4. You do you

Det ligger lidt i begrebet sociale medier, at de er til for at kultivere fællesskaber. Men sådan behøver det ikke være, og du behøver slet ikke at være socialt anlagt for at få stor glæde af platforme som Instagram.

For der er faktisk ingen større glæde end at have en fuldstændig lukket og privat profil med nul følgere, hvor du frit kan poste, som du vil. Det kan være memes, uredigerede billeder eller noget helt tredje.

Selvom det måske lyder bizart for nogle, så er der er ingen større frihed end at samle personlige billeder (eller hvad du nu vælger) i én lang strøm. Se det som et hermetisk lukket frirum i det store, sorte internethul.

5. Beskyt dig selv

Med dét sagt så husk lige at have styr på den digitale sikkerhed. Vi har guidet til et mere trygt og sikkert liv online før, og vi kommer sikkert til at dække det igen, men alt, alt for få mennesker beskytter deres privatliv online.

Spørg bare det utal af influencers, der får hacket deres Instagram-konto og derefter kan se hele deres levebrød forsvinde for øjnene af dem, fordi de ikke lige brugte fem minutter på basal internetsikkerhed.

Det er hverken frækt eller sexet, men ligesom så mange andre ting i livet – forsikringer, pension og migrering til MitID – skal det bare gøres.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af